07/04/2023

Какъв е автомобилът от бъдещето?

Какъв е автомобилът от бъдещето?

Да предскажеш бъдещето точно е доста непосилно и, погледнато назад, дори и най-разумните прогнози могат да изглеждат глупави. Като например, когато Уилям Ортън, президент на Western Union, отхвърлил телефоните като „играчка“ и отказал шанса да закупи патента за 100 000 долара. Замисли се колко от нас сериозно предричаха революцията на електрическите автомобили, която преживяваме в момента? Имайки това предвид, днес ще се опитаме да отговорим на въпроса какво ще караме през 2050 г.?


По-близо ли са летящите коли, отколкото си мислим?


През далечната 1940 г. Хенри Форд казва, че на пазара ще дойде нещо средно между самолет и автомобил, дори на останалите това да се струва безумно. Дали е бил прав?


Словашката компания за дизайн и разработка AeroMobil със сигурност мисли така и е инвестирала 350 000 часа проектиране, инженеринг и тестване, за да създаде най-новия си 2-местен самолет, способен да лети над 460 мили при 99 мили в час. Звучи страхотно, но в случай, че се изкушиш, ще ти трябват 1,6 милиона долара.


От друга страна имаме Samson’s Switchblade с крила, които се въртят навън, и опашка, която се разтяга за по-малко от 3 минути, тъй като това разрешено за движение по улиците превозно средство се подготвя за полет със скорост до 300 километра в час. Цената му е сравнително изгодна – около $150K, а над 1500 души в 45 държави вече са резервирали своя модел.


Разбира се, дали това наистина са автомобили или не е спорен въпрос. Вероятно те са малки самолети, които могат да изминат известно разстояние по пътя. Но това е само началото и има 10 модела, които или са налични сега, или ще бъдат в обозримо бъдеще.


Ще имаш ли нужда от шофьор?


Google стартира своя проект за самоуправляваща се кола през 2009 г. и измина над 20 милиарда реални и симулирани мили в стремежа си да разработи „Най-опитния шофьор в света. В Обединеното кралство пък, напълно самоуправляващите се автомобили все още не са законни за използване по пътищата, но адаптивният круиз контрол, аварийното спиране, самостоятелното паркиране и системите за поддържане на лентата стават нещо обичайно. Например автопилотът на Tesla Model 3, който ще сменя лентите въз основа на вашите инструкции, наблюдавайки заобикалящата го среда, докато го прави.


Има още дълъг път за изминаване, но изпитания като това, което се провежда в Милтън Кейнс, където дистанционен шофьор в кол център ти доставя празна електрическа кола, за да поемеш управлението, показват, че самоуправляващите се превозни средства са по пътя си.


Може да се каже, че би следвало да сме убедени в тяхната безопасност, като се има предвид, че всяка година по света има 1,35 милиона смъртни случая, свързани с превозни средства, като до 94% от катастрофите са причинени, поне отчасти, от човешка грешка. Технологията за самоуправление може да не е перфектна, но може и да бъде по-безопасен вариант.


Повече умни коли


За да могат автономните коли наистина да излетят, те ще трябва да направят повече от просто безопасно навигиране, а именно да обменят информация с всички аспекти на външния свят. Това ще включва метеорологични условия, сервизи, пътни знаци, други превозни средства и сгради. Само тогава превозното средство ще може да взема решенията, които шофьорите вземат всеки ден.


Технически всичко това е възможно сега, но инфраструктурата, необходима за широкомащабно приемане, все още е доста далеч. И така, както често се случва, вероятно ще бъде по-скоро случай на еволюция, отколкото на революция – но непременно ще се случи.


Смяна на цвета на автомобила според настроението ти


На изложението за потребителска електроника през 2022 г. в Лас Вегас BMW представи новата си боя, променяща цвета си. Звучи невероятно, но основно използва E-ink (точно като електронните книги Kindle).


Технологията едва ли ще бъде налична скоро и със сигурност ще е необходима по-широка цветова палитра, но BMW също така твърдят, че изборът на цвят може да повлияе на ефективността чрез абсорбиране на по-високи или по-ниски нива на топлинна енергия.


Разговор с кола


Някои от нас вече говорят на колите си с „Hey Siri“ или „Alexa…“


На този етап гласовият контрол обикновено е ограничен до сравнително прости инструкции, които контролират медийни устройства, навигация, телефони или основни контроли в автомобила.


Тъй като системите за гласово разпознаване стават все по-точни и тъй като AI помага на устройствата да реагират на по-широк набор от команди и въпроси, можем да очакваме все повече нива на гласов контрол да навлязат в нашите автомобили.


Място за работа или игра


Колата на бъдещето може да изглежда по-скоро като кабина на първокласен самолет. Пространство, където пътниците се отпускат и гледат филм, хапват от хладилника или наваксват с работа. Може дори да имаш легло.


Производителите вече показват 30+ инчови екрани с 5G свързаност и 8K резолюция. Това означава, че с всеки екран, действащ като портал към цял набор от услуги по заявка, колата ще се превърне в просто още едно продължение на нашия дом или офис.


И ако искаш почивка от екрана, винаги можеш да погледнете през това, което някога е било просто прозорец, но сега е напълно панорамна гледка с еднопосочно стъкло, което защитава поверителността ти, докато се наслаждаваш на естествената красота около теб


Кога ще се случи всичко това?


Повечето от технологиите, споменати в тази статия, вече са налични под някаква форма. По-трудно е да се предвиди кога ще стане икономически жизнеспособно за масовото производство. Едно нещо, в което може да си сигурен е, че бъдещето е по-близо, отколкото си мислим.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път