• Carco.bg
  • Блог
  • 18 забавни факта за света на автомобилите
03/03/2023

18 забавни факта за света на автомобилите

18 забавни факта за света на автомобилите

Има ли нещо по-хубаво от това да се движиш по магистралата със спуснати прозорци и усилена музика? Ние наистина обичаме колите и сме сигурни, че и с теб е така. Затова днес ще разгледаме няколко невероятно факта за света на автомобилите. Да започваме!


1. Първият автомобил


Най-ранните автомобили са били теглени от коне. Първият автомобил с парно задвижване е построен от Никола-Жозеф Куньо през 1769 г.


2. Двигателят с вътрешно горене


Ранен електрически двигател, се появява през 1804 г. от изобретателя Исак де Ривас, а през 1887 г. Карл Бенц (вярваме, че ще познаеш това име!) разработва първия автомобил, задвижван с бензин.


3. Най-продаваната кола


Въпреки че Бенц може да е създал първата бензинова кола, Хенри Форд е този, който довежда автомобила до масите. През 1908 г. Ford използва поточна линия за производството на Ford Model-T , което го прави първият масово произвеждан автомобил.


Иновацията в поточната линия позволява цената на Model-T да остане умерена, което означава, че средната класа може да си позволи собствена кола. Model-T е обявен за най-влиятелната кола на 20-ти век и е ясно защо!


Популярността на Model-T е толкова огромна, че над 15 милиона са продадени по време на производствения му цикъл от 1908 г. до 1927 г. Model-T държи рекорда за най-продаван автомобил в историята до 1972 г., когато Volkswagen Beetle го надминава. Днес най-продаваната кола в историята е Toyota Corolla, която към 2021 г. е продала над 50 милиона.


4. Първият хибрид


Предшественик на напълно електрически превозни средства (EV) – първият масово произвеждан HEV – е Toyota Prius, създаден през 1997 г. Днес Prius остава най-продаваният хибрид в света с близо 7 милиона продадени бройки.


5. Бъдещето е електрическо


В САЩ над 2 милиона превозни средства по пътищата са електрически с батерии. По света има около 10 милиона общо. От всички автомобили, продадени през 2020 г., 5% са електрически и се изчислява, че около 700 милиона електрически превозни средства ще бъдат по пътищата до 2050 г.


6. Най-популярната електрическа кола


Tesla Model 3 стана най-продаваната електрическа кола в света в началото на 2020 г. През юни 2021 г. тя стана първата електрическа кола, която надхвърли 1 милион в глобални продажби. Тъй като бъдещето на нашата планета разчита на преминаването към електрически превозни средства, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск вероятно ще остане най-богатият човек в света за много години напред.


7. Съперничество


Ford и Chevrolet са две от най-известните автомобилни марки в света и двете компании се стремят да унищожат другата. Това съперничество стимулира интензивни цикли на иновации в автомобилната индустрия. През 1928 г. Chevrolet създава по-мощен двигател, което води до спад в продажбите на Ford Model-T. Това осигурява най-продаваното място на Chevy до 1964 г.


8. Най-бързата скорост, достигана някога с кола


В Книгата на рекордите на Гинес е посочено, че най-бързата сухопътна скорост с кола е удивителните 1228 км (763 мили) в час. Анди Грийн постави рекорда през октомври 1997 г. в пустинята Блек Рок, Невада, в кола, подходящо наречена Thrust SSC. Thrust SSC е първата кола, която преодолява звуковата бариера.


9. Голямата грешка на въздушната възглавница


най-голямото и катастрофално изтегляне на продукт в историята на автомобилостроенето е въздушната възглавница Takata. Корпорацията Takata предоставя дефектни въздушни възглавници на 19 различни автомобилни производители, което води до зашеметяващите 42 милиона изтеглени превозни средства от пазара. Въздушните възглавници са надути неправилно, което води до 15 смъртни случая в САЩ.


10. Това са много коли!


Фолксваген Германия е най-големият завод за производство на автомобили в света. Фабриката, разположена във Волфсбург, Германия произвежда над 4000 автомобила на ден. Моделите на Volkswagen, произвеждани във Волфсбург, включват Golf, Touran и Tiguan.


11. Нацията, пълна с класически автомобили


Повечето американски автомобили, произведени през 40-те и 50-те години на миналия век, са изхвърлени или разглобени за части. Но островната държава Куба все още използва тези автомобили днес. С кубинската революция от 1959 г. вносът от САЩ спира и вече не се доставят автомобили и части. Трудолюбивите кубинци, използвайки части, внесени от Съветския съюз, поддържат тези автомобили работещи, като над 50% от автомобилите, регистрирани през 1956 г., все още действат днес.


12. Какво слагаш в двигателя си?


Въпреки че повечето хора знаят за бензина и дизела, автомобилите също са създадени да работят с някои много странни източници на гориво. През 2010 г. Volkswagen от 1988 г., известен като „Carpuccino“, измина 338-километрово пътуване, заредено изцяло с кафе на гранули. Други странни източници на гориво включват коноп, водорасли, боклук, слонска тор и шоколад.


13. Включете чистачките!


Ето един от най-интересните факти за автомобилите, е че преди 1905 колите не са имали чистачки! Шофьорът трябва многократно да отбива встрани и да избърсва стъклото с кърпа. Мери Андерсън от Ню Йорк изобретява първата чистачка с механичен лост близо до волана. През 1919 г. Уилям Фолбърт ще направи допълнителната стъпка, създавайки първата автоматична чистачка с вакуумно задвижване.


14. „Дойдохме да видим колите.”


Колекцията Schlumpf, известна още като La cit é de l'automobile, в Мюлуз, Франция, е най-големият автомобилен музей в света. Музеят започва като тайна колекция от братята Шлумпф от Швейцария, които са били обсебени от германско-френския производител на автомобили Bugatti. Сега музеят включва най-голямата колекция от Bugattis с над 100 отделни автомобила.


15. Размерът няма значение


Докато много хора предпочитат големи превозни средства с огромна мощност, други търсят по-малки превозни средства, които са икономични и лесно маневрени за градско шофиране.В момента Chevrolet Spark е най-малката кола на пазара с обща дължина от 3 м. 27 см! Някои от другите най-малки автомобили в света включват Mini Cooper, Mitsubishi Mirage и Kia Rio.


16. Свали си прозореца!


През 1940 г. на пазара излизат първите електрически стъкла. Първата кола, която се сбогува с манивелата, беше серията Packard 180 от 1940 г. Същата технология за електрозахранване за електрически стъкла е използвана и при автоматичното прибиране на покрива на кабриолети.


17. Да шофираш в езеро


Амфибийните превозни средства могат да преминат от пътя към водата безпроблемно, превръщайки колата в лодка за секунди! Името амфибия произлиза от животинското царство, където земноводните, като жабите и тритоните, могат да живеят и на сушата и във водата. Някога използвани в дърводобивната промишленост в Северна Америка, днес амфибийните превозни средства се използват главно в крайбрежните градове, предлагащи градски обиколки по суша и море.


18. Седни и се отпусни – колата си знае работата


Самоуправляващата се кола вече не е пресилена концепция, а реалност за това как ще се придвижваме в бъдеще. Много тестове на високо ниво на автономни превозни средства бяха завършени през последните години, включително в олимпийското село Токио 2020. Тъй като технологията се тества по-енергично, ще започнем да виждаме повече от тези превозни средства по пътищата.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път