• Carco.bg
  • Блог
  • Има ли смисъл да инвестирате в гуми втора употреба?
04/06/2021

Има ли смисъл да инвестирате в гуми втора употреба?

Има ли смисъл да инвестирате в гуми втора употреба?

Няколко съвета, които ще ви позволят да решите


В зависимост от това кого попитате, ще получите два напълно противоположни съвета – гумите втора ръка са идеално средство за спестяване ще ви кажат едните, или... са рискован бизнес – ще опонират другите. Затова събрахме няколко съвета, които ще ви позволят да вземете решението лично. Защото вашата кола е много лична, както и решенията които вземете за нея.


Поне двама човек около вас редовно обуват колата си с гуми втора употреба. Едно е сигурно, ако не сте го правили, поне веднъж и вие сте се замисляли сериозно над това.


Какво трябва да знаете?


Гумите втора употреба са точно такива, каквито бихте очаквали – вече използвани гуми. Складовете за авточасти и онлайн магазините за авточасти, предлагат изключително разнообразие от артикули в зависимост от сезона. Всеки частен продавач на автомобил също иска да разчисти място и търси купувач за поне един чифт гуми, защото смята, че в тях има доста живот и километри, преди да бъдат бракувани.


Основната причина да купуваме гуми втора употреба е да спестим пари естествено. По същия начин купуваме електрически уреди и знаем, че няма гаранция, нито вариант за връщане. Въпреки това някои онлайн складове за авточасти дават гаранция и право на връщане в определен срок, ако по грешка сте поръчали не това, което ви трябва или сте недоволни от качеството му. Това е едно от първите неща в чеклиста ви, което трябва да отметнете, когато решите да купувате гуми втора употреба. Вторият безопасен вариант е да знаете историята на гумите, които смятате да закупите, или да може да ви бъде предоставена такава при покупката.


Стандартът за контрол на качеството между различните доставчици, които продават гуми втора употреба, в най-добрия случай е силно променлив, затова е добре да разчитате на утвърдени марки магазини за авточасти.


За какво трябва да следите?


Ако гумите втора употреба са най-доброто решение за вас в момента, първото нещо, което бихме препоръчали, е да закупите гуми от известна марка. Така сте сигурни, че базовата гума е преминала изключително висока проверка на стандартите за качество. За препоръчване е да купувате гумите по двойки, така че две подобни гуми да се движат на една и съща ос. Ако купите само една гума, е много малко вероятно да успеете да намерите такава, която да съответства на останалите три в колата ви по отношение на износването на протектора.


Второто нещо, което трябва да следите е именно това – износването на протектора на гумите.


Това е ключов показател за проверка. Ако гумата почти не е била използвана, може да изминете доста километри с нея и покупката несъмнено ще си струва. Но ако раменете са износени или протекторът е неравен, тогава никой не може да гарантира, че след няколко месеца няма да ви се наложи да търсите гуми отново.


Новите гуми имат 8-милиметров протектор върху тях. Повечето търговци на авточасти и автомобилни експерти препоръчват да замените гумите си, когато от протекторите останат 3 милиметра дълбочина. Всяка гума, чийто протектор е по-малък от това, или протекторът не е равномерно износен, не си струва вашите пари.


Ако протекторът е наред, е време да проверите страничните стени. Ако гумите са свалени от автомобил, който е претърпял инцидент, тогава има голяма вероятност те да са повредени при инцидента. Може каросерията да е влязла в контакт с гумата или силата на удала да е повредила конструкцията на страничната стена.


Колкото и смешно да звучи, страничните стени могат да бъдат повредени просто и от лошо паркиране. Всякакъв вид прорязвания или ожулвания по страничните стени могат да бъдат признак за повреда на конструкцията на гумата, така че винаги проверявайте вътрешността на гумата – тя ще ви даде ясна картина за качеството на страничната стена.


Друг е въпросът с вече ремонтирани гуми. Ако гумата е претърпяла пробиване, причинено от пирон, винт или друг остър предмет и протекторат е пробит, тогава тя може да бъде ремонтирана с гумена тапа, която уплътнява протектора срещу течове. В тези ремонти няма нищо лошо, но някои ремонтирани гуми идват с ограничение на скоростта, която могат да носят. А това означава ограничения и за вас. Отново проверете вътрешната страна на гумата за повреди.


Не е толкова трудно, нали? И вероятно ще си струва парите. Само следвайте инструкциите:


1. Купувайте само от реномиран магазин за авточасти.


2. Проверете дали търговеца или онлайн магазина за авточасти предлага гаранция или право на връщане в определен срок


3. Разберете повече за историята на гумата.


4. Потърсете гуми от най-добра марка.


5. Купувайте гуми по двойки, така че гумите на всяка ос на вашия автомобил да съвпадат.


6. Проверете дълбочината на протектора и вероятността за неравномерно износване.


7. Проверете вътрешната страна на гумата за повреди или поправки.


Ако се съмнявате, не купувайте. Но ако сте решени да купите – сега е сезонът на летните промоции!

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път