Какво да правиш, когато парното в колата се развали

Не се паникьосвай, ако една зимна сутрин се качиш в колата и парното просто отказва да работи. Днес Carco.bg ще ти подскаже някои тънкости,  с които да поправиш това, в случай, че не е по-сериозен проблем и не изисква посещение в сервиз.

И така – какво да правиш, ако не усещаш приятната топлина от колата тази сутрин.

За да поправиш парното в автомобила си,  първо трябва да разбереш какъв точно е проблемът – нагревателят издухва студен въздух или изобщо отказва да прави каквото и да е?

Причини радиаторът да спре да работи

Ако студен въздух излиза от вентилационните отвори, дори когато автомобилът е загрят и термостатът е настроен на топло, може би това се дължи на едно от следните неща:

– Недостатъчно охлаждаща течност

– Запушване в сърцевината на нагревателя

– Заседнал вентил на нагревателя

– Повредени превключвател или връзка

Ако нагревателят не издухва никакъв въздух обаче, проблемът вероятно е в дефектен двигател на вентилатора или електрическа връзка.

И така – как да поправиш радиатор, ако проблемът не е сериозен?

Тези инструкции ще ти помогнат да диагностицираш и поправиш отоплителната система, която издухва студен въздух. Малко по-надолу ще разгледаме и начините за поправка, в случай, че радиаторът изцяло е спрял да ти върши услуга.

– Провери нивото на охлаждащата течност

Изключи автомобила и остави двигателя да се охлади напълно. Охлаждащата течност се намира в полупрозрачна пластмасова кана в двигателното отделение. Върху нея ще октриеш индикатори за ниво, които показват колко е пълна или празна. Ако нивото на охлаждащата течност е ниско, автомобилът вероятно не циркулира достатъчно антифриз през сърцевината на нагревателя и в този случай следва да добавиш още течност. Добавянето на охлаждаща течност може да реши проблема в краткосрочен план. Но ниското ниво на охлаждаща течност често показва друг проблем, като изтичане, поради лошо уплътнение например. Тъмнокафявата охлаждаща течност пък показва ръжда в охладителната система.

– Провери температурата в сърцевината на нагревателя

Повдигни капака и провери температурата, където маркучите влизат в кутията на сърцевината на нагревателя. Най-безопасният начин да направиш това е с безконтактен инфрачервен термометър. Ако единият маркуч е със същата температура като охлаждащата течност, а другият маркуч е студен, може да има запушване в сърцевината на нагревателя. Ако автомобилът има вентил в един от маркучите, провери как стоят нещата там. Заседнал клапан може да предотврати преминаването на охлаждащата течност през сърцевината на нагревателя.

– Провери за замърсяване в кутията на нагревателя

Ако установиш, че горещ антифриз тече през сърцевината на нагревателя, разни замърсявания като листа, борови иглички и други от пътя може да са заседнали в кутията на нагревателя. Превключи термостата от горещ на студен и слушай внимателно.

Как да поправиш автомобилен нагревател, който изобщо не работи?

Ако парното изобщо не работи, проблемът може да е в дефектен двигател на вентилатора или електрическа връзка. Следвай тези стъпки, за да го поправиш:

– Провери дали двигателят на вентилатора получава захранване

Единственият начин да определиш кой компонент е повреден, е да вземеш някои основни инструменти за диагностика и да провериш дали двигателят на вентилатора получава захранване. Конкретната диагностична процедура варира в зависимост от автомобила.

– Провери дали моторът на вентилатора е изгорял

След като премахнеш вентилатора, може моторът да е толкова задръстен с отломки, че това да пречи на работата му. В други случаи проблемът може да е скъсан проводник, ръждясали връзки или разкачане в монтажа.

– Ако вентилаторът не получава захранване, провери дали предпазителят не е изгорял

Изгорелият предпазител често показва основен проблем. Ако смениш изгорял предпазител с такъв със същия ампераж и той не изгасне, предпазителят вероятно е повреден, поради износване. В случай, че оригиналният предпазител не е изгорял, проследи проблема до източника, като тестваш резистора, релето и превключвателя.

През зимата търсим всевъзможни източници на топлина, като това се отнася както за дома ни, така и за автомобила, който караме всекидневно. Радиаторът за парно е незаменимо удобство през студените месеци от годината, когато пътуваме на кратки разстояния до работното си място или до отдалечени точки в страната. С негова помощ пътуването е приятно, дори да е дълго.  Затоплянето става бързо и безпроблемно, а ние на свой ред шофираме необезпокоявани от сковаващия студ.

Добре е да знаеш, че смяната на радиатора за парно не е особено лесна задача и е по-добре да я възложиш на професионалистите.

В онлайн магазин Carco.bg ще откриеш висококачествени радиатори за парно, които са предназначени за отделните марки и модели автомобили, за да извършиш една навременна и качествена смяна на радиаторите за парно, които се предлагат в различни варианти – електрически, алуминиеви, климатични и други

Назад към всички новини