30/06/2023

7 грешки при шофиране през лятото

7 грешки при шофиране през лятото

Лятото е тук и е време за летни пътешествия до морето, пътуване за срещи с приятели, които живеят далеч, и като цяло – шофиране в жегата. Въпреки че може да изглеждат безобидни, някои от грешките при шофиране през лятото могат да доведат до скъпи ремонти за колата ти. Нека разгледаме за какво да внимаваш, за да имаш едно прекрасно лято!


Проверявай нивата на течност в автомобила


Двигателните течности поддържат двигателя ти, като смазват и охлаждат различните части и „обират топлината. Ако нивата на тези течности се понижат поради изтичане, техните охлаждащи способности също ще намалеят, което може да доведе до прегряване на автомобила. Сега е чудесен момент да провериш всички течности в колата си:




  • спирачна течност




  • антифриз




  • машинно масло




  • течност за сервоуправление




  • трансмисионна течност




Поддържай климатика


Не забравяй да защитиш себе си и пътниците си от топлината навън така, както защитаваш двигателя си.


Ако забележиш, че на климатика му е нужно повече време, за да издуха студен въздух или не работи толкова ефективно, не подминавай проблема. Когато температурите започнат да се повишават, от съществено значение е колата ти да е охладена — особено когато я споделяш с малки деца или животни.


Ако забележиш силна миризма или обемът на въздуха, излизащ от вентилационните отвори на таблото, е намалял, време е да провериш филтъра на климатика.


Шофирай с добре надути гуми


Всички сме гледали видеоклипове как яйца се готвят по асфалта в жегата. Това е доказателство колко горещи могат да станат пътищата. Когато гумата докосне пътя, тя също започва да се нагрява, а с високата температура това темпо се ускорява. Гумата се разширява и накрая се спуква, а това се случва доста по-бързо, когато не е достатъчно надута.


Не игнорирай странните шумове


Лятната топлина не е много благоприятна за частите на колата ти – включително ремъците и маркучите. Особено при сухите жеги, това може да доведе до напукване и чупливост. Някои ранни признаци за това са „чуруликане и скърцане – ако започнеш да чуваш нови звуци, време е да отидеш на сервиз.


Не тръгвай към морето (или планината) без да погледнеш колата си


Защо трябва да я преглеждаш, преди да тръгнеш на пътешествие? Нали знаеш, че си работи? Вярно. Може да работи чудесно. Но провери ли фаровете и мигачите? Светлината на регистрационния ти номер работи ли? Всичко наред ли е с климатика? Имаш ли аптечка? Когато си на дълъг път се случва всичко, така че си направи услуга и прегледай колата си още веднъж, преди да тръгнеш. Това може да ти спести допълнителен разход и евентуално да предотврати закъсване по пътя с повредено превозно средство.


Не бързай


Увери се, че имаш достатъчно време, за да стигнеш до местоназначението си. Планирай малко повече трафик, очаквай повече хора на пътя и се подготви, че може нещата да отнемат малко повече време от очакваното. Забързаните и обезумели шофьори причиняват много катастрофи – нека не бъдем част от тази статистика.


Не шофирай в нетрезво състояние


Най-лошата осъзната грешка при шофиране е да се качиш зад волана в нетрезво състояние. Така че наслаждавай се на барбекюта, партита, концерти и събития, но след тях – извикай такси или помоли приятел да те вземе.


Поддържай колата си щастлива, за да си щастлив и спокоен и ти! А когато все пак имаш нужда от ремонт или подобрение – Carco.bg е винаги насреща с висококачествени резервни части на отлични цени.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път