Избор на правилния антифриз

През най-студените месеци от годината, е полезно да разгледаме най-добрите практики за грижа за автомобила. Това, което е изненада за някои, е този забавен факт: антифризът е също толкова важен за безпроблемното функциониране на превозното средство, колкото маслото и правилното гориво. 

С изборът на правилния антифриз и казанче за антифриз за твоето превозно средство, ще усетиш разликата между гладко работещ двигател и такъв, който изпитва сериозни проблеми по време на студено време. Затова днес ще разгледаме по-отблизо как работи твоето превозното средство, когато температурата падне.

Как антифризът защитава автомобила ти?

Антифризът предотвратява корозията в охладителната система на автомобила и помага за поддържане на оптимална работна температура на двигателя, независимо дали шофираш в разгара на зимата или в жегата през лятото. 

Без подходящ тип, количество, съотношение и циркулация на антифриз, твоят двигател е в постоянна опасност от замръзване или прегряване. Редовната проверка и подмяна на антифриза и казанчето за антифриз ще помогне за предотвратяване на прегряване, замръзване и преждевременна корозия на охладителната система.

От какво се прави антифризът?

Основните компоненти на антифриза – гликолът и водата, могат да замръзнат. Перфектната комбинация от двете обаче има способността да предпази двигателя ти от замръзване при ниски температури.

Как да провериш антифриза в три лесни стъпки:

По време на ниски температури е важно да си внимателен, за да си сигурен, че процентът на гликол в антифриза е достатъчен, за да предотврати замръзване на двигателя. Carco.bg препоръчва да следваш тези три стъпки за проверка на цялостната ефективност на антифриза, като същевременно проверяваш и за замръзване:

  1. Тествай гликола за точка на замръзване

  2. Тествай гликола за инхибитори, за да си сигурен, че получаваш правилната защита от корозия.

  3. Увери се, че имаш правилния обем в охладителната система, за да предотвратиш образуването на въздушни джобове.

Три вида антифриз и тяхното използване

Предлагат се три вида антифриз: технология с неорганични киселини (IAT), технология с органични киселини (OAT) и технология с хибридни органични киселини (HOAT).

IAT се използва главно в по-стари превозни средства и обикновено е яркозелен.

OAT антифризът  обикновено е оранжев, жълт, червен или лилав и издържа много по-дълго, но не съдържа никакви силикати или фосфати за допълнителна защита на двигателя.

Антифризът HOAT обикновено е оранжев или жълт и може да издържи най-дълго от всички.

Антифризът сега се предлага в толкова много марки и формулировки, че не можеш да разчиташ само на цвета, за да разбереш какво наливаш в двигателя си. Почти всички са предварително разредени с вода за удобство, но използването на предварително разреден продукт също означава, че плащаш повече за по-малко антифриз.

Подходящо съотношение антифриз/охлаждаща течност за студено време

През зимата правилното съотношение антифриз към вода е 60 процента антифриз към 40 процента вода. При силно застудяване е препоръчително да използваш 70 процента антифриз към 30 процента вода.

Премини към пропиленгликол за защита на животните.

Не на последно място –  много продукти против замръзване имат етиленгликол като основна съставка. Според Системата за класификация на анатомичните терапевтични химикали (ATC), етиленгликолът е изключително токсичен и има сладък вкус, който може да бъде привлекателен както за домашни любимци, така и за диви животни

За да защитиш както твоите домашни любимци, така и всички останали животни навън, помисли за преминаване към антифриз, направен от пропиленгликол, който е много по-малко токсичен.

Какво казанче за антифриз да избереш?

Най-правилният и точен избор е да поръчаш вариант, предназначен за твоята марка и модел автомобил. Пазарувайки от Carco.bg, ще откриеш за коя година на производство на превозното средство е предназначено казанчето.

Така лесно и бързо ще се ориентираш какво казанче за антифриз ти е необходимо за съответното превозно средство. Можеш да направиш и сравнение с настоящото, така че да провериш съответства ли си на формата. Когато избереш определен продукт на сайта, ще видиш дори още по-подробна информация за съвместимото превозно средство.

Как се сменя?

Тъй като тези казанчета обикновено са пластмасови, по една или друга причина, а дори в повечето случаи и поради старост, тяхната пластмаса се напуква и чупи. Това води до появата на течове на антифриз. В подобен случай, единственото решение е смяната. Ето и някои прости насоки, които да следваш:

        източи течността;

        отстрани всички маркучи, които са свързани с подменената част;

        отвърти скрепителните винтове с подходяща отвертка;

        внимателно отстрани старото и постави новото казанче;

        сглоби в обратния ред.

За какви марки и модели ще откриеш казанчета при нас?

Като търговец, чието желание е да отговори на търсенията на колкото се може повече потребители, ние постоянно се стремим да разширяваме и разнообразяваме продуктовата си категория и поддържаните модели автомобили.

При нас ще откриеш  продукти за марки като BMW, Audi, Cadillac, Dacia, Fiat, Honda, KIA и много други. Поддържат се също и популярните днес модели автомобили. Без значение каква кола притежаваш, вероятността да откриеш търсената от теб авточаст е доста голяма.

Защо да избереш Carco.bg

Защото ние сме сред малкото онлайн магазини, в които имаш възможност да закупиш разширително казанче за антифриз втора ръка, което предварително е преминало щателни тестове и оглед за пробиви и течове. Това ти гарантира, че покупката ще съответства на желания модел и марка автомобил и че цената ще е изключително достъпна. Възползвай се.

Назад към всички новини