12/01/2024

Какво трябва да знаеш за дебитомера

Какво трябва да знаеш за дебитомера

Дебитомерът е малка авточаст, която е с голямо значение за контрола и управлението на подаване на горивото.


Къде се намира дебитомерът?


Измервателят на въздушния поток (дебитомерът) се намира на всмукателния маркуч между тялото на дросела и на въздушния филтър. Открива се доста лесно, тъй като има електрическа връзка, която е отговорна за изпращането на събраната информация относно количеството въздух, което преминава през входа към блока за управление на двигателя.


За какво служи дебитомерът?


Това всъщност е малка авточаст, която е с голямо значение за контрола и управлението на подаване на горивото. Представлява сензор, който има способността да разпознава постъпващото през него количество въздух в двигателя. Това се отчита от електрическата система за управление и по този начин разбираш какво е натоварването на двигателя и съответно нужното му количество гориво.


Дебитомерът се използва както при бензиновите, така и при дизеловите двигатели. При неговата повреда обикновено двигателят губи мощност, което е основният симптом за неизправност на датчика за обемен разход.


Принцип на работа на дебитомера



Поглед към другият начин, по който го наричаме – сензор за масов въздушен поток – ще ти даде лек намек за неговия принцип на работа. Нещо, което трябва да знаеш е, че има два често срещани типа сензори за масов въздушен поток. Има лопатков тип и сензор за масов въздушен поток с гореща тел. Всеки от тях работи по различен начин, за да изпраща сигнали до компютъра на автомобила.


Лопатков тип


Този тип използва пружина, която държи перка, разположена във въздушния поток и свързана с потенциометър. Входящият въздух кара перката да се върти срещу натиска на пружината. Когато лопатката се движи, плъзгачът на потенциометъра се придвижва по въглеродната писта. Единият край на въглеродната писта се свързва към захранващия блок.


Движението на плъзгача предизвиква промяна на движението на сигнала в зависимост от интензивността на движение на лопатката. Сигналът за напрежение отива към блока за управление на двигателя, който определя скоростта на въздушния поток. Използвайки стойностите, той определя количеството гориво, което ще отиде в горивната камера.


Сензор за масов въздушен поток с гореща тел


Този тип сензори се срещат в повечето съвременни превозни средства. Разчитат на принципа на постоянна температура и има проводник – електрически нагрята жица, изработена от платина и други материали с подобно ниво на проводимост.


Близо до този проводник е разположен температурен сензор, който измерва температурата на въздуха в близост до проводника. Прдстави си автомобил, работещ на празен ход. Имаме малък въздушен поток около жицата, който се нуждае от слаб електрически ток, за да бъде загрят. При натискане на газта дроселът се отваря, позволявайки на повече въздух да влезе във всмукателния колектор.


Колкото повече е входящият въздух, толкова по-ниска ще бъде температурата в близост до жицата. Така източникът на захранване ще осигури повече ток за нагряване на проводника. Сензорът за въздух отбелязва текущите промени и изпраща информацията към компютъра на двигателя под формата на цифрови сигнали. Компютърът интерпретира информацията и определя количеството гориво, необходимо за изгаряне.


Симптоми на проблем с дебитометъра




  • Предупредителната лампа на двигателя свети




  • Автомобилът има загуба на мощност




  • Разходът на гориво се е увеличил




  • Трудно запалване на двигателя




  • Груба работа на двигателя на празен ход




  • Черен дим от ауспуха




Как се сменя дебитомера?


В голяма част от случаите смяната на дебитомера се извършва бързо, но в някои случаи се налага наличие на специални инструменти. Това може да те възпрепятства, в случай, че си решил сам да извършиш смяната.


Дебитомерът се намира в всмукателните тръби между дроселната клапа и въздушния филтър. Разбира се, при отделните модели автомобили може да има и определено разместване. Обикновено, процедурата в специализиран сервиз отнема около 15-30 минути.


Защо да пазаруваш онлайн от Carco.bg?


В нашия онлайн магазин ще откриеш:




  • предварително проверени и изпробвани втора ръка авточасти;




  • най-добрите цени на пазара;




  • бързо и експертно обслужване;




  • най-добра гаранция за качество, дълготрайност и коректност.



Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път