30/04/2022

Анатомия на ръчните скорости

Анатомия на ръчните скорости

Какво е ръчна скоростна кутия?


Ръчната скоростна кутия е трансмисионна система на моторно превозно средство, при която водачът трябва ръчно да избира предавките, като задейства скоростен лост и съединител при смяна на предавките. При ръчната скоростна кутия по-ниските предавателни числа (скорости) предлагат повече „усукване”, но по-ниска скорост, докато при по-високите предавателни числа е обратното – скоростта е по-висока, за разлика от „усукването”.



В най-простия случай скоростната кутия се състои от три вала с непрекъснати зъбни колела с различни размери.

Самите зъбни колела не са прикрепени към изходящия вал, а към свободния ход. Заключващите яки, от друга страна, се въртят с изходящия вал и могат да се плъзгат напред-назад, за да захванат една от зъбните колела. Ето защо го наричаме „превключване на предавките“.

Как работи ръчната скоростна кутия?


За да смени предавката, водачът натиска съединителя, когато например включва първа предавка и изключва входящия вал. С лоста за превключване на скоростите водачът включва първа предавка и лостът движи вилката за превключване на скоростите, за да премести от 1-ва на 2-ра предавка.


С освобождаване на съединителя входящият вал се включва отново, като този път мощността преминава през 2-ра предавка. При превключване на 3-та предавка между 3-та и 4-та предавка се използват втора предавка, вилка за превключване и заключваща яка.

Защо да изберем ръчна скоростна кутия?


Съвременните превозни средства се предлагат в два различни типа трансмисия – автоматична или ръчна. При ръчна скоростна кутия водачът е отговорен за превключването на предавките, докато при превозно средство с автоматична скоростна кутия автомобилът прави превключването вместо вас. Ето предимствата на ръчната скоростна кутия:


По-лесни са за поддръжка
Тъй като са по-просто устроени от автоматичните, има по-малък шанс нещо да се обърка. Съединителят е единственият елемент, който обикновено се нуждае от ремонт.

Използване на трансмисионно или двигателно масло, което не изисква толкова чести смени.

Ефективно гориво
Автоматичните превозни средства имат хидравлична помпа, която лишава автомобила от процент от горивната му ефективност. Водачите на автомобили с ръчни скоротости се радват на по-икономично шофиране.

Повече контрол
Спирането и управлението на автомобила е много повече във ваш контрол.

По-ниски цени на автомобилите

Като цяло чисто новите превозни средства с ръчна смяна са по-евтини от техните автоматични колеги.


Какво може да се обърка с ръчна скоростна кутия?


При автомобил с ръчни скорости е възможно да чуете странни звуци – блъскане, тропане, скърцане. Възможните причини за тези звуци са трудност при превключване на предавките, разхлабена или неправилна трансмисия (вероятно след обслужване), неправилно разположен корпус на съединителя, разхлабен капак на скоростната кутия, износени зъби на зъбното колело.


Kакви са предимствата на Carco.bg, когато е време за ремонт на скоростната кутия?

При нас ще откриете голямо разнообразие от употребявани авточасти за Вашата кола, които са предварително тествани. За целта сме предвидили собствени тестови лаборатории, в които експерти изпробват всяка отделна употребявана авточаст. По този начин гарантираме на клиентите си пълна коректност и функционалност,. В същото време сме се погрижили да осигурим навременно и професионално обслужване, така че да сме полезни не само с голямо разнообразие от продукти, но и с консултация, помагаща на клиентите ни да направят своя правилен избор. Разгледайте богатото разнообразие от авточасти за скорости и трансмисия и не се колебайте да се свържете с carco.bg.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път