21/04/2022

Еволюцията на автомобилните фарове

Еволюцията на автомобилните фарове

Когато видим атрактивна кола за първи път, веднага сме привлечени от фаровете. Те са важна характеристика на стила и помагат да се определи характера на автомобила.Съвременните автомобилни фарове са цял един свят напред от ацетиленовите или маслените лампи от миналото. Съвременните LED фарове осигуряват широк спектър от видимост и могат да спестят пари на водача през целия живот на автомобила, като все повече се превръщат в стандартна функция в новите модели автомобили.



Нека разгледаме как се е развила технологията на автомобилните фарове от 19-ти век до днес.

Ацетиленови лампи

Най-ранните фарове се появяват в края на 1880 г. и се захранват с ацетилен или масло. Ацетиленовите лампи се оказват популярни сред производителите, тъй като пламъкът е устойчив на вятър и дъжд, а зад него са поставени огледала, за да фокусират светлината напред. Това, разбира се, ги прави по-малко ефективни през нощта, което е…лек парадокс.

Електрически фарове


В началото на 1900 г. производителите на автомобили започват да разработват електрически фарове, като им отнема около десетилетие, за да станат стандарт в индустрията. Peerless е първият производител, който въвежда електрически фарове през 1904 г., а четири години по-късно Pockley Automobile Electric Lighting предлага пълен набор от електрически светлини, които се захранват от осем волтова батерия. През 1912 г. Cadillac създава съвременната електрическа система на автомобила.

Запечатани фарове

През 1939 г. са въведени запечатани фарове с лъч, които използват параболичен рефлектор, както и леща и нажежаема жичка, запечатани заедно. Тази система предлага по-ярък и по-фокусиран източник на светлина чрез използване на волфрамова нишка. Въпреки необходимото количеството електрически запечатани фарове, те осигурявали само малко количество светлина, а кипящата нишка често създавала тъмни остатъци върху стъклото, което допълнително ограничавало светлината, което преминава през него.


През 1962 г. в Европа са произведени първите лампи, монтирани в превозни средства. Те осигурили по-ярки и по-издръжливи фарове, поради начина, по който халогенният газ реагира с волфрама. Този процес дал на автомобилите невероятно висока видимост, особено при дълги светлини.

Високоинтензивни ксенонови фарове

Наречени още HID, те излъчват светлина чрез създаване на електрическа дъга между два метални електрода чрез инертен газ в стъклена крушка. Много по-ефективни от традиционните крушки, HID фаровете създават много повече светлина, спрямо количеството използвана енергия. Това от своя страна революционизира как изглеждат автомобилните фарове, тъй като единиците могат да бъдат по-малки, без това да се отразява на количеството светлина, което произвеждат. Поради това дизайнерите имат повече свобода да разработват все по-креативни модели.
HID фаровете станаха популярни в началото на 2000 г., предлагайки на шофьорите по-ясно изображение на пътя и три пъти по-висока издръжливост от халогенните крушки, с консумиране на по-малко енергия.

LED фарове

Светлинните диоди (LED) са предпочитани източници на светлина, тъй като са ярки, изискват малко енергия за осветяване и могат да издържат много дълго време. Докато тънката нишка от тел в традиционната халогенна крушка ще се разгради с течение на времето и ще доведе до евентуален отказ, светодиодите нямат нишка, а вместо това използват полупроводник, който освобождава фотони на светлината, когато се приложи електрически заряд. Качеството на светлината, която светодиодите проектират, също е по-добро. Сините светлини са по-силни и осигуряват повече контрасти, което улеснява шофьорите да различават обекти през нощта. Това намалява умората на водача, не заслепява останалите участници в движението и улеснява видимостта при лошо време.

Къде може да откриете висококачествени и разнообразни фарове за всеки вид автомобил?

В Carco.bg ще откриете разнообразие от фарове и много други части втора ръка за вашия автомобил – тествани, проверени и на страхотни цени! Нашият онлайн магазин работи 24/7, а нашите консултанти са винаги готови да ви помогнат да направите правилния избор. Изберете Carco.bg и се уверете в качеството сами.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път