• Carco.bg
  • Блог
  • 5 модификации и ремонти на окачването на автомобила, които ще подобрят преживяването от шофирането
08/11/2021

5 модификации и ремонти на окачването на автомобила, които ще подобрят преживяването от шофирането

5 модификации и ремонти на окачването на автомобила, които ще подобрят преживяването от шофирането

Една от най-сложните части на всеки автомобил е системата за окачване. Освен ако не притежавате своя собствена рампа, вероятността да видите много от компонентите, монтирани по вашата кола e минимална. Затова пък е много вероятно да чуете за тях, когато дойде време за годишния технически преглед или ако стигнете до ремонт. Професионалист или опитен механик веднага ще разбере какъв може да е проблема или какво може да се направи преди възникне изобщо проблем.


Това може и да ви звучи обезсърчително и потенциално скъпо, но повярвайте – въобще не е задължително! И то не само заради факта, че Carco предлага широка гама от висококачествени авточасти за окачване на автомобили на изгодни цени, но и защото има много модификации и корекции, които можете да направите сами с малко ноу-хау (което ще ви дадем точно сега), няколко инструмента и малко изцапани с грес ръце.


Тези 5 модификации и подобрения в окачването наистина ще ви донесат много по-добро преживяване зад волана.


Амортисьорите


Както подсказва името, амортисьорите поемат основната тежест на удара, когато колата ви премине през неравности на пътя от всякакъв вид – от легнал полицай и канализационна шахта до корен на дърво или бордюр. Без здрав амортисьор шофирането на вашия автомобил би ви се сторило като десетдневно прекосяване на Андите на гърба на лама, а когато пристигнете там накъдето сте се запътили, вероятно и ще се искате да убиете ламата... ако имахте такава наблизо.


Обикновено можете да разберете кога амортисьорът е достигнал края на жизнения си цикъл, защото колата ще започне да се отклонява на една страна, да се накланя при спиране, ако засегнатият амортисьор е отпред, или просто шофирането ще стане значително по-неудобно.


Амортисьорите могат да бъдат сменени с такива, които са създадени например за спортни коли. Те реагират много по-бързо и могат да създадат усещането за много по-меко каране от типичните семейни хечбек амортисьори. Трик, който не зависи от работата на механика, а от начина по който тази работа ще бъде свършена, ако имате опит и малко знания под ръка.


Носачи


Носачите играят решаваща роля в поглъщането на много вибрации, причинени от движението на автомобила, и са разположени в съединението между окачването и шасито.


Ако забележите значителен шум или вибрации, когато преминавате през неравност или пък спрете рязко, това най-вероятно е причинено от износени или повредени носачи на окачването. Тези конкретни части ще трябва да бъдат сменени с помощта на експерти, но пък са такава част от окачването, която можете да видите и сами, когато правите рутинна проверка на автомобила. Просто изкарайте колата на малко по тих, селски път (ако е възможно) и натиснете рязко спирачките – звукът ще ви даде яснота как да действате!


Въздушно окачване


Много от колите вече имат това надграждане към стандартната система на окачване. Факт е обаче, че въздушното окачване може да накара шофьора да се почувства така сякаш седи на матрак.


Въпреки, че не е непременно подобрение, което може да направите сами, това в никакъв случай не е невъзможно за няколко души, които знаят как да сглобяват части и аксесоари и които нямат нищо против да си поизцапат ръцете и да поработят и попият бира заедно в гаража.


Течност за окачване


Подобно на най-важните движещи се части, системата за окачване трябва да винаги да бъде добре смазана. Течност за окачване може да е именно този важен компонент, който ще осигури дълголетието ѝ или пък ще допринесе към скоропостижното ѝ спиране и ерозия.


Стабилизираща щанга


Иновация от 50-те години на миналия век, стабилизиращата щанга прави точно това, което подсказва името ѝ. Обикновено прикрепена с болтове към долната страна на автомобила, тя поддържа шасито възможно най-стабилно, за да предотврати отлепването на колелата от земята и преобръщането на колата при рязко завъртане.


За да монтирате стабилизатор или да надстроите своя собствен, ще трябва да имате достъп до рампа или крикове за кола, за да можете безопасно да се плъзнете под автомобила. Силно препоръчваме да извикате приятел за помощ (в работата, и бирата), въпреки безбройните видеоклипове с инструкции, достъпни онлайн, които ще ви покажат как да откриете признаците на повредената щанга и как да я замените сами.


И ако нямате приятел под ръка, всъщност трябва да знаете, че... имате. Екпертите на Carco са налични по всяко време и могат да ви препоръчат не само най-добрите авточасти за вашето окачване и не само на добри цени, но и абсолютно професионален съвет, който да ви помогне да подобрите преживяването от шофирането по много повече начини отколкото сте си представяли.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път