• Carco.bg
  • Блог
  • Как изкуственият интелект влияе върху автоиндустрията
02/02/2024

Как изкуственият интелект влияе върху автоиндустрията

Как изкуственият интелект влияе върху автоиндустрията

Автономните коли са присъщи на визиите за бъдещето, така както холограмите и космическите пътувания. От раждането на научната фантастика автомобилът се разглежда като последен писък на технологичните иновации. Въпреки това, когато се огледаме в нашите градове днес, колите често изглеждат заседнали в миналото. Реалността е, че визията за автомобилната индустрия далеч е надхвърлила темпото на нейния напредък.


Въпреки това прогнозите предвиждат, че глобалният пазар на автономни автомобили ще нарасне от $5,6 милиарда през 2018 г. до $60 милиарда през 2030 г., което ясно показва, че самоуправляващите се автомобили ще придобият значителни позиции. Междувременно изкуственият интелект (AI) бавно започна да трансформира нашите превозни средства чрез интегрирани иновации в марките автомобили.

Нека разгледаме три от начините, по които изкуственият интелект ще повлияе върху автомобилната индустрия:


Предотвратяване на злополуки


Тъй като изкуственият интелект става все по-достъпен за производителите на автомобили, много автомобилни компании приоритизираха една основна цел: безопасността. Tesla, производителят на превозни средства, ускоряващ прехода на света към устойчива енергия, е един от лидерите в автомобилното приемане на изкуствен интелект от създаването си през 2003 г.


Едно от основните нововъведения на компанията е вътрешна камера, захранвана с изкуствен интелект, поставена над огледалото за обратно виждане, за подобряване безопасност на кабината. Камерата наблюдава погледа на водачите и разбира кога имат нужда от сън, за избегне инциденти на пътя. Технологията се основава на невронната мрежа, която анализира изображения.


Използвайки висококачествени данни за обучение, включващи близо 1 милион превозни средства в реално време, изкуственият интелект на Tesla ефективно предупреждава шофьорите за рискове в близост.



Персонализирани превозни средства


Колата, която шофираш, е форма на себеизразяване. За да гарантира, че клиентите му ще получат персонализирано превозно средство и изживяване при шофиране, производителят на луксозни автомобили Porsche вече предлага нови възможности чрез изкуствен интелект.


Чрез своята система за конфигуриране, задвижвана от машинно обучение – "Recommendation Engine", Porsche предлага пакети за превозни средства, въз основа на индивидуалните предпочитания на водачите. Компанията управлява повече от 270 модела за машинно обучение по време на разработката, за да създаде възможно най-ефективните препоръки. В резултат на това изкуственият им интелект ефективно използва модели на данни, за да предскаже избора на клиентите.


Днес препоръките на Porsche ​​са над 90% точни, като точността се подобрява с всяка употреба и въвеждане на данни. Тази тенденция към персонализиране отразява по-широк социален тласък за по-безпроблемен и ефективен процес на закупуване. В светлината на продължаващите проблеми с веригата за доставки и забавяния, потребителите стават по-малко търпеливи, когато става въпрос за избор и получаване на техните стоки. За да осигурят висококачествено клиентско изживяване, производителите на автомобили могат да опростят процеса на вземане на решения.


В епохата на недостиг и неефективност, производителите на превозни средства могат също така да използват добре обучени данни, за да създадат алгоритми, които разбират техните клиенти и техните съответни предпочитания. С тази нова технология можем да очакваме колите, които виждаме по време на пътуването си, все повече да приличат на хората, които ги карат.


Автомобилен асистент


В продължение на десетилетия гласовата помощ в автомобила е била запазена само за луксозните превозни средства. Сега, тъй като изкуственият интелект става все по-достъпен, той се превръща в мейнстрийм. През 2020 г. делът на автомобилите със свързани услуги в автомобила нарасна до 45% от 30% през 2018 г. Отразявайки вярата на производителите на превозни средства в технологията, този брой ще достигне 60% до 2024 г., като се предвижда 90% от новите превозните средства, продавани в световен мащаб, да имат гласови асистенти.

Междувременно информационно-развлекателната система Mercedes Benz User Experience (MBUX) остава един от лидерите в гласовата помощ в автомобила. Подобно на Siri на Apple, асистентът, базиран на изкуствен интелект, отговаря на „Хей, Мерцедес!“ и реагира на прости гласови команди като „Включи радиото“. Исторически считано за един от най-трудните аспекти на генерирането на изкуствен интелект, разпознаването на глас вече се случва.


Обучено да интерпретира сигналите на водача, гласовото разпознаване преобразува човешката реч в цифрово разбиране. Докато навлизаме в новата година, подготви се да видиш още повече коли, задвижвани от асистент на пазара. За да подобрят функционалността на тези асистенти, изследователите непрекъснато работят за разработването на изкуствен интелект, който разбира неяснотите и сложностите на езика.


Благодарение на значителния напредък в областта, дължащ се на достъпността на висококачествени данни, асистентите в автомобила бързо задвижват въвеждането на изкуствен интелект. С нарастването на инвестициите и развитието му, въздействието на изкуствения интелект върху нашите автомобили и цялостната автомобилна индустрия, ще продължи да расте.


От помагането на хората да изберат перфектната кола за техните семейства, до евентуалното шофиране вместо тях, случаите на използване на изкуствен интелект, ориентирани към потребителите в автомобилите, са едни от най-вълнуващите, на които ще бъдем свидетели. Чрез висококачествени данни за обучение, марките и производителите на превозни средства могат да останат в крак с иновациите на изкуствения интелект, използвайки възможностите му, за да реализират нашата футуристична визия за автомобили.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път