• Carco.bg
  • Блог
  • Чистачките – суперпомощникът на твоя автомобил в дъждовния сезон
19/05/2023

Чистачките – суперпомощникът на твоя автомобил в дъждовния сезон

Чистачките – суперпомощникът на твоя автомобил в дъждовния сезон

Повечето шофьори не отдават голямо значение на системите за чистачки и миенето на предното стъкло. Въпреки това, ако попаднеш в дъждовна буря, мокро време или рояк буболечки, чистачките и системата за измиване на предното стъкло ще бъдат първата ти мисъл.

Имал ли е чистачки първият автомобил?


Чистачките са важна част от системата за безопасност на всеки автомобил. Те са отговорни за предпазването на предното и задно стъкло от дъжд, сняг и други отпадъци, които могат да попречат на видимостта на водача.


Първите чистачки за предно стъкло са изобретени през 1903 г., но оттогава са изминали дълъг път. До 1916 г. чистачките са станали стандартно оборудване на повечето марки превозни средства. През 1917 г. става достъпна първата чистачка за предно стъкло, задвижвана от електрически мотор. През средата на 30-те години е въведена първата система за измиване на предното стъкло.


Става дума за система, която вече пръска течност за измиване на прозорците. Тези важни изобретения осигуряват допълнителна безопасност на превозното средство и правят възможно шофирането при лошо време.


Чистачките днес


Днес модерните системи за чистачки имат много разширени функции и опции. Те са проектирани да бъдат лесни за използване, изключително ефективни и помагат за поддържане на ясна визия по време на шофиране.


На много от нас се е случвало да включим чистачките си само за да открием, че част от гумената част на перката се отлепва или липсва, последвано от ужасен скърцащ звук, докато повредените части се влачат по предното стъкло. Редовната поддръжка и проверка на перата на чистачките е от съществено значение за живота на предното стъкло и най-важното за осигуряване на твоята безопасност на пътя.


Грижа за чистачките


Перата на чистачките могат лесно да се почистят, като прокараш мокра кърпа по ръба на гуменото острие. Това ще премахне праха, мръсотията и отломките, които могат да се натрупат с времето, позволявайки на чистачките да работят по-ефективно и да издържат по-дълго. Докато ги почистваш, проверявай за участъци, които изглеждат втвърдени, износени, скъсани или напукани.


След това провери работата на системата за измиване. Провери нивото на течността за измиване,за да добавиш, ако е необходимо. Важно е да поддържаш смес от антифриз и течност за миене, подходяща за сезона и климата.


Не използвай обикновена вода в системата за миене. Може да замръзне в студено време или да развие бактерии през горещото лято. Проверявай разпръскващите дюзи на системата за измиване, за да се увериш, че пръскат равномерно и осигуряват покритие върху цялата зона, която се почиства от перата на чистачките.


Видимостта е основен компонент на безопасно шофиране. Увери се, че си подготвен за настъпването на дъждовния пролетно-летен период. Проверявай перата на чистачките редовно и ги смени при необходимост.


Проверявай редовно и работата на системата за измиване. Поддръжката на чистачките и системата за миене е лесен и достъпен начин да осигуриш безопасността на теб и близките ти, дори в най-проливния дъжд.


Как ще познаеш износената чистачка?


От значение е да уловиш точния момент при подмяната на която и да е дефектирала част по колата. Така ще се предпазиш от още по-сериозни проблеми, които могат да възникнат и вследствие на неработещите рамена на чистачките. Когато се износят, се случва следното:





  • Не се включват, когато ги активираш;




  • Не се повлияват при смяната на работните режими;




  • Движението им е забавено;




  • Почистването не е резултатно;




  • Налице е притеснителен звук.





Бъди нащрек за някой от тези сигнали и не ги подминавай с лека ръка. Колкото по-рано разрешиш проблема, толкова по-сигурно ще бъде безаварийното и комфортно шофиране.


Защо да избереш втора ръка чистачки и други малогабаритни части?


Днес можеш да си осигуриш бързо и лесно части втора ръка за повечето марки и модели автомобили. С покупката им ще можеш да извършите стандартните подобрения по колата, които няма да те затруднят във финансов план. И не само това.


Много хора се съмняват в оригиналния произход на използваните авто компоненти и аксесоари, които обаче доказват тъкмо обратното. Налице са решения за всички модели коли, също както и възможност за тяхната експресна поръчка. Вземи рамена за почистващата система и започни от малките корекции в посока големите технически преустройства.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път