10/05/2021

Кога се сменят зимните гуми с летни

Кога се сменят зимните гуми с летни

Зимата вече си заминава, идва лятото и горещините, снегът вече е минало, а температурите започват да се повишават. Това е индикация, че идва времето за смяна на зимните гуми с летни. Кога точно трябва да бъде направено това и какви са глобите, ако не го направите навреме? Кои са най-предпочитаните марки и кога новите решения са за предпочитане пред тези втора ръка?


Кога се сменят зимните гуми с летни


Обикновено слагаме летни гуми на автомобила си през пролетта. Шофьорите следват едно общо правило когато става дума за смяната на зимни с летни гуми. То е средната 24-часова температура да се повиши поне над 7°C.


Не е препоръчителна смяната на летни гуми при по-ниски температури от 7°C, поради съединенията използвани при изработката на една лятна гума. Те са предназначени за температури над 7°C и при шофиране с летни гуми при по-ниска от тази температура, гумата си губи свойствата, втвърдява се и шофирането се влошава. Зимните гуми не остават по-назад при използване в топло време. При шофиране със зимни гуми в лятна жега, гумите се нагряват до близо 80 градуса по целзий и водачът ще почувства, че колата "влачи" гумите си или че се разтапят по асфалта. Други минуси при шофирането в лятно време със зимни гуми е, че спирачния път се увеличава и при силно нагрети гуми стабилността на автомобила се влошава. Експлоатирани при високи температури зимните гуми издават по-силен шум и грайферът се поврежда.


Трудно може да се определи кога през пролетта ще настъпи момента за смяната на гумите, но обикновено това се случва между средата на месец Март и края на месец Април.


Реално краят на март и началото на април започва плавното увеличение на температурите навън, което е знак, че трябва да се приготвим за смяна. Като по-точен ориентир може да се каже, че 1-ви април е добро начало, през което трябва да помислим за приготовления в тази посока. Експертите съветват летните гуми да се поставят в периода, в който околните температури трайно се задържат и надвишат 7 градуса по Целзий. Другата препоръка е, ако живеете на високи места, където температурите са все още доста ниски и са под 7 градуса, по-добре изчакайте, отколкото да поставите летните си гуми твърде рано.


Защо това е наложително ли? Защото каучукът на зимните и летните гуми значително се различава по своя състав и технически характеристики. Визуално може и да не се открива разлика, но той е с различна твърдост в единия и другия случай при еднакви околни температури. Тоест летните гуми през зимата не могат да осигурят нужното сцепление с асфалта, поради прекомерната твърдост на каучука, вследствие на по-ниските температури. В горещините обаче каучукът на зимните колела, пък става прекалено мек и това води до влошаване на техническите му характеристики.


Какви са глобите


Именно поради фактите, които обяснихме по-горе, ако автомобилните летни гуми не бъдат сменени навреме или това се случи прекалено рано, колата става неустойчива на пътя, спирачният път е прекалено дълъг, а управлението на превозното средство е затруднено. Всичко това води до влошаване поведението на автомобила по време на път и създаване на предпоставки за ПТП. С несменени навреме летни гуми, Вие представлявате опасност както за останалите участници в пътното движение, така и за себе си и останалите пасажери.


Ето защо, в случай, че не направите смяната навреме, подлежите на солени глоби от пътните контролни органи. Глобата обикновено е в размер на 50 лв. Тя е валидна и в случаите, ако грайферът е под 1,5 мм. Тогава се счита, че той е твърде износен и представляват опасност за останалите участници в пътното движение. С това обаче наказанията не приключват. Ако не сте направили навременна смяна, има вероятност пътните полицаи да спрат колата Ви от движение и Вие повече да не можете да продължите да я използвате.


