Амортисьорите – дългият път към гладкото возене

Подскок–отскок

Знаеш ли, че терминът „амортисьор“ всъщност е погрешно наименование? Противно на привидно разбираемото значение на думата, амортисьорите не абсорбират удара. Те омекотяват трептенията на пружините. Ето защо британското име за тях – dampen – има много повече смисъл.

След като една пружина се отклони, тя отскача назад след първоначалната си позиция и продължава да трепти, докато енергията й се разсее от естествен феномен, известен като хистерезис. Тежка пружина, използвана в окачването на автомобил, би продължила да трепти дълго време, ако това движение не e контролирано. 

Затова са монтирани амортисьори, които да гасят трептенията. (Технически амортисьорите преобразуват кинетичната енергия, произведена от движението на окачването, в топлинна енергия, която се разсейва от хидравличната течност.) 

Ето защо класическият тест за ефективност на амортисьорите е да натиснеш силно един от четирите ъгъла на колата си и да видиш колко дълго продължава да подскача нагоре и надолу.

Първите коли – всъщност карети без коне – не са били оборудвани с амортисьори. Но с нарастването на скоростите нараства и нуждата от амортисьори на окачването. 

Ранните амортисьори, които се запазват и през 30-те години на миналия век, са така наречените фрикционни амортисьори. Французинът Морис Худейл се смята за изобретател на първите амортисьори, които се възползват от отличните омекотяващи качества на хидравличната течност. 

Той получава първия си патент през 1907 г. и неговите продукти в крайна сметка стават стандартно оборудване на изключително популярния модел A Ford през 1927 г.

Компанията представя първия си хидравличен амортисьор през 1926 г. През 1951 г. Monro-Matic дебютира и установява индустриалния стандарт за телескопичния амортисьор, който се използва и до днес. 

Състои се от тръба с бутало, което се движи нагоре и надолу през камера, пълна с хидравлична течност, която често е обогатена с азот. Движението на буталото вкарва или измества течност през дупки, известни като отвори.

Размерът и разположението на отворите определят характеристиките на затихване на амортисьора. В зависимост от това колко усъвършенстван е модулът, амортисьорът може да се регулира за висока и ниска скорост както при удар (буталото се движи нагоре), така и при отскок (буталото се връща надолу). 

Поради различни причини настройването на амортисьорите е нещо като магия. Това е важно умение за успех в света на състезанията, където пружините обикновено са невероятно твърди, така че регулирането на настройките на амортисьорите е един от малкото начини, по които инженерите могат драматично да променят характеристиките на управление на автомобила. 

Всъщност не е необичайно да има човек, чиято работа да е свързана единствено с настройка на амортисьорите.

Какви амортисьори да избереш?

Тъй като пазарът е пренаситен с различни по вид от тези авточасти, случайната покупка може и да не се окаже правилната. Ето защо ти даваме някои отправни точки за по-лесното ориентиране сред многообразието от предни и задни амортисьори:

        Съвместимост с автомобила –  нужно е предварително да се увериш кои точно варианти са съвместими с модела и марката на твоя автомобил;

        Пътни условия – при шофиране по неравности най-добре е да се насочиш към газовите предни и задни амортисьори;

        Дълготрайност –  отличен вариант е при избора да обърнеш внимание на материала, от който са направени, защото честата им смяна не е икономически изгодна. Алуминият и стоманата са най-често срещани, но първият вариант е най-дълготрайният.

Кога се сменят амортисьорите?

Когато наближи краят на експлоатационния живот на предните и задните амортисьори се проявяват определени симптоми, които само запознатият шофьор ще успее да разпознае.

Такива са например течът на хидравлично масло, нестабилност на превозното средство в завоите или шум на потропване, захабяване на буталния прът или неговото корозиране и т.н. Съветът на експертите е да ги проверяваш на около 20 000 км пробег, а на всеки изминати 80 000 км да извършваш смяна.

Как се сменя тампон?

Грижещите се за стабилността на превозното средство и за комфорта при возене авточасти се прикрепват към ходовата част посредством така наречените.тампони. 

Тяхното предназначение е да обират ударите и вибрациите, но с времето се нуждаят от смяна. Тогава обикновено в купето започва да се чува шум на потропване. Смяната започва с цялото сваляне на макферсона, отстраняването на частта от шенкела и премахването на повредения тампон. 

Сглобяването започва в обратния ред, като експертите препоръчват в подобен случай да направиш проверка и на реглажа на колата и останалите околни авточасти. Също така препоръчват да смениш и двата тампона от двете страни. Така ще избегнеш скорошно повторно разглобяване.

Защо да избереш амортисьори от Carco.bg?

Защото в онлайн магазина ни ще откриеш разнообразие от втора ръка авточасти за подмяна и ремонт на окачването на приемливи цени. При нужда от професионална помощ и съдействие в избора, покупката или нужда от допълнителна информация, свържи се с наш представител.

Назад към всички новини