Летни автомобилни гуми

Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4
Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4

Време ли е да смените зимните гуми с летни? А как да ги изберем? Вижте основните принципи, с които трябва да сте наясно при смяната.

Кога е време за летни гуми

Зимите през последните години може и да са доста топли, но те не бива да подвеждат водачите. Решението за смяна на гумите с летни зависи както от атмосферните условия, така и от нормативната уредба на страната.

Ключовият принцип, от който се ръководим тук, е че средните температури за денонощие трябва да са преминали над 7˚C. Всяка година този момент на трайно затопляне може да настъпи по различно време. Важно е да не прибързваме и да не поставяме летния комплект при първите временни повишавания на температурите.

В България този въпрос е регламентиран в разпоредбите в Закона за движение по пътищата. Последната им актуализация е от 2016 г. Указано е, че в периода между 15 ноември и 1 март за водачите на автомобили е задължително да шофират с гуми за зимни условия, които да са с протектор, по-дълбок или равен на 4мм.

След началото на март вече видът гуми, с които ще се осъществява движението по пътищата, остава по преценка на водачите. За да бъде преценката по-точна, може да следите дългосрочните прогнози за времето. Добре е да поставите летния комплект, след като поне една седмица подред средните градуси за денонощие да са над 7 градуса.

Какви да си закупим

За да изберете точния комплект, е важно да вземете предвид спецификите на модела, изписани на самата гума. Там е уточнен размерът ѝ (в милиметри), големината на джантата(в инчове), индекси за максималната допустима скорост, за товароносимостта, за радиалната структура. Важен фактор е и ценовият клас. Ако карате основно градско, може да се спрете и на по-нисък, тъй като натоварването ще е по-слабо.

Какви размери ще открием в раздела

  • Различни размери (14, 15, 17 цола);
  • Разнообразни марки (Michelin, Pirelli, Hankook, Vredestein, Debica, Barum, Falken и др.);
  • Комплекти от 2 или 4 броя, или единични бройки;
  • За различни марки и модели автомобили.

Защо да изберете Carco.bg

При нас е лесно да откриете евтини и качествени летни гуми. Нужно е само да разгледате раздела и да потърсите съвместимите с Вашата марка автомобил. Можете да селектирате резултатите и по ценова рамка (минимална и максимална стойност). Имате възможност и да сравнявате различните модели, между които се колебаете.

Carco е онлайн магазин с огромно разнообразие от качествени авточасти втора употреба. С нас поддръжката на колата е по-лесна и по-евтина.