27/10/2023

Какво трябва да знаеш за ABS системата

Какво трябва да знаеш за ABS системата

Днес ще си поговорим за една функция на съвременните автомобили, която е изключително полезна:


ABS Антиблокиращи системи


Всички съвременни автомобили разполагат с антиблокираща система. Тя има изключително много предимства и е за предпочитане да избереш автомобил, в който има такава система. Благодарение на добрите ѝ функции ABS системата често предотвратява пътни произшествия. В днешната статия ще разгледаме как може да разбереш, ако е дошло време за смяна на ABS и защо да избереш този продукт именно от Carco.bg, ако искаш да останеш доволен от покупката си.


История на ABS


Докато концепцията за неблокиращите спирачки съществува от няколко години, първите наистина ефективни антиблокиращи спирачни системи съществуват от 50-те години на миналия век, когато британската фирма Dunlop за първи път разработва системата Maxaret, която е предназначена за използване в авиацията.


Тази хидравлична система подобрява спирачния път на самолета при кацане, тъй като почти елиминира риска от блокиране на колелата, дори върху лед. Тя драстично намалява риска от спукването на гума. Не след дълго автомобилните инженери разбират, че системата Maxaret всъщност може да бъде много полезна и за автомобили.


Така първият лек автомобил с ABS е Jensen FF от 1966 г. FF е първият сериен спортен автомобил със задвижване на четирите колела и също така първият, който използва антиблокиращата система Maxaret за подобряване на спирачния път. Въпреки това, в началото тази система все още не е съвсем пригодена за използване в автомобил, а и FF е твърде тромав и скъп, за да има успех в продажбите по това време.


Какво представлява ABS?


Антиблокиращите системи позволяват блокиране на колелата при спиране, когато настилката е хлъзгава или мокра. Технологията на ABS системата подобрява сцеплението на гумите върху пътното платно, като в същото време предотвратява и появата на аквапланинг.


Антиблокиращите системи намаляват спирачния път и могат да предотвратят удар или сблъсък с друга кола. ABS системата се задейства автоматично, след като педалът на спирачките е натиснат. Тази функция се извършва от специален за целта електронен блок със сензори, който обработва информацията за въртенето, идваща от датчиците в колелата.


Какви са предимствата на ABS системата?



Безспорно антиблокиращите системи имат много предимства, а автомобилите, които ги притежават са много по-надеждни. Сред главните им предимства отличаваме:




  • По-кратък спирачен път;




  • По-добро сцепление с повърхността на пътя;




  • По-лесно управляване на автомобила при спиране;




  • Висока износоустойчивост на гумите.




Знаем, че сигурността по време на пътуване е винаги на първо място, а ABS системите са страхотен начин да си гарантираш сигурност.

Колко често трябва да сменяш контролния модул на ABS?

Мозъкът на антиблокиращата спирачна система е микропроцесор, който регулира спирачната сила на отделните колела, въз основа на сигнали от сензори за скорост на колелата, за да предотврати поднасяне. Възможно е сензорът за скорост на колелата да се повреди преди контролния модул. Когато това стане, антиблокиращата система ще бъде деактивирана и предупредителната лампа за ABS ще светне.


Как да разбереш дали твоята ABS система не работи?


Предупредителната лампа за ABS системата ще светва за кратко всеки път, когато запалиш колата си. Ако предупредителната светлина продължава да свети обаче, това означава, че ABS е била деактивирана поради електрическа или механична неизправност.


Стандартните спирачки на автомобила ти трябва да работят, но функцията против блокиране, която предотвратява блокиране на колелата по време на спиране, няма да работи. Освен това, ако превозното ти средство има контрол на стабилността и контрол на сцеплението, те също ще бъдат деактивирани, защото разчитат на същите сензори за скорост на колелата като антиблокиращата система.


Защо трябва да сменя контролния модул на ABS?


Тъй като контролният модул на ABS управлява цялата система, без него ABS частта на спирачките няма да работи. Преди да обвиниш контролния модул за създалия се проблем, е добре механикът ти да диагностицира дали пък проблемът е разхлабена или корозирала връзка или компонент на едно от колелата.


Защо да пазаруваме онлайн от Carco.bg?


Нашият онлайн магазин за авточасти втора употреба – Carco.bg предлага висококачествени продукти на изключително добри цени. Работим с различни марки автомобили, за да задоволим нуждите на всеки наш клиент.


Доставката е в рамките на няколко работни дни до всяка точка на страната. Онлайн пазаруването винаги е било бързо, лесно и удобно, а благодарение на нас, ще можеш да му се насладиш. Избери нужната ти авточаст още сега, а ние ще я доставим до няколко дни.


Не подценявай създалият се проблем с ABS системата на колата ти, защото тя е сред най-важните компоненти, за да се чувстваш сигурен и спокоен за себе си и останалите пътници в колата. Надяваме се тази статия да е отговорила на най-важните ти въпроси за антиблокиращата система и за това как да я подмениш лесно и на отлична цена.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път