Картери за автомобили

Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5
Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5

Картерът е мястото, където двигателят на автомобила съхранява наличното смазочно масло, когато е в състояние на покой. Какво представлява този компонент и къде се намира? Защо има сух и мокър модел и разликите между тях? Защо е за предпочитане да пазаруваме втора ръка авточасти от Carco.bg?

Какво е картер

Обикновено се изработва от стомана или алуминий и в него се събира всичкото масло, когато двигателя е в неработен режим. Това е и така наречения мокър картер. Тук е предвидено място за източване на смазката при подмяна, от което следва, че ако тази част бъде счупена, всичката течност ще изтече на земята. Играе също ролята на предпазител от удари и постъпване на замърсители и прах в смазочната течност и останалите работни авточасти във вътрешността.

В някои варианти дори са монтирани магнити, които привличат натрупалите се в смазочната течност метални частици, така че да си останат утаени на дъното. Това е още една степен на пречистване, освен филтрирането на смазката.

Къде се намира

Картерът се намира в най-долната част на цилиндровия блок на двигателя с вътрешно горене и играе ролята на опорна точка на коляновия вал и останалите компоненти, като маслената помпа например. Служещият за събирателен съд на смазочната течност капак може да има различни размери и форма, в зависимост от наличното количество, което трябва да събира в себе си. За да се предотвратят каквито и да е течове, този капак е добре уплътнен с необходимите гумени елементи. 

Каква е разликата между сух и мокър картер

В първия случай - сух картер, както подсказва и името, не се съхранява масло, както е в описания по-горе вариант. Цялата смазочна течност се източва посредством помпа в специални маслени резервоари, от където при нужда постъпва в двигателя. Подобна система се е доказала като доста ефективна в спортните и работещи в екстремни условия автомобили и моторни превозни средства с повишени динамични натоварвания. Това се прави с цел, маслото да не се друса и разпенва при екстремни условия на работа.

Защо да пазарувате от Carco.bg

В нашия онлайн магазин ще откриете втора ръка авточасти на отлични цени. Тук още Ви очаква:

  • Голяма гама от модели за повечето марки автомобили;

  • Функционална търсачка и интуитивна структура на категориите за лесна и бърза навигация и търсене;

  • Опростена система за поръчки, както от десктоп компютър, така и от таблет или смартфон;

  • Възможност за връзка с професионалист за консултация относно избора;

  • Бързи и кратки доставки до всяка точка на страната.