• Carco.bg
  • Блог
  • 9 съвета как да подготвите автомобила си за дълго пътуване
17/09/2021

9 съвета как да подготвите автомобила си за дълго пътуване

9 съвета как да подготвите автомобила си за дълго пътуване


Последният дълъг уикенд преди Коледа. Независимост – в прекия и преносен смисъл на думата. Багажът е опакован. Маршрутът е зададен. Но дали колата ви е готова за дългото пътуване по пътя?


Тези няколко съвета не са трудни за изпълнение, ще подготвят автомобила ви без да отнемат много от времето, което особено преди пътуване никога не стига и ще ви оставят с увереността, че ще преживявате своето пътуване, без да го превръщате в нервно приключение за всички замесени.


1. Проверете гумите на автомобила


Протекторът осигурява сцепление, но също така помага да се насочи водата далеч от гумата ви, така че да може да остане в контакт с пътя, когато вали. Ако протекторите на гумите ви са износени, можете да загубите контрол над автомобила си, особено когато пътят е мокър. Смяната на гумите не трябва да ви плаши – ако сте умни и знаете къде да търсите, тя ще ви излезе дори на сметка.


2. Балансирайте и изравнете налягането в гумите


Ако износването на протектора на гумите ви е неравномерно, те може да не са балансирани правилно и при високи скорости малък дисбаланс в теглото може лесно да се превърне в голям проблем. Отделете време, за да балансирате гумите си и да изравните налягането им.


3. Носете си комплект за оцеляване на път


Това включва резервен мобилен телефон и акумулаторна батерия, аварийни инструменти (например фенерче, отвертки, клещи и регулируем гаечен ключ) и резервна гума. Проверете дали медицинския комплект, пожарогасителя и отразяващия предупредителен триъгълник са налице, за да бъдете подготвени за най-лошите сценарии.


4. Научете се как се сменя спукана гума


Фактът, че имате резервна гума в багажника си не означава, че сте готови. Трябва да знаете и как да я смените. Уверете се, че имате подходящо оборудване като крик и колянов механизъм, както и гаечен ключ за гуми.


5. Проверете всички течности на вашия автомобил


Проверете предварително нивата на маслото, охлаждащата течност, спирачната течност и... не забравяйте течността за чистачки. Ако не си спомняте последния път, когато сте сменяли спирачна течност помнете, че тя трябва да се сменя на всеки две години. Или на 60 хил. километра пробег - ако ползвате колата интензивно ще ги достигнете за доста по-кратко време. Това определено ще ви помогне да не си причинявате аварийни спирки за обслужване на автомобила по път. Освен това следете течността на съединителя и сервоусилвателя, ако колата ви има такава.


6. Проверете всички светлини на автомобила


Включете всяка светлина и сигнал и вижте дали работят. Съвет: ще бъде много по-лесно и по-бързо да накарате приятел да провери фаровете и светлините, докато ги включвате. Също така се уверете, че сервизната лампа на вашия автомобил не свети, в противен случай трябва да отстраните проблема преди пътуването си.


7. Проврете акумулатора си


Последното нещо, от което се нуждаете, е акумулатор, който да ви изостави по средата на пътя. Не забравяйте, че е по-лесно (и по-евтино!) да проверите и смените акумулатора и повредените кабели предварително, отколкото да се звъните на пътна помощ за ди извозят от път, който дори нямате идея къде се намира, защото сте подходили смело към маршрута си, но не много съобразително към подготовката на колата си.


8. Прегледайте свещите си


Ако са минали няколко години от последния път когато сте сменяли свещи, може би моментът преди дълго пътуване е най-удачния да го направите. Смяната на износени свещи ще улесни стартирането на двигателя, ще подобри икономията на гориво, ще намали емисиите и като цяло ще възстанови загубената мощност.


9. Проверете спирачките


Независимо какво караме - бързи или бавни, тежки или леки коли, трябва да можем да спрем! Спирачките са най-важното предпазно устройство за вашата кола, а проверката им не отнема време. Започнете със спирачния диск - повърхността му трябва да е блестяща от вътрешната страна до външния ръб и равномерна. Леките линии не са проблем и показват нормално износване. После погледнете накладките – феродото трябва да е с дебелина поне колкото две монети една върху друга – ако е по-малко рискувате да надерете диска. И последно - спирачките спират колелата, но гумите спират автомобила. Направете проверка на спирачния път на автомобила си, за да се научите да определяте границата на сцеплението върху всякакви пътни настилки.


10. Измийте колата си


Или поне измийте прозорците, за да имате възможно най-добра видимост. Прегледайте чистачките и ако смятате че са износени – много лесно и бързо може да се оборудвате с нови чистачки. Най-лесно ще разберете, че времето им за смяна е дошло, ако ги пуснете и те оставят петна и следи по стаклото, докато се движат.


И последно – ако търсите допълнителен съвет или резервна част свържете се с нас, за да разговаряте с някой от нашите представители и да намерите всичко, която търсите.


И приятно пътуване! Направете го епично!


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път