• Carco.bg
  • Блог
  • Бъдещето на автомобилните навигации е тук
12/05/2023

Бъдещето на автомобилните навигации е тук

Бъдещето на автомобилните навигации е тук

Следващият път, когато навигационната система на колата ти те отведе точно до входната врата на нужния ти адрес – благодари на Американската армия. Глобалната система за позициониране (GPS) – мрежа от сателити, която позволява точно определяне на местоположението ти – съществува с любезното съдействие на Министерството на отбраната. Вече космическите сили и бреговата охрана отговарят за работата му.




История на навигацията



Докато навигационните системи, инсталирани от производителите на автомобили, станаха сложни през последните години, първите, които се появиха в колите, бяха по-скромни. През 1981 г. Honda, Stanley Electric и Alpine разработиха Electro Gyro-Cator, който използва жироскоп за определяне на инерцията и полупрозрачни карти на осветен екран, за да илюстрира маршрут.


След това дойде GPS и навигацията се разви. Първото GPS навигационно устройство, предлагано от производител на автомобили, пристигна в Mazda Eunos Cosmo от 1990 г., предлагано само в Япония. General Motors го последва през 1992 г. със система, инсталирана в автомобили под наем. През 1995 г. тя беше предложена като опция за Oldsmobile 88. Използвайки карти, съхранявани на касети, системата за първи път беше пусната на пазара само с картографиране на Калифорния и Лас Вегас.


Докато производителите на автомобили постепенно добавяха GPS навигационни системи към луксозните модели, пазарът на резервни части се възползва от концепцията. През 1997 г. Alpine предложи система, която използва карти с компакт диск, а Garmin последва примера през 1998 г.


Корените на GPS технологията датират от 1842 г., когато австрийският физик Кристиан Андреас Доплер описва как движението влияе върху честотата на звуковите вълни. Този ефект на Доплер се илюстрира със свирката на приближаващ влак. С наближаването му повече звукови вълни достигат до ухото ви и височината се увеличава. С отдалечаването на влака наклонът намалява.


В края на 50-те години – онези вълнуващи дни на Спутник – учените демонстрираха, че сателит в околоземна орбита може да бъде проследен, като се отрази микровълнов сигнал от него и се наблюдава как движението му променя честотата на връщащия се сигнал.


В средата на 60-те години, когато флотът трябваше да проследява подводници, носещи ядрени оръжия, използвайки шест орбитални сателита, учените от флота откриха, че могат да наблюдават промени в Доплера, когато радиовълните от подводниците се отразят от сателитите, като по този начин изчисляват местоположението на подводниците.


Министерството на отбраната разшири концепцията и в началото на 70-те години започна разработването на прецизна сателитна навигационна система. Първата навигационна система със сателит за време и обхват беше изстреляна през 1978 г. Пълен набор от 24 спътника Navstar започна да функционира през 1993 г. Някога GPS технологията е проследявала подводници, а днес много по-мощна система може да ти помогне да откриеш мечтаната непозната дестинация в почивен ден.



GPS-а днес



Разбира се ние не трябваше да чакаме военните да разработят GPS за помощ да стигнем до мястото, където желаем. Още през 30-те години на миналия век Iter Avto, устройство за резервни части, предлага навигационно насочване. С превъртащи се хартиени карти и кабелна връзка на скоростомера, монтираното на таблото устройство можеше да проследи приблизителен маршрут, стига водачът да се движи по права и тясна улица. Днес GPS вече е важен спътник при шофиране и може да бъде използван дори от телефона. Използването на телефон за навигация има своите недостатъци, тъй като смартфоните разчитат на клетъчен сигнал за картографски данни, а сигналът ти може да бъде загубен в планината например.


Най-новите навигационни системи, монтирани отгоре на таблото или инсталирани в таблото, са стъпка напред от смартфон. Например навигационната система Garmin DriveSmart 61 LMT-S може да бъде поръчана с 6,95-инчов екран за добра видимост. Garmin предоставя устни упътвания завой по завой, използвайки имена на улици и забележителности. Води те до точната забележителност, до точния хотел, предупреждава те за задръствания, показва ти ограничения на скоростта и още.
Други топ модели, като TomTom и Magellan, също предлагат пълни набори от функции.



Коя е най-добрата навигация за кола?



Когато избираш GPS система, трябва да се съобразиш основно с бюджета си, както и с това къде ще я използваш. На пазара се намират много добри решения, като много удачен вариант представляват вградените навигации за кола. По този начин не се налага да инвестираш в допълнителни приспособления за закрепване, а самата система можем да използваш и като радио, устройство за мултимедия и т.н.



Кои са най-важните й характеристики?



Основните характеристики, които трябва да търсиш при покупката на GPS система за кола са:




  • Процесор;




  • Дисплей;




  • Карти и POI;




  • Слот за карта-памет;




  • Гласово насочване





От процесора зависи бързината, с която ще можеш да боравим с GPS устройството. Колкото е по-нов и бърз той, толкова по-плавно ще се сменя картината, ще се изчисляват маршрутите и информацията от картите ще се визуализира по-добре.


Размерът на дисплеите на GPS устройствата варира от 3.5 до 7 инча по диагонал. По-малките екрани не се набиват толкова на очи и са по-лесни за монтиране, но на по-големите навигации се вижда повече информация и са изкарани повече функционалности.


Картите и POI (Points of Interest) са основата на добрата навигация за кола. От теб зависи ще предпочетеш ли професионалните платени карти на Garmin, TomTom и Here или безплатните на OpenStreetMap, MapsMe, GoogleMaps. Платените пакети вървят с допълнителни екстри като безплатно обновяване, повече интересни точки и по-интуитивна визия. Безплатните често не предлагат допълнителна информация при офлайн употреба, което може да е проблем на места без интернет.


Слотът за допълнителна памет е от голямо значение, тъй като картите са тежки, файлове и не винаги могат да се съберат на вградената памет на навигацията за кола, а гласовото насочване е една неоспорима екстра, която улеснява значително шофирането.


Допълнителните екстри, макар и да не са есенциални за добрата навигация, но определено повишават комфорта за водача на колата. Навременната трафик информация помага да избегнеш задръствания, а bluethoot свързаността позволява да свържеш телефона си с навигацията за кола и да приемаш обаждания, използвайки GPS системата и като Hands-free.


3D изображенията помагат за по-добрата ориентация, насочването по платна позволява своевременно престрояване при многолентови пътища, а предупрежденията за ремонти или ПТП са от полза за по-добро планиране на маршрута.



Защо да изберем Carco.bg?



Онлайн магазинът за авточасти Carco.bg предлага голямо разнообразие от GPS системи втора ръка, сред които ще намериш и необходимата за твоя автомобил. Отличните цени и гаранцията за качество правят Carco.bg логичен избор, когато ти трябва бюджетно, но надеждно решение за GPS устройство, което да ти служи дълго и безпроблемно.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път