17/03/2023

История на предпазния колан

История на предпазния колан

От небето до земята



Преди да започнат да се използват за автомобилите, предпазните колани са измислени за пилотите на планери през 1800 г., когато Сър Джордж Кейли, който строи първия истински планер през 1853 г., ги проектира. Малко по-късно, през 1885 г., е издаден първият американски патент за предпазен колан за автомобил. Той е дело на Едуард Дж. Клегхорн. Патент № 312 085 е за туристически предпазен колан, който „да бъде прикрепен към човека и снабден с куки и други приспособления за закрепване на човека към фиксиран обект“.


Нуждата от безопасността нараства, но…


„Когато автомобилите вече достигат скорости от над 50 км/ч в началото на 1900 г., идва и нуждата от задължителен предпазен колан.”. Това би било добра идея, но е трябвало да се изчака чак до 50-те години на миналия век, преди разговорът за предпазните колани наистина да се ускори. През това време Форд започва да се позиционира като автомобил, който се грижи за безопасността с въвеждането на своя пакет „LifeGuard“, който през 1956 г. има както предни, така и задни предпазни колани, монтирани на новите автомобили. Това се превръща в катастрофа за Форд. Никой не се интересува от безопасността по това време. Продажбите им падат рязко и през 1957 г. те спират да поставят колани на всеки нов автомобил.


Безопасността не продава коли


Безопасността просто не е била толкова привлекателна за масите. Предпазните колани със сигурност не са се харесали, тъй като през 1956 г. е изчислено, че само 1% от шофьорите ги използват. За щастие, в инженерния отдел на Volvo, човек на име Нилс Болин не се е отчаял от тези рези резултати. През 1958 г. Нилс разработва . модерния 3-точков предпазен колан, който да разпределя равномерно силата на удара. И не само това – прави го наистина лесен за използване – днес с една ръка можете да дръпнете колана през гърдите и кръста си.


Закопчайте коланите


Дали това ново и подобрено изобретение, толкова просто и очевидно брилянтно, незабавно получава подкрепа? Не, ни най-малко. Нилс и екипът на Volvo обикалят света, за да покажат изобретението и да споделят статистиката от доклад за случаи на произшествия.


Годината вече е 1959, а безопасността на автомобилите все още е заседнала на стартовата линия. Не всички са убедени в Нилс и неговото изобретение. Един човек обаче обръща внимание – Даниел Патрик Мойнихан – помощник-министърът на труда на САЩ.


Той пише статия, в която твърди, че автомобилните компании трябва да се придържат към коланите, за спомогнат намалянето на автомобилните катастрофи и нараняванията.


В този момент Нилс вече е осигурил патент номер 3.043, 625 за изобретението си – сещаш се – модерния колан – и така Volvo започват да го монтират в колите си, като се започне с Volvo Amazon и PV544.


А сега и един страхотен факт – Volvo са толкова убедени във важността на изобретението, че го подаряват. Да – те сметят предпазния колан за твърде важен за автомобилната индустрия, за да печелят от него. Те просто позволяват на всеки автомобилен производител да използва дизайна.


Най-накрая някакъв напредък


Това обаче не означава, че другите производители на автомобили започват да го правят. Едва през 1961 г., когато щатът Ню Йорк приема изискване производителите да осигуряват поне предни предпазни колани на всички продадени автомобили и други държави скоро последват примера, въпреки че автомобилните компании не са доволни от съображения за разходи.


Всички с изключение на Studebaker. Те са първата американска автомобилна компания, която включва предпазните колани във всичките си превозни средства. На 22 декември 1970 г. носенето на предпазни колани става задължително.


ЗАЩО да избереш CARCO.BG, когато търсиш предпазен колан?


Carco.bg e онлайн магазин, специализиран в продажбата на различни авточасти втора ръка, където цените са значително по-ниски от тези в магазините за нови части. При нас всеки един от елементите ръчно се проверява предварително от нашите експерти, така че клиентите ни се чувстват сигурни при пазаруването си от нас. Ето още няколко важни особености на нашата компания:


бързо и професионално обслужване;


атрактивни оферти всеки ден;


всички части за коли са на склад;


бързи доставки из цяла България.


КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДМЕНЯТ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ?


Имаш възможност да отидеш в сервиз за автомобили, където да извършат този процес вместо теб. Това е абсолютно препоръчително с оглед на спецификите при отделните механизми. В сервиза за коли експертите са правили този процес много пъти и вече познават тънкостите.


Ако искаш да спестиш пари, ние ти препоръчваме да не го правиш за сметка на монтажа, а да закупиш тези автоаксесоари втора употреба. Препоръките са също, това да стане от надежден онлайн магазин, където стоките предварително се проверяват за здравина и пригодност, така че да си спокоен.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път