25/11/2022

Kак работят алтернаторите?

Kак работят алтернаторите?

Часът е 08:30, спи ти се, навън вали сняг. Качваш се в колата, за да отидеш на работа, палиш я, двигателят загрява и потегляш. Точно когато автомобилът започва да се стопля, радиото започва да прекъсва, а светлините на таблото стават по-слаби.


В крайна сметка радиото и нагревателят спират напълно, а комфортната топлина бавно изчезва. Фаровете започват да мигат и вече става притеснително. След малко двигателят напълно умира и ти си блокиран на пътя.


Следващият път, когато колата ти напълно спре и те остави блокиран отстрани на пътя, не обвинявай само акумулатора, защото това е пример за алтернатор, който е издал багажа.


Що е то алтернатор?


Алтернаторът е тази част в колата, която осигурява електрическата мощност не само на двигателя, но и на аксесоарите в автомобила като климатика, радиото, осветлението и т.н.


Освен това алтернаторът осигурява зареждането и функционирането на акумулатора – една от най-съществените части на твоя автомобил. Повечето алтернатори са относително малки и леки – приблизително с размерите на кокосов орех.


Принципът му на работа е физическият принцип на магнитното поле – около магнитен материал е навита медна серпентина и се получава така наречената бобина. При работа на двигателя, бобината се върти и така произвежда електрически ток.


При спрял автомобил електрическото му оборудване (часовник, централно заключване) остава функциониращо заради акумулатора, а при движение тези елементи, заедно с двигателя, получават ток от алтернатора, който зарежда и акумулаторната батерия.


Как работи алтернаторът?


В автомобил, задвижван с бензин или дизел, системата за зареждане се състои от три основни компонента: батерия, регулатор на напрежението и алтернатор.


Алтернаторът работи с батерията, за да генерира енергия за електрическите компоненти на превозното средство, като вътрешните и външните светлини и арматурното табло. Всъщност името на алтернатора идва от термина променлив ток (AC).


Алтернаторите обикновено се намират близо до предната част на двигателя и се задвижват от коляновия вал, който преобразува движението на буталата нагоре и надолу в кръгово движение.



Някои ранни модели превозни средства са използвали отделен задвижващ ремък от шайбата на коляновия вал до шайбата на алтернатора, но повечето автомобили днес имат змиевиден ремък, който задвижва всички компоненти, които разчитат на мощността на коляновия вал.


Алтернаторите произвеждат променлив ток чрез електромагнетизъм , образуван чрез връзката на статора и ротора. Електричеството се насочва към батерията, осигурявайки напрежение за работата на различните електрически системи.


Няколко сигнала за повреден алтернатор





  1. Предупредителна светлина

    В арматурното табло на повечето автомобили, произведени през последното десетилетие, има предупредителна светлина, предназначена да сигнализира за проблем с алтернатора. В повечето случаи светлината е оформена като батерия. В някои по-стари автомобили алтернаторът се нарича генератор, което може да е полезно да знаеш, ако разглеждаш ръководството за експлоатация или ръководството за магазин. Много хора виждат тази лампичка и инстинктивно си мислят, че имат проблем с батерията, но всъщност не това е причината, поради която лампичката светва.





  2. Приглушени светлини




Тъй като алтернаторът осигурява електрическите нужди на твоето превозно средство, когато той започне да губи потенциала си, същото се случва и с аксесоарите на автомобила, които черпят от това електричество. При проблем с алтернатора ще започнеш да наблюдаваш симптоми като затъмняване на фарове и светлини, до пълното им спиране на работа.





  1. Странни звуци/миризми




Странните звуци могат да ти подскажат дали имаш проблем с алтернатора. Шофьорите понякога се оплакват, че чуват „ръмжене“ или „хленчене“ на звука при повреда. Тъй като много проблеми с колата причиняват странни шумове, този симптом е най-полезен, ако е съчетан с други симптоми.


Миризмата също е признак за проблем с алтернатора и идва от факта, че алтернаторът работи твърде усилено и е близо до прегряване. Бил ли си някога близо до електрически пожар или горяща гума? Точно за тези миризми говорим.



Какви модели ще откриеш при нас?


Проблемите с алтернатора могат да се отразят на много неща в автомобила. Най-видното от тях е бързото изтощаване на акумулатора, което може да създаде сериозни неудобства, особено ако няма кой да ти даде ток, за да потеглиш.


Ако ситуацията настоява за подмяна на тази част от колата, трябва да знаеш, че не е необходимо закупуването на чисто нов – съвсем спокойно можеш да разгледаш вариантите за алтернатор втора ръка. Предимството на такава покупка е, че пестиш средства. А доверявайки се на добър търговец като Carco.bg, със сигурност ще закупиш авточаст, която ще ти върши безотказно работа дълго време.


В онлайн магазина за авточасти на Carco ще откриеш над 650 алтернатора за различни модели автомобили – от масовите като Alfa Romeo, BMW, Dacia, Ford, Opel, Toyota, през луксозните като Mercedes Benz, Porsche, до по-екзотичните като Trabant и Zaz.


Предлагат се с различни мощности, така че лесно да намериш това, което ще пасне на твоя автомобил и то на достъпна цена. Всички модели, които ще намериш в онлайн магазина, са гарантирано налични при търговеца.


Какви са предимствата на Carco.bg при избор на алтенатор?


Ние сме бързоразвиваща се и модерна компания, специализирана в продажбата на авточасти втора ръка. Тяхната главна цел е предлагането на оптималния баланс между качествена стока и достъпна цена.


С Carco.bg получаваш интуитивен онлайн магазин с лесна ориентация и филтриране на продуктите, огромен избор от части за всички видове автомобили, бърза доставка и 14-дневен срок за връщане.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път