• Carco.bg
  • Блог
  • Какво да правиш, когато парното в колата се развали
09/12/2022

Какво да правиш, когато парното в колата се развали

Какво да правиш, когато парното в колата се развали

Не се паникьосвай, ако една зимна сутрин се качиш в колата и парното просто отказва да работи. Днес Carco.bg ще ти подскаже някои тънкости, с които да поправиш това, в случай, че не е по-сериозен проблем и не изисква посещение в сервиз.


И така – какво да правиш, ако не усещаш приятната топлина от колата тази сутрин.


За да поправиш парното в автомобила си, първо трябва да разбереш какъв точно е проблемът – нагревателят издухва студен въздух или изобщо отказва да прави каквото и да е?


Причини радиаторът да спре да работи


Ако студен въздух излиза от вентилационните отвори, дори когато автомобилът е загрят и термостатът е настроен на топло, може би това се дължи на едно от следните неща:


– Недостатъчно охлаждаща течност


– Запушване в сърцевината на нагревателя


– Заседнал вентил на нагревателя


– Повредени превключвател или връзка


Ако нагревателят не издухва никакъв въздух обаче, проблемът вероятно е в дефектен двигател на вентилатора или електрическа връзка.


И така – как да поправиш радиатор, ако проблемът не е сериозен?


Тези инструкции ще ти помогнат да диагностицираш и поправиш отоплителната система, която издухва студен въздух. Малко по-надолу ще разгледаме и начините за поправка, в случай, че радиаторът изцяло е спрял да ти върши услуга.


– Провери нивото на охлаждащата течност


Изключи автомобила и остави двигателя да се охлади напълно. Охлаждащата течност се намира в полупрозрачна пластмасова кана в двигателното отделение. Върху нея ще октриеш индикатори за ниво, които показват колко е пълна или празна. Ако нивото на охлаждащата течност е ниско, автомобилът вероятно не циркулира достатъчно антифриз през сърцевината на нагревателя и в този случай следва да добавиш още течност. Добавянето на охлаждаща течност може да реши проблема в краткосрочен план. Но ниското ниво на охлаждаща течност често показва друг проблем, като изтичане, поради лошо уплътнение например. Тъмнокафявата охлаждаща течност пък показва ръжда в охладителната система.


– Провери температурата в сърцевината на нагревателя


Повдигни капака и провери температурата, където маркучите влизат в кутията на сърцевината на нагревателя. Най-безопасният начин да направиш това е с безконтактен инфрачервен термометър. Ако единият маркуч е със същата температура като охлаждащата течност, а другият маркуч е студен, може да има запушване в сърцевината на нагревателя. Ако автомобилът има вентил в един от маркучите, провери как стоят нещата там. Заседнал клапан може да предотврати преминаването на охлаждащата течност през сърцевината на нагревателя.


– Провери за замърсяване в кутията на нагревателя


Ако установиш, че горещ антифриз тече през сърцевината на нагревателя, разни замърсявания като листа, борови иглички и други от пътя може да са заседнали в кутията на нагревателя. Превключи термостата от горещ на студен и слушай внимателно.


Как да поправиш автомобилен нагревател, който изобщо не работи?


Ако парното изобщо не работи, проблемът може да е в дефектен двигател на вентилатора или електрическа връзка. Следвай тези стъпки, за да го поправиш:


– Провери дали двигателят на вентилатора получава захранване


Единственият начин да определиш кой компонент е повреден, е да вземеш някои основни инструменти за диагностика и да провериш дали двигателят на вентилатора получава захранване. Конкретната диагностична процедура варира в зависимост от автомобила.


– Провери дали моторът на вентилатора е изгорял


След като премахнеш вентилатора, може моторът да е толкова задръстен с отломки, че това да пречи на работата му. В други случаи проблемът може да е скъсан проводник, ръждясали връзки или разкачане в монтажа.


– Ако вентилаторът не получава захранване, провери дали предпазителят не е изгорял


Изгорелият предпазител често показва основен проблем. Ако смениш изгорял предпазител с такъв със същия ампераж и той не изгасне, предпазителят вероятно е повреден, поради износване. В случай, че оригиналният предпазител не е изгорял, проследи проблема до източника, като тестваш резистора, релето и превключвателя.


През зимата търсим всевъзможни източници на топлина, като това се отнася както за дома ни, така и за автомобила, който караме всекидневно. Радиаторът за парно е незаменимо удобство през студените месеци от годината, когато пътуваме на кратки разстояния до работното си място или до отдалечени точки в страната. С негова помощ пътуването е приятно, дори да е дълго. Затоплянето става бързо и безпроблемно, а ние на свой ред шофираме необезпокоявани от сковаващия студ.


Добре е да знаеш, че смяната на радиатора за парно не е особено лесна задача и е по-добре да я възложиш на професионалистите.


В онлайн магазин Carco.bg ще откриеш висококачествени радиатори за парно, които са предназначени за отделните марки и модели автомобили, за да извършиш една навременна и качествена смяна на радиаторите за парно, които се предлагат в различни варианти – електрически, алуминиеви, климатични и други

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път