• Carco.bg
  • Блог
  • Kaк да извлечете максимума от отоплителната система на автомобила?
20/12/2021

Kaк да извлечете максимума от отоплителната система на автомобила?

Kaк да извлечете максимума от отоплителната система на автомобила?

Най-студеното място на Земята е колата сутрин. Шегата настрана, но всички знаем неприятното чувство да чакаш автомобилът да загрее, докато закъсняваш за задачите през деня. Стоплянето отнема повече от просто загряване на двигателя. Затова е важно да знаем как правилно да настроим отоплителната система, понеже нека не се лъжем – отопляемите седалки и волан не вършат същата работа.



Преместете колата

Съвременните автомобили не се нуждаят от много, за да загреят, но ще отнеме повече време, ако колата не се движи. Така че колкото по-бързо тръгнете, толкова по-бързо двигателят ще започне да работи и ще помогне колата да се затопли.



Няма нужда да настройвате максимална температура



Така автомобилът няма да се стопли по-бързо. Всъщност, ако колата ви има автоматичен контрол, може да настроите системата на желаната температура и колата ще загрее също толкова бързо, колкото и ако увеличите температурата докрай.
Това е така, защото системата може да усети температурата на въздуха. Вдигането на температурата на вентилатора прекомерно, само води до още студен въздух, който трябва да изтърпите.

Дръжте климатика включен

За повечето хора бутонът А/C на климатика означава студен въздух. Но наистина този бутон на изпълнява много важна задача при понижаване на температурите – той изсушава въздуха. Изключването му може да доведе до замъгляване на стъклата на автомобила. Включването на климатика охлажда въздуха малко над нулата, но след това той се загрява отново, преди да влезе в кабината. По този начин се отразява влагата от въздуха, която иначе би се събрала върху студеното стъкло и би намалила вашата видимост.
Когато външната температура падне по нулата, компресорът на климатика ще се изключи, дори ако бутонът остане включен. Няма нужда да се притеснявате – при ниски температури използването на климатика не натоварва особено двигателя и не използва допълнително гориво.


Не използвайте режима на рециркулация

Дори да ви се струва добра идея да съберете затопления въздух с бутина „retric“,
не го натискайте, защото имате нужда от свеж въздух, за да поддържате прозорците незамъглени. Това важи най-вече, ако в автомобила има повече хора. Когато пътниците издишат, в кабината се отделя повече водна пара. В случай, че прозорците вече са силно замъглени, използвайте режим „размразяване“. Това автоматично ще включи климатика и вентилатора, насочвайки топъл и сух въздух към стъклата.

Нека бъде топлина

много хора спестяват от използване на климатика през лятото, но през зимата това не е нужно. Добрата новина е, че през зимата топлината е безплатна, освен ако колата ви не е електрическа. Регенерираната от двигателя топлина просто ще бъде „изхвърлена“ от радиатора, ако не я използвате. Затова се насладете!


Предимството на отоплителните системи втора ръка

В случай че се наложи отоплителната система да се сменя, помислете отново дали си струва да поръчвате скъпи части, произведени в Китай, макар и нови. Предимството на частите втора употреба е, че идват при вас тествани и проверени, доказали устойчивостта си дори в най-ниските температури през зимата.


Какво ще откриете в Carco.bg

Като специализиран сайт за продажба на използвани авточасти, ние поддържаме локална складова база с голям асортимент от компоненти за различните автомобили. В нашия сайт лесно може да се ориентирате и да намерите подходящите климатични и отоплителни системи, а при необходимост от професионално съдействие, нашите експерти са на разположение.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път