• Carco.bg
  • Блог
  • Какво е дросел клапа и защо е толкова важна?
18/04/2022

Какво е дросел клапа и защо е толкова важна?

Какво е дросел клапа и защо е толкова важна?

Дори да сте шофьор от скоро, вече би трябвало да сте чували за дроселова клапа. Не се притеснявайте, ако нямате пълна представа какви са нейните функции за колата ви. Carco.bg с удоволствие ви дава повече информация за частите на вашия автомобил, както и възможност да ги откриете на най-добри цени.

И така – какво представлява дроселовата клапа?

На външен вид дроселовата клапа е със семпъл дизайн. Ще я познаете като тяло във форма на цилиндър, а в него – дроселова пластина. Дроселовата клапа се намира в автомобилния двигател и е важна част за горивната система, защото контролира колко въздушен поток ще проникне в горивната камера на двигателя и по този начин количеството мощност, което двигателят произвежда, се контролира директно от тази клапа.


Какви са видовете дроселови клапи?

Основните видове дроселови клапи са такива с механично задвижване и електронни.


Дроселовите клапи с механично задвижване обикновено се откриват при по-старите автомобили. При тях клапата е свързана директно с педала за газта чрез кабел.


Характерното при този начин на задвижване е, че педалът за газта е свързан директно към клапата чрез специален кабел. Когато натиснем педала за газта, се задейства система от лостове и кабели, която отваря клапата, в системата навлиза въздух и започва да образува горивно-въздушна смес.

Дроселови клапи с електронно задвижване са много по-съвременни и не се нуждаят от връзка с педала за газта. При тях се използва електронно управление, с помощта на което въздушният поток се контролира автоматично.



Механични или електронни клапи?


И без ние да ви съветваме се досещате, че по-добрият от двата варианта са електронните дроселови клапи и то не само защото ви гарантират по-добро управление на потока на въздух. Сред предимствата на клапите с електронно управление са още:



  • по-ниския разход на гориво

  • отделянето на по-малко вредни емисии при работа на двигателя

  • по-голямата безопасност по време на движение


Какво да правим, когато дроселовата клапа е за смяна?


За съжаление дроселовата клапа не подлежи на ремонт, така че развали ли се, е необходима нова. Нашият съвет е да изберете дроселовата клапа от проверено място, което не прави компромис с качеството и предлага високо ниво на обслужване. В нашия сайт ще откриете дроселови клапи втора употреба, огромно разнообразие от части за горивната система и още много авточасти за всички марки и модели автомобили. Нашия онлайн магазин работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата – доверете ни се!

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път