07/10/2022

История на автомобилните фарове

История на автомобилните фарове

Фаровете са били постоянен спътник на всички превозни средства през цялата история на автомобила. Те са абсолютна необходимост, когато става дума за безопасно шофиране през нощта или при слаба светлина.


Точно както колите, които караме днес, не приличат на тези, които са карали нашите баби и дядовци, така и фаровете са се променили във времето. Нека погледнем назад, за да проследим еволюцията на автомобилните фарове.

Нашето пътуване започва през 80-те години на 19 в., когато превозните средства тихо, но непоколебимо започват да завладяват света.


1880 г. – първите фарове с фенери


Първите автомобили разполагали с фарове, захранвани с масло или ацетилен. Много подобни на старите газови лампи, използвани в домакинството, първите фарове са конструирани от фенер с отразяващо огледало, което позволява на нефокусирана, разпръсната светлина да осветява пътя напред.


Предимство била устойчивостта им на вятър и дъжд, но е трябвало да се почистват често, за да се предотврати натрупването на силно отровни вещества, които са се отделяли.


Е, както разбираш, първите фарове не са били идеални, но са свършили работа, до 1898 г., когато фаровете стават електрически.


Пристигнали като допълнителен аксесоар, електрическите фарове се оказват малка стъпка в правилната посока. Те обаче имали кратък живот и слаба устойчивост към околната среда, което за съжаление им отрежда най-малък принос в историята на фаровете.

1939 г. – Запечатани предни фарове


Когато си представяш стари, класически автомобили, вероятно си представяш коли със запечатани фарове. Въведени точно преди Америка да влезе във Втората световна война, фаровете със запечатан лъч дават на шофьорите много по-фокусирана светлина. С настъпването на 60-те години халогенните фарове със запечатан лъч се превръщат в стандартна технология в Европа.


Добавянето на халогенен газ реагира с волфрамова жичка, за да произведе по-ярка, по-равномерна светлина, която продължава по-дълго.


90-те години на XX век и ксеноновите фарове


През 90-те се раждат нов тип фарове, наречени ксенонови, известни още като HID. Изпълнени с газ ксенон вместо халоген, тези нови фарове успяват да отделят още по-ярка светлина и достигат пълна яркост в рамките на няколко минути след стартиране на автомобила. Те радват шофьорите не само с по-добра светлина, но и с подобрена продължителност на живота.


2004 – LED фаровете


Представяш ли си, че всъщност LED фаровете не съществуват до 2004 г., когато A8 на Audi ги извежда на сцената?


Днес лазерите променят играта


Лазерната технология за фарове се очертава като алтернатива на бъдещето. Лазерните фарове предлагат впечатляваща видимост и нечувана ефективност, но за сега не са съвместими с повечето превозни средства на пазара. Какво ще донесе бъдещето за фаровете не знаем, но се надяваме подобряването на стандартите за безопасност и ефективност да бъде приоритет.


Можем да сме сигурни само в това къде би открил най-висококачествените предложения за фарове втора употреба – на отлични цени. Разгледай нашата богата селекция от фарове и се свържи с нас още днес, за да зададеш своите въпроси: https://carco.bg/contacts.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път