28/10/2022

Какво знаем за резервната гума?

Какво знаем за резервната гума?

Животът на всеки шофьор често е изпълнен с предизвикателства и обрати на пътя. С такива можеш да се срещнеш и когато пътуваш на къси разстояния, и когато се отправиш на дълъг път.


Затова преди да запалиш двигателя и да потеглиш, увери се, че колата ти е в пълна техническа изправност, а пособия от различен вид в случай на авария са налични в багажника ти. Резервната гума, наречена още патерица, е част от добрата подготовка на превозното средство.


Спуканата гума може бързо да развали плановете ти, но за щастие винаги може да бъде заменена с резерна. Не пренебрегвай обаче факта, че шофирането с резервна гума е само временно решение.


Ако чакаш твърде дълго, за да смениш резервната си гума с обикновена, може да се сблъскаш с широк спектър от проблеми на пътя. В тази статия ще Ви дадем някой важни съвети за безопасен избор, смяна и шофиране с резервна гума.


Нека първо разгледаме предупредителните знаци.


Обикновено автомобилът ти подсказва, ако някоя от гумите ти е на път да се спука. Ако е нов модел, вероятно предупредителната лампа, която отговаря за гумите, ще светне.


Други признаци, че гумата ти скоро ще те изостави, са издутините по нея, а допълнителен и по-малко известен предупредителен знак е прекомерната вибрация на гумата по време на шофиране.


Какво трябва да направиш, ако спукаш гума?


– Когато чуеш блъскащ, подобен на тропане звук, идващ от колата, за съжаление може би имаш работа със спукана гума. В такъв случай е важно на първо място да запазиш спокойствие, да намалиш скоростта и да отбиеш в аварийната лента.


– Ако е възможно, спри автомобила си на паркинг или безопасно място извън пътното платно. Шофирането със спукана гума е изключително опасно за теб и останалите участници в движението, а и може да причини дългосрочни щети на автомобила ти.


– Следващата стъпка е да смениш гумата с резервна.


Колко дълго можеш да караш с резервна гума?


Времето, през което можеш да караш с резервна гума, зависи от вида на гумата – дали е пълноразмерна или патерица – като пълноразмерната напълно отговаря на размера на останалите гуми, а патерицата е с по-малък диаметър и широчина.


Резервните гуми (патерици) поставят ограничения в разстоянието, което е възможно да изминеш с тях. Те са по-малки и по-тесни и поради това с тях можеш да шофираш около 100 км.


Колко бързо можеш да караш с резервна гума?


Като цяло, най-високата скорост, с която е препоръчително да шофираш, когато си с резерва гума (патерица), е 80 км/ч.


В какви размери се предлагат резервните гуми?


Може да откриеш авто патерици в най-различни размери, обозначени с мерната единица „цола“.


Дори и при предложенията втора употреба се наблюдава впечатляващо разнообразие от модели и марки, които също така са налични и за повечето видове автомобили.


Изборът на джанти е също от значение за комфорта при леките коли, като и при тях трябва да се внимава за определянето на точния размер - 14, 15, 16, 17 цола и т.н.


Какво е патерица за кола?


Резервната автомобилна гума (патерица) е задължителен компонент за активните шофьори, особено ако всеки ден пътуват извън града.


Ако по време на движение извън града спукаш гума, можем да закъсаш сериозно, но не и в случай, че имаш резервна гума. Патерицата за кола се отличава със следните характеристики:


– Малък диаметър и ниско тегло;


– Възможност за лесно и бързо пренасяне от едно място на друго;


– Оптимална допустима скорост при шофиране;


– Компактните размери, които правят патерицата удобна за съхранение и в малки багажници.


Още някои неща, които трябва да знаеш за резервната гума


Ето още няколко важни съвета, които трябва да знаеш за резервните гуми:


1. Резервните гуми трябва да се поддържат


Важно е не само да поддържаш гумите на своя автомобил периодично, но също и редовно да проверяваш състоянието на резервната си гума. Как да направиш това?


Трябва да проверяваш налягането на резервната гума всеки път, когато проверяваш и сменяш гумите на автомобила си. Това ще гарантира, че резервната ти гума винаги ще бъде готова за използване.


2. Имай предвид, че може да се наложи смяна на резервната гума


Смяна на резервна гума може да се наложи дори ако никога не е използвана. Всъщност резервната гума на автомобила трябва да се сменя приблизително на всеки осем години.


В ръководството на твоя автомобил може да откриеш още подробности за това колко често трябва да сменяш резервната гума.


3. Резервната гума може да активира предупредителните светлини в автомобила.


Когато смениш резервната гума на колата си и започнеш да шофираш, твоето превозно средство може да активира предупредителните светлини на спирачката и антиблокиращата спирачна система на арматурното табло.


Това може да се случи, ако резервната гума се върти по-бързо от другите гуми на твоят автомобил. Ако това се случи, докато шофираш, не се паникьосвай.


Продължи да караш с безопасна скорост, докато стигнеш до дестинацията си, след което смени резервната си гума с дълготрайно решение.


4. Смяната с резервната гума трябва да бъде внимателно свършена


Ако не си сигурен как да замениш спуканата гума с резервна, ти препоръчваме да не рискуваш, защото ако направиш грешка при смяната и се опиташ да караш колата си с неправилно монтирана резервна гума, може да изложиш себе си и останалите участници в движението на опасност.


Ако се затрудняваш да смениш спуканата гума с резервна, потърси помощ. Можеш да се свържеш с пътна помощ или застрахователната компания на автомобила си.


Защо решенията втора употреба за резервна гума са толкова предпочитани?


Никога не се знае какво може да се случи по време на пътуване. Напълно възможно е някоя дефектирала авточаст да напомни за себе си, а това да окаже влияние върху управлението на автомобила.


Останалите участници в движението често нямат адекватно поведение в такива ситуации на пътя.


Авточастите втора употреба ни осигуряват едно добро съотношение между цена и качество, което е много важно за стоки като резервните гуми (патерици). В Carco.bg ще намериш точните предложения, които ще ти дадат шанс да се погрижиш правилно за автомобила си.


Заложи на решенията втора ръка от онлайн магазин Carco.bg и избери перфектните резервни гуми (патерици) на ниски цени.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път