Амортисьори за коли

Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5
Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5

Предните и задни амортисьори са част от окачването на колата и тяхното предназначение е да поемат вибрациите, причинени от неравностите по пътното платно. Какви обаче да изберем и кога е настъпил моментът за смяната им? Как да сменим тампон и как предлаганите в онлайн магазина Carco.bg втора ръка авточасти ще са ни от полза?

Какви амортисьори да си закупим

Тъй като пазарът е пренаситен с различни по вид от тези авточасти, случайната покупка може и да не се окаже правилната. Ето защо сега ще дадем някои отправни точки за по-лесното ориентиране сред многообразието от предни и задни амортисьори:

  • Съвместимост с автомобила - нужно е предварително да се уверите, кои точно варианти са съвместими с модела и марката;

  • Пътни условия - при шофиране по неравности, най-добре е да се насочите към газовите предни и задни амортисьори;

  • Дълготрайност - отличен вариант е при избора да обърнете внимание на материала, от който са направени, защото честата им смяна не е икономически изгодна. Алуминият и стоманата са най-често срещани, но първият вариант е най-дълготрайният.

Кога се сменят амортисьорите

Когато наближи краят на експлоатационния живот на предните и задните амортисьори се проявяват определени симптоми, които само запознатият шофьор ще успее да разпознае. Такива са например течът на хидравлично масло, нестабилност на превозното средство в завоите или шум на потропване, захабяване на буталния прът или неговото корозиране и т.н. Съветът на експертите е да ги проверявате на около 20 000 км пробег, а на всеки изминати 80 000 км да правите смяна.

Как се сменя тампон

Грижещите се за стабилността на превозното средство и за комфорта при возене авточасти се прикрепват към ходовата част посредством т.н. тампони. Тяхното предназначение е да обират ударите и вибрациите, но с времето се нуждаят от смяна. Тогава обикновено започва в купето да се чува шум на потропване.

Смяната започва с цялото сваляне на макферсона, отстраняването на частта от шенкела и премахването на повредения тампон. Сглобяването започва в обратния ред, като експертите препоръчват в подобен случай да направите проверка и на реглажа на колата и останалите околни авточасти. Също така препоръчват да смените и двата тампона от двете страни, тъй като така ще избегнете скорошно повторно разглобяване.

Защо да ги закупите от Carco.bg

Защото в онлайн магазина ни ще откриете разнообразие от втора ръка авточасти за подмяна и ремонт на окачването на приемливи цени. При нужда от професионална помощ и съдействие в избора, покупката или нужда от допълнителна информация, свържете се с наш представител.