• Carco.bg
  • Блог
  • Какво е добре да знаеш за климатичната система на автомобила ти
12/04/2024

Какво е добре да знаеш за климатичната система на автомобила ти

Какво е добре да знаеш за климатичната система на автомобила ти

Може да я приемаш за даденост, но климатичната система на автомобила е част от това, което прави дългите пътувания под изтощителната жега приятни. Няма нищо по-важно от хладния въздух, докато си заседнал в трафик или си предприел дълго пътуване.


Климатичната система е крайно необходима и когато дойде момент, в който тя спре да работи, ти се иска да предприемеш правилните стъпки. Но диагностицирането на проблеми с климатика на автомобила ти не е много лесно. Изисква основни познания за това как работят автомобилните климатични системи и как използват околния горещ въздух за производство на студен такъв.


Какви са различните части на автомобилната климатична система?


Компресор


Това е захранващият блок на климатичната система, който повишава налягането на хладилния агент, преди да го изпомпва в кондензатора. Напълно функциониращият компресор за климатик е жизненоважен, за да може климатичната система да работи оптимално.


Кондензатор


Кондензаторите обикновено се намират в предната част на автомобила, по-специално пред радиатора. Понякога се наричат минирадиатор, тъй като основно участват в топлообмена. Кондензаторите на климатика понижават температурата на хладилния агент и след това го превръщат в течно състояние, като пренасят топлината към околния въздух, преминаващ през кондензатора.


Сушилня


Сушилнята има три основни функции. Едната е да улови отломки и други замърсители в климатичната система. Второ, когато маслото и хладилният агент не са необходими за работа, сушилнята служи като контейнер за временно съхранение на хладилния агент.


И накрая, сушилнята съдържа и десикант, който абсорбира влагата, която може да се улови в компонента по време на производството.


Изпарител


Изпарителят абсорбира топлината, превръщайки хладилния агент в пара. Този процес генерира охлаждащ въздух, който се издухва през изпарителя.


Измервателно устройство


Всяка автомобилна климатична система има измервателно устройство. Този компонент регулира или контролира количеството хладен агент, което преминава през цялата система. Измервателните устройства обикновено са под формата на разширителен вентил или отворна тръба.


Какви са някои често срещани проблеми с климатика на автомобила?


Климатичната система не може да се изключи


Този проблем може да изглежда странен, но е често срещан. Дори след като изключиш двигателя, климатикът продължава да работи.


Необичайна миризма, идваща от климатика


Автоматичните климатични системи са проектирани да филтрират замърсения въздух, за да гарантират, че в кабината влиза само свеж. Знак, че има проблем с уреда, е ако започнеш да забелязваш необичайни и неприятни миризми.


Климатикът на колата не се включва


Причините за това могат да са няколко. Може да се дължи на запушен филтър, проблем с радиатора или системата да се нуждае от презареждане. Други възможни причини включват:



  • Прегрял автоклиматик

  • Нефункционален циферблат или превключвател

  • Постоянно поставяне на климатика в „режим на заспиване“.

  • Ниски нива на хладилен или охлаждащ агент



При необходимост от качествени автомобилни части втора ръка се довери на Carco.bg и ги купи на изгодни цени. Ние извършваме продажба на различни видове резервни елементи, които можеш да поръчаш лесно и онлайн.


Предлагаме компоненти за всички марки коли и гарантираме високото качество на всички артикули от продуктовия ни каталог. При нас ще откриеш разнообразие от употребявани авточасти, с които да поддържаш охладителната и климатичната инсталация винаги в пълна изправност.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път