Какво да правим, когато двигателят прегрее?

Температурите тепърва ще се покачват, което радва всички, освен вашия двигател. При температури над 30 градуса е особено важно да се погрижим двигателят да остане охладен. Затова обикновено се грижи охладителната система на автомобила, но ако стрелката на вашия манометър се покачи или забележите пара, идваща под капака ви, то най-вероятно двигателят прегрява. Това често означава, че нещо не е наред с един от компонентите на охладителната система – вентилатор, радиатор, термостат, водни помпи, маркучи или охлаждащата течност.


5 СТЪПКИ, КОИТО ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ, АКО ДВИГАТЕЛЯТ ПРЕГРЕЕ

Наличието на правилната автомобилна застраховка е изключително важно в този момент, но ето и няколко полезни съвета преди това:

Включете парното 


Въпреки че звучи най-логично в този момент да включите климатика, това би било грешка. Всъщност включването на парното на пълни обороти може да помогне за разпръскването на топлината, идваща от вашия двигател.

Намерете безопасно място за спиране

Шофирането на колата, когато тя прегрява, може да причини сериозни, а понякога и трайни повреди на двигателя ви, така че следва да спрете да шофирате възможно най-скоро. Отдалечете се от насрещното движение, веднага, когато това е възможно,  след което изключете двигателя.

Отворете капака

След като паркирате колата си, отворете капака, за да избяга излишната топлина и веднага се отдръпнете назад. Бъдете изключително внимателни и не забравяйте, че горещият двигател може да избълва пара под високо налягане. Ако смятате, че няма да се справите сами с тази стъпка, най-добре е да повикате помощ. И в двата случая никога не докосвайте горещ двигател с голи ръце!

Потърсете течове

Дори да не сте механик, някои проблеми с охладителната система не са трудни за идентифициране. Погледнете радиатора и маркучите си, за да видите дали можете да намерите изтичаща охлаждаща течност.

Напълнете охлаждащата течност

Ако не можете да откриете теч, може би охлаждаща течност е намаляла драстично.  За да проверите нивото, ще трябва да махнете капачката на радиатора –  но само след като двигателят ви се охлади. След като двигателят ви изстине, използвайте кърпа, за да премахнете бавно капачката. Ако охлаждащата течност не достига горната част на радиатора, допълнете. Повечето автомобили използват смес от вода и антифриз 50/50, но можете просто да добавите вода със стайна температура като временно решение.

Кога е време за механик?

Ако колата ви е била с малко охлаждаща течност, можете да я стартирате отново, след доливане, като следите внимателно за температурата, за да сте сигурни, че всичко е безопасно. В случай, че откриете теч или охлаждащата течност е пълна, но все пак двигателят е прегрял, може би имате по-сложен проблем с охладителната система и е време да се обадите на вашия механик.


КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ПРЕГРЯВАНЕТО НА ДВИГАТЕЛЯ?

Преди да се отправите към следващото си лятно пътуване, следвайте тези стъпки, за да предотвратите прегряване на колата и да си спестите нерви и средства.

 

– Проверете нивото на охлаждащата течност и се уверете, че е прясна.

– Проверете задвижващия ремък, за да се уверите, че няма необичайно износване.

– Проверете радиатора. Ако кондензаторът на климатика на вашия автомобил стои пред радиатора ви, натрупване на листа или кал може да блокира въздушния поток.

– И накрая, но не по важност – не забравяйте, че автомобилът трябва да мине  преглед, преди да тръгнете на път. В сервиза ще разберат, ако има сериозен проблем, който вие не може да видите с просто око, и така пътуването ви ще мине възможно най-плавно.ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА ДВИГАТЕЛ?

Aко нещата са тръгнали в неочаквана посока и сега търсите най-изгодното място, от където да купите двигател за автомобила – имаме решение за вас.
Carco.bg осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, с предварително проверено качество и работоспособност. При нас получавате безплатно професионално обслужване, консултации и най-добрите цени на пазара за двигатели и всичко свързано с тяхколектори, маркучи и тръбички, EGR клапани, бутала, вакуум помпи, валове, демпферни шайби и още много

Назад към всички новини