Каква марка летни гуми да изберем


На пазара днес разнообразието от марки и производители е доста голямо и предложенията са много разнообразни. Разликите при всеки от тях са в много направления: технически характеристики, състав на каучука, неговата дълготрайност, иновативни технологии в оформлението на протектора, гаранция за максимална сигурност, устойчивост и безопасност на пътя.


При избиране на подходящи летни гуми е най-важно да се съобразим с това с какъв размер джанти разполагаме и със сегашните ни гуми. От външната страна на всяка гума е изписана техническа информация от производителя. Често тази информация бива наричана "индекси".



Примерен индекс: 195/65 R15 91H



195 - Размер на гумата в милиметри.


65 - Процентно съотношение височина към ширина на гумата


R - Индекс за радиалната структура на гумата или за по-лесно - какъв цол е гумата.


91 - Индекс за товароносимост. Той е показател за това какъв товар може да издържи една гума.


H - Индекс за скоростта. Показва максималната допустима скорост, която гумата може да издържи. На нашия индекс H максимална скорост е 210км/ч. Други примерни индекси - V-240км/ч, Z-Над 300км/ч, Y-300км/ч, P-150км/ч, S-180км/ч и др.


Въпреки голямото разнообразие от играчи на пазара, съществуват и такива, които са най-предпочитани и са си спечелили доверието пред клиентите. Това са популярните на световно ниво компании, опериращи на местните и глобални пазари.


Сред най-предпочитаните марки, според изследване на агенция “Автостат”, си остава японската Bridgestone, която поддържа най-висок процент на удовлетвореност сред клиентите си. На второ място, с много малък процент разлика, е Michelin, които се отличават с висококачествените си летни гуми, внедрени иновации и дълготрайност на продуктите. Третата най-предпочитана марка е Nokian, а четвъртата и петата в класацията са съответно Pirelli и Continental.


Това накратко са най-харесваните и предпочитани брандове. Разбира се, както споменахме, пазарът е доста разнообразен на компании производители и техните марки, така всеки има правото да избере фаворита си, без значение мястото му в различните класации.


Нови или втора употреба зимни гуми?


Това е доста спорен въпрос, който постоянно се обсъжда по тематичните форуми и групи в социалните медии. Истината е, че всичко се свежда до това, дали за водачът е по-важно да даде по-малко пари за една идея по-некачествени летни гуми или за него безопасността на пътя е водещ приоритет пред парите, които ще плати.


В случай, че сте от първите, то със сигурност трябва да се насочите към моделите втора ръка, тъй като те са значително по-евтини. Те са с употребен жизнен цикъл и са подходящи в случаите, когато шофирате повече градско и по-рядко извънградско. Ако обаче сте много активен шофьор и месечно навъртате километраж над 10 000 км, то със сигурност трябва да се насочите към по-качествените нови летни гуми.


При смяна на гумите най-добър вариант е да се сменят и 4-те гуми. Компромисен вариант е да се сменят единствено две, но е важно да се спазят правилата: двете гуми, които биват сменяни да бъдат монтирани на една и съща ос - отзад или отпред, да са на една марка и да имат еднакви характеристики.



Бюджетен вариант при снабдяването с летни гуми е закупуването на втора употреба такива. Разбира се трябва да се съобразим с това колко износени са те и най-лесно е да проверим дълбочината на грайфера. Според специалисти ако летните гуми са под 3мм дълбочина то те трябва да бъдат сменени. Това влиза в конфликт с нашето законодателство, което е задало минимален грайфер от 1.6мм за лятна гума.


Защо да се доверим на Carco.bg


Защото ние сме сред най-популярните и добре заредени онлайн магазини за авточасти втора ръка. При нас:



  • Цените са значително по-достъпни;

  • Можете да намерите автомобилни части за по-стари модели автомобили, които вече не се предлагат;

  • Ще получите най-добро и бързо професионално обслужване;

  • Доставките са много бързи, поради поддържането на големи складови наличности;

  • Вие получавате опция за изпробване и за връщане на покупката при желание.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път