30/09/2022

Как работи автомобилното окачване?

Как работи автомобилното окачване?

Проектирането на ефективна система за окачване е колкото изкуство, толкова и наука. Много различни системи съществуват под капака, за да гарантират правилното функциониране на автомобила ти. Системата за окачване гарантира, че автомобилът може да се справи с неравности и пропадания, които се срещат по време на шофиране.

Как работи окачването и защо е важно да се поддържа?


Автомобилното окачване е проектирано така, че да помогне за максимално увеличаване на триенето между гумите и пътя. Това прави пътуването по-удобно и гарантира стабилност на кормилното управление за водача. Пътищата са пълни с несъвършенства, така че системата за окачване трябва да бъде проектирана да се справи с тях и да поддържа превозното средство. Окачването помага за усвояването на енергията от гумите и позволява на тялото и рамката на автомобила да останат стабилни.


Кои са основните части в системата за окачване?


Системата за окачване е част от шасито, което е рамката и долната част на автомобила – каросерията на автомобила се монтира към шасито. Много компоненти изграждат системата за окачване – нека разгледаме някои от тях:


Спирални пружини: Спиралните пружини са части, които помагат за абсорбиране на удара, когато автомобилът минава през неравности.

Амортисьори: Тези части работят заедно със спиралните пружини и помагат за контролиране на удара от тях. Амортисьорите помагат и да се гарантира, че гумите са в контакт с повърхността на пътя.

Подпори: Това са структурни части на окачването. Подпорите често комбинират няколко части на окачването в един комплект, който включва амортисьори и спирални пружини.

Контролни рамена: Контролните рамена са връзки, които свързват рамата на превозното средство с кормилния накрайник или комплекта главина на колелото. Те се движат нагоре и надолу заедно с пружините, когато колата премине през неравност или друга опасност, помагайки на гумите да поддържат контакт.

Сферични шарнири: Това са важни части, които помагат на автомобила да завива наляво и надясно и помагат на контролните рамена с тяхното движение нагоре и надолу.


Това са само някои от основните части на системата за окачване на автомобила, които играят важна роля за поддържането на правилното функциониране на нещата.


Колко вида окачване на автомобили има?


Точно както има много различни части за окачване, има и различни видове системи за окачване. Повечето превозни средства използват различни окачвания за предните и задните колела. Обикновено двете предни колела са свързани от предната ос, а двете задни колела са свързани от задната ос.
Системите за окачване биват съответно зависими и независими. Зависимите системи използват твърда ос, докато независимите позволяват на колелата да се движат – сещаш се – независимо.


Какви са признаците за износване на окачването?


Важно е да обърнеш внимание на потенциалните признаци, че дадена част от окачването трябва да бъде ремонтирана или заменена. Ето някои често срещани неща, за които следва да внимаваш:


Поднасяне на автомобила



Поднасянето на колата ти настрани от пътя може да е знак, че амортисьорите имат проблеми с поддържането на каросерията на автомобила ти стабилна.


„Клякане“ на автомобила



Износените или повредени пружини в окачването могат да накарат колата да „лежипо-ниско до земята.


Увеличаване на неравностите



Повреда или износване на частите на окачването може да те накара да почувстваш повече неравности по време на шофиране.

Тропащи шумове: Силните шумове, които се появяват, когато удариш неравност, може да са признак за проблем с окачването.


Вибрации: Забележимите вибрации, идващи от областта на волана, могат да сигнализират за проблеми с амортисьорите.


Неравномерно износване на гумите: Системата за окачване помага да поддържаш баланса на автомобила. Ако нещо не е наред с него, може би става въпрос за неравномерно износване на гумите.


Ако някое от тези обстоятелства е факт, е добре да провериш състоянието на частите за окачване, за да пътуваш безпроблемно и безопасно.


Какво ще откриеш в магазин Carco.bg?


В онлайн магазин Carco.bg има авточасти за окачване втора ръка на изгодни цени и за най-различни марки и модели автомобили. С Carco.bg избираш качество на добра цена и се грижиш за пълната техническа изправност на автомобила си.


Не отлагай и не поръчвай части със съмнителен произход – довери се на Carco.bg и винаги използвай най-висококачествените авточасти за автомобили. Свържете се с нас още днес: https://carco.bg/contacts.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път