Усилватели за автомобили

Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5
Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5

Удоволствието да слушаме предпочитаната си музика с добро качество е несравнимо, затова не бива да се колебаем дълго, преди да „ъпгрейднем“ звука в автомобила си.

Какъв усилвател за кола да изберем

Вариантите са няколко:

  • Моноблокове (едноканални);

  • Многоканални (от 2 до 6 канала);

  • Устройства със звуков процесор.

Едноканалните устройства са чудесен вариант, ако сме добавили субуфер към аудиото в автомобила, тъй като са проектирани да възпроизвеждат отлично ниски честоти. Много от тях имат собствен контрол върху силата на звука, което е практично, тъй като стандартното радио в колата няма контрол върху силата на звука на субуфера.

Двуканалните свързват субуфера към мостова връзка и се ползват за двойка високоговорители. Имат ниска мощност и са на значително по-ниска цена от моноблоковите усилватели.

Четириканалните се използват масово при звуковото оборудване в колите. Свързват четири високоговорителя или два високоговорителя и субуфер.

Усилвателите за кола с вграден процесор предлагат кристален звук и регулират силата му цифрово, но и са на по-висока цена от тези без процесор.

Мощността на усилвателя за кола зависи от мощността на субуфера, като долната граница започва между 150 и 200 вата. В допълнение, за чист звук без изкривяване, е важно и съпротивлението на говорителите (2, 4, 6, 8, 16 Ома). Колкото е по-високо то, толкова по-лесно ще работи усилвателят и качеството на звука ще е по-добро. Важно е да не подава по-малко ток, отколкото говорителите изискват, защото може да изгори системата.

Как се връзва

При монтиране на устройството е важно да се подбере място, на което няма да има досег до твърди предмети. Най-често това е багажното отделение. Също така трябва да се предвиди и място за допълнителен акумулатор, който е задължителен за добрата му мощност. Тъй като при работа усилвателят отделя доста топлина, мястото за монтаж трябва да предлага и добра вентилация.

Препоръчително е да се подложи мек материал (например гумена подложка) между корпуса на устройството и шасито на колата, за да се намалят вибрациите, породени при движение.

Сигнал към усилвателя се подава чрез RCA входове, които са универсални. От съществена важност е да се използват висококачествени кабели с добра екранировка и изолация, тъй като така ще се сведе до минимум „замърсяването“ на звука с допълнителни шумове.

Най-добре е при избиране на такава екстра за нашия автомобил да се консултираме със специалист в областта, който да ни предложи продукт, отговарящ на бюджета, изискванията и възможностите на тонколоните в колата ни. Инсталирането на усилвател, тонколони и субуфер изискват високо ниво на професионално и технично изпълнение и е добре да се извършва в оторизирани за целта места.

Защо да го закупим от Carco.bg

Carco са млада, бързоразвиваща се компания, предлагаща авточасти втора ръка в онлайн магазина си на адрес Carco.bg. Основната им цел е да поддържат налично богато разнообразие от най-търсените авточасти в склада и сайта им, така че да могат да откликнат на всяко търсене с доставка – бързо, коректно и с отлично качество.