• Carco.bg
  • Блог
  • Какво е добре да знаем преди да си купим кола автоматик
17/05/2021

Какво е добре да знаем преди да си купим кола автоматик

Какво е добре да знаем преди да си купим кола автоматик

В днешно време автомобилите с автоматична скоростна кутия стават все по-популярни и биват предпочитани пред тези с ръчна скоростна кутия поради улесненото управление. Но всяко удобство идва със своите особености. За начало един автомобил с автоматични скорости е без съединител, което крие своите рискове. По навик може да натиснем педал с левия крак и в случая това ще се окаже педала на спирачката, което е сериозна предпоставка за пътен инцидент.


Автомобилите с автоматични скорости са много удобни, тъй като дават свободата за по-приятно шофиране и не се налага да превключвате предавките по време на път. Какви обаче са особеностите при избора на подобна кола, харчи ли повече и какви са разликите с тези, притежаващи ръчна трансмисия? Ще откриете ли подходящите авточасти втора ръка, при необходимост от смяна или ремонт на скоростна кутия? Нека видим!


Какво е добре да знаем преди да си купим кола автоматик


Наистина шофирането е по-приятно, когато не се налага периодичното превключване на предавки и натискането на съединителя. Това увеличава комфорта от пътуването, въпреки че у нас този тип трансмисии не са много разпространени. Българите предпочитат ръчните скоростни кутии, но ако сте решили да преминете към кола с автоматични скорости, преди това е редно да знаете следните особености:



  • Подобен тип трансмисия, значително намалява мощността на двигателя с около 15% до 20%;

  • Тези превозни средства са по-тежки от вариантите с ръчна трансмисия;

  • Ако притежавате подобен автомобил, няма да можете да го дърпате или бутате при невъзможност за запалване с ключ;

  • Ако искате да предпазите автоматика от прегряване, можете да дърпате повредената кола само 50 км. Единственото решение е извикване на пътна помощ;

  • Когато карате кола с автоматични скорости, не се препоръчва боксуването на едно място и форсирането на двигателя с над 2500 оборота;

  • Автоматичните скорости са със специално масло, което трябва редовно да се сменя.

  • Единствено при натисната спирачка се сменят позициите на скоростния лост. Изключение се прави единствено при няколко налични режима на Drive. Отделните режими са подобни на скоростите на ръчна скоростна кутия.

  • Park режим се задава единствено при напълно спрял автомобил, в противен случай може да нанесете повреда на скоростната кутия.

  • Някои автомобили разполагат с функция Winter (W). Тя е предназначена за шофиране върху хлъзгав или заледен път и е препоръчително да се използва единствено в подобни условия, в противен случай може да нанесе повреда върху скоростната кутия.

  • В зимни условия е препоръчително преди да бъде потеглено с автомобила, двигателя да бъде подгрян или в началото на пътуването да не бъде шофирано с повече от 50-60км/ч.



Друга важна особеност е скоростния лост, който се различава от тази на ръчната скоростна кутия. Една стандартна автоматична кутия има 4 основни положения: Drive, Neutral, Reverse и Park.



(D) Drive: За да потеглите трябва да бъде освободена ръчната спирачка и да си махнем крака от педала на спирачката. Дори ако не сте натиснали педала на газта, автомобила ще започне да се движи сам с бавна скорост. В зависимост от автомобила и оборудването му, при функция Drive може да има няколко различни режима, предназначени за различни условия.


(N) Neutral: Свободно положение или както се нарична при ръчните скоростни кутии - неутрална.


(R) Reverse: Това е функцията, която позволява на автомобила Ви да се движи назад. Аналог на "задна скорост".


(P) Park. Тази функция се използва когато желаем колата да остане паркирана. Трансмисията се заключва и колата става неподвижна.


!ВАЖНО - Само функцията Park не винаги е достатъчна, за това е препоръчително да бъде използвана и ръчната спирачка.


Това най-общо са особеностите, които всеки водач, решил да си купи кола с автоматични скорости, трябва да знае. Ако счетете, че комфортът, приятното шофиране и лесното управление за Вас са най-наложителни и можете да се съобразите с изброените изисквания, то със сигурност трябва да отдадете предпочитание на превозно средство с подобна трансмисия.


Колко харчи


Като цяло автоматичните скорости по колите съществуват от 50-те години на миналия век, когато прецизирането на разхода на горивото не е било много голямо. Тогава обаче това не е било от такова значение, както днес, защото парите са имали по-голяма стойност и горивото е струвало стотинки. Днес обаче, както знаем, не е така и разходът е голям фактор. Тогава наистина разликата между изразходваното гориво при автоматичните скорости и ръчните трансмисии е била доста голяма, което се е дължало на повишеното триене в технологията на преобразователя.


С появата на компютрите, подобряването на технологиите и развитието на иновациите, днес смяната на предавките се изчислява от компютри, които анализират много фактори и преценяват най-точния момент за превключване. Това позволява на двигателя да запази оптималния си режим на работа, което често води и до по-голяма икономия на гориво, отколкото при ръчните предавки.


По какво се различава от автомобилите с ръчни скорости


В България днес има доста автомобили с автоматични скорости, движещи се по местните пътища. На външен вид, те не могат да се различат от тези с ръчна трансмисия. По-опитните водачи обаче, по шума от работата на двигателя, умеят да разпознават движещите се с единия вид трансмисия от другите. Това по-скоро се наблюдава по време на смяната на предавките и натискането и отпускането на съединителя. В този период шумът от двигателя се променя и е по-различен от този, когато превключването е автоматично.


Ето няколко предимства на автоматичните скорости пред ръчните:



  • Не е необходимо постоянното натискане на съединителя при превключване на предавките;

  • Когато потегляте при наклон, колата не връща назад, което би предотвратило възникване на инцидент;

  • Вероятността неопитният шофьор да повреди автомата със своите неумели действия е значително намален;

  • Именно защото моментът за превключване на предавките е автоматизиран, човешките грешки в този случай са елиминирани;

  • При задръствания придвижването е значително по-удобно, отколкото при ръчното превключване и необходимостта от натискате на съединителя.


Какви части ще намерим в Carco.bg


Ремонтът и смяната на автоматичните скорости е доста скъп и сложен процес, изискващ професионална намеса. В случай, че се нуждаете от ремонт и подходящи авточасти, то със сигурност трябва да проверите в специалния раздел на онлайн магазин за авточасти втора ръка Carco.bg. Тук, освен големия асортимент от резервни части за множество модели коли, ще откриете едни от най-достъпните цени на пазара, както и експертно бързо обслужване, възможност за изпробване и връщане/подмяна на покупката.


Пазаруването от нас е за предпочитане, защото ние сме сред малкото търговски обекти на авточасти втора ръка, предварително изпробващи работоспособността на предлаганите продукти в сайта. Имаме пригодени тестови помещения, специално оборудване и квалифициран персонал, който се занимава с изпробването на авточастите. Така ние можем да гарантираме, че предлагаме изгодни работещи части за коли. Възползвайте се!

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път