• Carco.bg
  • Блог
  • Как са изобретени автомобилните чистачки?
21/07/2023

Как са изобретени автомобилните чистачки?

Как са изобретени автомобилните чистачки?


Дори най-елементарното нещо на света трябва да бъде изобретено от някого.
Замислял ли си се как се появяват автомобилните чистачки? Днес е трудно да си представим, че колата ни няма да има чистачки, но такова време е имало и Мери Андерсън е живяла точно в него.


През 1902 г. Андерсън е на посещение в Ню Йорк


Един ден през далечната 1902 г. Андерсън се возила в трамвая в Ню Йорк, докато навън вали силен сняг. Докато се вози, тя забелязва, че шофьорът на трамвая трябва да излиза и непрекъснато да почиства предното стъкло. Естествено, това предизвикало закъснения и накарало Мери Андерсън да се чуди: „Ами ако има нещо, което може да изтрива предното стъкло, без да кара шофьора да слиза от трамвая?”
Андерсън се връща в Бирмингам, веднага прави скица на устройството си и го дава за патент.


Заявка за патент


Патентната заявка описва как чистачката трябва да се управлява от дръжка вътре в преддверието на автомобила и да може лесно да се отстранява, като по този начин нищо не нарушава обичайния външен вид на колата при хубаво време. Заявката е подадена на 18 юни 1903 г., а на 10 ноември 1903 г. патентното ведомство на САЩ присъжда на Андерсън патент номер 743 801 за нейното „устройство за почистване на прозорци”.


Залата на славата

Андерсън опитвала да заинтересува производствени фирми да създадат това устройство за нововъзникващата автомобилна индустрия, но нещата далеч не вървели гладко. Един ден тя получава писмо от фирмата Dinning and Eckenstein:


„Уважаема госпожо,“ – започва писмото – „благодарим ви за изпратеното писмо във връзка с продажбата на Вашия патент. В отговор, ние съжаляваме да заявим, че не го считаме продукт с търговска стойност.” Пропуснали са много, не мислиш ли?


Мери Андерсън е била от жените, които не могат да бъдат смазани от отказите.Тя живее още 50 години, достатъчно дълго, за да види автомобили с чистачки на предното стъкло. Ако Андерсън не е получила никакви пари за изобретението си, то поне най-накрая получава известна заслуга – през 2011 г. е въведена в Залата на славата на изобретателите.

Чистачките на автомобили днес

Чистачките на предното стъкло и перата на чистачките са едни от най-важните части на автомобила, но често се пренебрегват. Те винаги са точно пред нас, но ние сме склонни да ги приемаме за даденост и рядко се сещаме за подмяна. Чистачките на предното стъкло допринасят много за способността ти да шофираш безопасно.


С течение на времето перата на чистачките на предното стъкло се износват и спират да работят добре. Когато шофираме, се сблъскваме с прах, абразиви, мръсотия от пътя, буболечки – всички те износват острия ръб на перото на чистачките. Има много причини чистачките да се износят, така че е важно да ги сменяш на всеки 6 месеца.


Открий перфектните чистачки и малогабаритни части в Carco.bg!

Наличните в онлайн магазина ни Carco.bg малогабаритни части по купето са оригинални и качествени. Те са пускат в продажба само след като бъде извършена детайлна проверка на тяхното състояние.


При нас ще откриеш голямо разнообразие от малогабаритни части за купето на страхотни цени. Нашият електронен магазин работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и доставя избрани от теб части до всяка една точка на страната в най-кратки срокове. Свържи се с нас още днес!








Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път