Разпределителни и колянови валове

Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5
Сортирай по: Покажи по:
1 2 3 4 5

Вероятно всички начинаещи и по-напреднали шофьори на автомобили са чували за разпределителните, балансиращи и колянови валове. По-долу ще стане дума именно за тяхното предназначение и ще обясним по какъв начин онлайн магазинът за втора ръка авточасти Carco.bg може да ни бъде полезен.

Какво е колянов вал

Той превръща възвратното движение на буталата във въртеливо, а в комбинация с мотовилката се оформя и така наречения колянно-мотовилков механизъм. Формата е W-образна и се задвижва от различните бутала в определена последователност, от където всъщност се образува и въртенето му. Броят на чупките в коляновия вал е равен на броя на цилиндрите в двигателя. 

За да се поемат образувалите се вибрации в следствие на работата на двигателя се използва и специален маховик, облекчаващ функционирането на основните лагери.

За какво служи датчика на разпределителния вал

За да се синхронизира работата на двигателните механизми с тази на системата за впръскване на горивото е необходима обмяна на информация помежду им, за което всъщност е предназначен и датчикът на разпределителния вал. Той спомага за получаване на данни относно положението на коляновия вал и буталата в цилиндрите, благодарение на което електронната система за запалването оптимизира подаването на горивото и съответно разхода. От къде можете да купите разпределителен вал? Вижте по-долу!

Каква е ролята на балансиращия вал

При работата на буталата и коляновия механизъм в двигателя се образува инерционна сила, заради която в резултат на дисбаланса възникват вибрации и шумове, които обикновено се погасяват от противотежести и маховика. Те обаче не са достатъчни и се налага добавянето на допълнителен балансиращ вал, който “изглажда” образувалите се дисбаланси. Нуждата от балансиращия вал е особено забележима при мощните двигатели от два и повече литра.

Наличието на балансиращ вал в двигателя още зависи от разположението на цилиндрите, като в този случай могат да се разграничат три основни схеми:

  1. Позициониране в един ред и една равнина.

  2. Положение в една равнина, но с противоположно позициониране.

  3. V-образно разположение. 

Защо да изберем Carco.bg 

Защото само от онлайн магазин Carco.bg можете да вземете възможно най-качествените втора ръка авточасти като колянови и разпределителни валове и то на невероятно достъпни цени. Това е възможно, благодарение на щателния подбор, който извършваме и оценката на състоянието, преди публикуване за продажба. Също, всеки наш клиент безплатно може да получи професионална консултация от специалист при избора и пазаруването.