• Carco.bg
  • Блог
  • Как да избереш зимни гуми в 5 лесни стъпки
08/12/2023

Как да избереш зимни гуми в 5 лесни стъпки

Как да избереш зимни гуми в 5 лесни стъпки

Колкото и да не ни се иска, зимата е неизбежна. Снегът и студеното време ще бъдат тук поне още няколко месеца и трябва да си подготвен за своята безопасност и безопасността на другите. Чувстваш ли се уверен, че можеш да избереш правилните зимни гуми за твоя автомобил? Ако не си, не се притеснявай, защото в днешната статия на Carco.bg сме ти приготвили полезно ръководство по темата в 5 лесни стъпки. Да започваме!



Значението на зимните гуми


Паднат ли температурите, един от най-честите въпроси е екзистенциалният: „Имам ли нужда от зимни гуми?“ Отговорът е категорично „Да!“. Знаем, че смяната на гуми е голяма разправия и може да смяташ, че и всесезонните гуми са достатъчни, за да преминеш безопасно през зимните пътища. Те със сигурност са по-добри от летните – това е факт. Зимните гуми обаче са специално проектирани за ниски температури, сняг, лед, градушка, киша и леден дъжд, които често срещаме през зимните месеци. Всесезонните гуми от своя страна могат да ти послужат единствено при слаб дъжд, сухо време и температури по-високи от 7 градуса.



Най-важните характеристики на зимните гуми


Грайфер

Зимните гуми имат по-дълбок грайфер и повече канали, с които маневрират ефикасно в снега и кишата. Те разполагат и с повече тънки прорези по ръбовете си, наречени ламели, които отново помагат за по-силно сцепление в сняг и лед. Тези прорези „загребват“ част от снега, позволявайки на гумите да останат в по-близък контакт с пътя.



Размери

Първият въпрос при покупка е какъв е размерът на гумите за твоя автомобил. Всички гуми трябва да са с еднакъв размер, а за да го определиш, можеш да провериш текущите си гуми – на страничната страна ще намериш код, който ще ти даде цялата необходима информация.



Избягвай смесването и съчетаването



Избягвай да използваш различни марки гуми. Това може да повлияе на шофирането ти и да доведе до лошо управление и преждевременно износване на гумите и други авточасти. Това е още по-важно, ако караш 4x4. Немонтирането на четири еднакви гуми от една и съща марка ще добави допълнително напрежение към диференциала.



Как да избереш зимни гуми в 5 лесни стъпки



Разбери нуждите си


Помисли за типичните зимни условия в твоя регион. Често ли вали, до колко ниски са температурите, образува ли се бързо леден път? Ако шофираш предимно в града, ще са ти необходими различни функции от някой, който често пътува по извънградски или планински пътища.



Провери размера и съвместимостта на гумата


Зимните гуми трябва да отговарят на спецификациите, препоръчани от производителя на автомобила ти. По-малък размер на гумите може да изглежда изкушаващо, за да спестиш пари, но може да представлява риск за безопасността. Увери се, че зимните гуми, които обмисляш да купиш, са съвместими с твоята кола.



Потърси символа на планинската снежинка с три върха


Този символ показва, че гумата отговаря на специфичните изисквания за сцепление на сняг. Гумите със символа на планинската снежинка с три върха са проектирани да се представят добре при тежки снежни условия.



Обмисли грайфера и типа на протектора



Основните зимни гуми са с шипове и без шипове. Гумите с шипове имат метални шипове за сцепление на лед, докато гумите без шипове използват усъвършенствани каучукови смеси и дизайн на протектора за сцепление. Поради опасения за щети по пътищата, гумите с шипове често са ограничени или забранени в някои райони.


Провери отзивите и оценките



Потърси отзиви и оценки на зимните гуми, които обмисляш да купиш. Обърни внимание на това колко добре се представят при различни зимни условия и общата им издръжливост. Уеб сайтове, форуми и потребителски коментари могат да предоставят ценна информация от други шофьори, които имат опит с конкретните гуми, които те интересуват.

Заключение


Пазаруването на зимни гуми може да е уморително, но е изключително важно да избереш правилните гуми, за да си гарантираш безопасност. Определи своите нужди, и направи проучване, за да вземеш информирано решение.



Защо да ги закупиш от Carco.bg



Ние правим внимателен предварителен оглед и лабораторни тестове на авточастите, преди да ги пуснем в продажба в нашия онлайн магазин. Това гарантира на клиента винаги най-доброто качество, както и достъпни цени. В Carco.bg ще бъдеш обслужен от специалисти в областта, които ще ти съдействат в избора и поръчките. Убеди се сам.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път