Дебитомери

Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5
Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5

Дебитомерът или сензорът за обемен разход е много важна част от горивната система на автомобила и сега ще разберем какво е неговото предназначение и функции. Как се сменя и какви са отделните, достъпни в онлайн магазина на Carco.bg, видове. Защо този сайт е за предпочитане от останалите подобни?

За какво служи дебитомерът

Това всъщност е малка авточаст, която е с голямо значение за контрола и управлението на подаване на горивото. Той представлява сензор, който има способността да разпознава постъпващото през него количество въздух в двигателя. Това се отчита от електрическата система за управление и по този начин разбира какво е натоварването на двигателя и съответно нужното му количество гориво.

Дебитомерът се използва както при бензиновите, така и при дизеловите двигатели. При неговата повреда обикновено двигателят губи мощност, което е основният симптом за неизправност на датчика за обемен разход.

Как се сменя

В голяма част от случаите, смяната на дебитомера се извършва бързо, но в някои случаи се налага наличие на специални инструменти. Това може да възпрепятства шофьорите, решили самостоятелно да извършат смяната. Дебитомерът се намира в всмукателните тръби между дроселната клапа и въздушния филтър. Разбира се, при отделните модели автомобили може да има и определено разместване. Обикновено, процедурата в специализиран сервиз отнема около 15-30 минути.

Какви видове ще откриете в раздела

Основно съществуват два вида дебитомери, според принципа им на работа - механични и електронни. Механичните са по-старите и при тях измерването става чрез специална плоскост, която механично се задвижва на база преминаващия през нея обем въздух. Този тип практически вече е почти излязъл от употреба и рядко може да се срещне по специализираните магазини.

Електронните варианти са по-съвременните решения и най-често предлаганите по магазините, включително и в Carco.bg. Те са с нажежаема жичка и платинени резистори, покрай единия от които преминава измервания въздух, а другият е в закрито състояние. Чрез напрежение и двата се загряват до различна степен, която се определя от преминаващия покрай открития резистор въздух. Така всъщност системата разбира разликата в температурите при единия и другия резистор и определя количеството на постъпилия въздух.

Защо да пазарувате онлайн от Carco.bg

Защото в нашия онлайн магазин ще откриете:

  • предварително проверени и изпробвани втора ръка авточасти;
  • най-добрите цени на пазара;
  • бързо и експертно обслужване;
  • най-добра гаранция за качество, дълготрайност и коректност.