• Carco.bg
  • Блог
  • 8 интересни факта за едни от най-големите производители
05/01/2024

8 интересни факта за едни от най-големите производители

8 интересни факта за едни от най-големите производители


Решихме да започнем годината с интересни факти за автомобилната индустрия, които може би не знаеш. Прочети докрая и ти обещаваме, че ще научиш много нови и интересни истории.


Откъде идва името на Jeep?


Може би си чувал всякакви интересни теории, но всъщност никой не знае откъде идва името Jeep. Джипът, какъвто го познаваме, започва историята си като военно превозно средство, поръчано от правителството на САЩ, с дизайн, създаден чрез усилията на Bantam, Ford и Willys-Overland. Някои казват, че името произлиза от версията на Ford – GPW, други пък, че идва от кучето на Попай моряка – Юджийн Джипа – и двамата популярни комикс герои през тридесетте години. Различни 4WD военни превозни средства също са били наричани „джипове“ по време на Втората световна война.


Наследството на Lamborghini


Знаете ли, че Lamborghini има пръст в Dodge Viper? Докато Chrysler разработва своя „мускулен автомобил през 1989 г., той се нуждае от двигател, който да пасне. Вместо да разработи такъв от нулата, той взима чугунен блок от подразделението за камиони и го предава на Lamborghini, които трябва да преработят блока в алуминий, създавайки 8,0-литров двигател.


Дългата история на Peugeot в моторния спорт


Разбира се, всички знаем, че Peugeot има дълга история в моторния спорт, но знаеш ли, че френският екип всъщност печели третият в историята Индианаполис 500 още през 1913 г. с най-бързият пилот – Jules Goux


Е първият французин – и всъщност първият европеец – спечелил състезанието.


Произход на Nissan от фондовия пазар


Някои компании носят името на основателя си, но името на Nissan е малко по-различно – идва от Nihon Sangyo – семейно притежаван конгломерат преди Втората световна война в Южна Корея. Когато е пуснат на фондовата борса в Токио през 1933 г., Nihon Sangyo е съкратен на Nissan, име, което в крайна сметка се задържа.


Произходът на тризъбеца на Maserati


Всички знаем, че логото на Maserati е тризъбец, но винаги е било малко объркващо защо изобщо е върху колата. Семейство Maserati произхожда от Болоня в Северна Италия, където има известна статуя на бог Нептун, държащ гигантски тризъбец като предпочитано оръжие. Статуята на голия бог на морето от 1563 г. стои във фонтан на Пиаца Маджоре в центъра на града и един от седемте братя Maserati, Марио, я използва като вдъхновение, когато създава емблемата за първата състезателна кола на компанията през 1926 г.


Тайм аут за Kia


Знаеш ли, че цели 5 години през 80-те на Kia не било позволено да произвежда коли? Chun Doo-Hwan поема управлението на Южна Корея с военен преврат през декември 1980 г., обявява военно положение и управлява страната до 1988 г., когато е принуден да проведе избори. Той се опита да хване здраво автомобилната индустрия в страната и нарежда на Kia, че трябва да произвежда само леки търговски превозни средства. Разхлабването на правилата и обвързването с Ford от 1986 г. връщат Kia на релси.


Точно как се движат Volvo?


Знаеш ли, че Volvo означава „аз се търкалям“ на латински? Но всъщност няма нищо общо с колите. Юридическото лице на компанията първоначално е дъщерно дружество, създадено от шведска индустриална фирма. Когато Асар Габриелсон убеждава големците да хвърлят малко пари за построяването на прилична шведска кола, Volvo се смята за идеално превозно средство, така да се каже. Логото, наистина стар символ на желязото, имитира това индустриално наследство, за да съобщи силата на автомобила Volvo.


Купи Skoda – засади дърво


Още през 2007 г. Skoda обяви, че за всеки модел, продаден в Чешката република, ще посади дърво. През октомври 2021 г. инициативата отпразнува своето милионно дърво, посадено на площ с размерите на 347 футболни игрища. Схемата има за цел да балансира въглеродните емисии, като същевременно отваря още работни места за засаждането на дръвчетата. Готино, нали?


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път