• Carco.bg
  • Блог
  • Как да предотвратиш кондензацията на автомобилните стъкла
13/10/2023

Как да предотвратиш кондензацията на автомобилните стъкла

Как да предотвратиш кондензацията на автомобилните стъкла


Кондензът на предното стъкло и прозорците дразни водачите на автомобили от древни времена (или поне от създаването на стъклата). Проблемът е най-неприятен по това време на годината – октомври и дори ноември, когато не е достатъчно студено, за да си пуснеш отоплението на висока температура, но е студено дотолкова, че телесната температура да предизвика пара. Тогата може да ти отнеме цяла вечност, за да прогониш конденза.


От жизненоважно значение е да почистиш адекватно конденза от предното стъкло, а и не само – защото шофирането с ограничена видимост може да доведе до глоби, да не говорим, че излага на риск теб и другите участници в движението. Въпреки че кондензацията е до голяма степен неизбежна, има няколко неща, които можеш да направиш, за да я предотвратиш. Първата стъпка е да разбереш какво причинява този неприятен процес.


Причини за кондензация


Кондензът е естествено явление, което се получава, когато температурата вътре в пространството е различна от тази навън. Тъй като температурата пада през нощта, кондензацията обикновено се случва именно тогава, поради което предното ти стъкло се замъглява тъкмо когато отиваш на работа или трябва да заведеш детето си на училище – рано сутрин.


Казано по-просто, когато стъклата ти са по-хладни от въздуха в колата, по-топлият въздух се удря тях. Водата във въздуха се превръща в течност върху студената повърхност и причинява кондензация.


Премахване на конденза


Ето няколко начина да се справиш поне отчасти с конденза:


Увеличи топлината – въпреки че не искаш да правиш въздуха в колата по-горещ, включването на отоплението на предното стъкло незабавно ще го затопли и ще превърне течността обратно в газ. След като предното стъкло е изчистено, поддържай отоплението на средно ниво, така че да е достатъчно да изсуши въздуха, но не толкова, че да увеличи съществуващата влажност.


Климатик – ако имаш климатик, включи го заедно с парното – така те трябва да прогонят конденза доста бързо.


Пази сухо – за да има конденз, е необходима вода под някаква форма. Влажните дрехи, мокрите обувки, кърпи или чадър увеличават влагата в колата. Дори пътни чаши с капки влага в тях могат да окажат въздействие – всяка капка се брои.


Почисти прозорците – кондензът полепва по праха и мръсотията много по-лесно, отколкото по чистото стъкло, така че поддържай прозорците на автомобила си чисти.


Провери за течове – ако подозираш, че колата ти може да пропуска вода отнякъде, внимавай за потенциални течове. Всеки разрез в конструкцията на автомобила има потенциал за изтичане – отвори за отопление, люк, прозорци, врати. Ако подозираш, че имаш теч, но не можеш да го откриеш, отиди при механик , който ще може да ти помогне да се справиш с проблема.


Нужда от нова част за автомобила?


Ако е време за смяна на прозорец, климатик или парно – в онлайн магазина на Carco.bg са достъпни едрогабаритни и малогабаритни авточасти втора ръка за дизелови и бензинови двигатели и автомобили. Ние поддържаме толкова голямо разнообразие от авточасти втора употреба, че изключително рядко не би успял да намериш това, което търсиш, включително – гуми, джанти, различни консумативи, компютри, климатична техника, окачване, скорости, спирачна система и каквото друго се сетиш.


Защо да се довериш на Карко?


Ние сме организиран екип от специалисти и сме посветени на идеята да предоставим на своите клиенти оригинални резервни части втора употреба. При нас ще откриеш голямо разнообразие от артикули с отлично качество, които преминават предварителна проверка, за да се докаже на 100% тяхната пригодност. Залагаме на доброто обслужване и коректното изпълнение на всяка една поръчка, доставяйки закупените стоки в срок.

















Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път