Ксенонови крушки и баласти

Сортирай по: Покажи по:
1 2 3
Сортирай по: Покажи по:
1 2 3

Обичайните фарове с нажежаема жичка постепенно излизат от употреба и на тяхно място идват ксеноновите крушки, които се отличават с куп предимства пред остарелите вече алтернативи. Сега ще разгледаме техните особености и какво представляват баластите? Как да разберем, че има проблем и може ли от обявите на онлайн магазин Carco да закупим качествени авточасти втора ръка?

Какво са ксеноновите крушки

На външен вид приличат на обичайните, но в конструктивно отношение значително се различават от тях. Във вътрешността на стъклената колба е инжектиран инертен газ под налягане, наричан още ксенон. Вътре в стъкления съд има още два близки един до друг електрода, през които протича високо напрежение. В следствие на това възниква реакция с инертния газ и йонизирането на неговите частици, с което започва отделянето на светлина.

За да може обаче това да стане реалност се изисква наличието на така наречените баласти. Вижте по-долу какво представляват.

Какво са баластите

Както споменахме в предишния раздел, ксеноновите крушки се нуждаят от високо напрежение за първоначалното им запалване. Времето, за което варира между 0,6 и 1,2 секунди. Стартовото напрежение зависи от конструктивните особености на ксеноновите крушки, но то е в диапазона от 22 000 до 26 000 V, след което стойността спада до 70-90 V. Както знаем, работното напрежение в колата е около 14V и тук вече имаме нужда от специален захранващ блок, състоящ се от две части - за високия и за ниския волтаж. Те още се наричат баласти.

Как да разберем, че има проблем с тях

Основно могат да съществуват два проблема с ксеноновите крушки - изобщо да не светват или да има проблем със светлината, която да премигва или да не е с нужната сила на сиянието. Проблемът и за двата симптома може да се крие както в самите баласти, така и в изхабения акумулатор или неизправност в самите фарове. Разбира се, за установяване на по-конкретна повреда се налагат някои измервания на баластите чрез осцилоскоп или мултицет, с което се проверява силата на тока и напрежението.

Защо да изберем Carco.bg

Ако се нуждаете от смяна на ксенонови крушки, в онлайн магазина на Carco.bg има множество втора ръка авточасти и различни по вид обяви на възможно най-достъпните цени. Тук ще откриете както големи, така и малки модели фабричен ксенон, в зависимост от превозното средство. Също, в нашия магазин са достъпни и фарове с висококачествена UV-защита на стъклото.

Тук още Ви очаква:

  • Бързо и професионално обслужване;

  • Широка гама от различни автомобилни фарове;

  • Повишено качество на авточастите.