• Carco.bg
  • Блог
  • Кои са автомобилните части, които са най-често засегнати при леко ПТП?
30/01/2022

Кои са автомобилните части, които са най-често засегнати при леко ПТП?

Кои са автомобилните части, които са най-често засегнати при леко ПТП?

Лошите пътища и безразсъдното поведение на някои участници в движението ежедневно пораждат неприятни и опасни ситуации.

Затова клишираните съвети за безопасно шофиране и недопустимост за шофиране в нетрезво състояние не бива да се взимат на шега. Независимо от дългия опит и увереността ви на водач на превозно средство, се старайте винаги да спазвате правилата за участие в движението. Разбира се никой не е застрахован от произшествия на пътя. Всъщност ситуация, в която водачите и пътниците не са засегнати и единствените пострадали са автомобилите, е възможно най-леката.


Кои са частите, които най-често биват засегнати в ПТП?



Някои застрахователни компании са извели резултати от редица проучвания на случаи на ПТП в последните няколко години. При възникнало такова, най-честата пострадала част обикновено е задната броня на автомобила, последвана от предна броня и преден ляв калник. Това е така, тъй като едни от най-честите катастрофи са тези, в които автомобил се удря в превозното средство пред него, поради висока скорост или неспазване на достатъчна дистанция. Обикновено тези части са последвани от капака или врата на багажника, заден ляв калник и преден десен калник. Най-често автомобили с повредена дясна страна са тези, които носят отговорност за инцидента и обратно – превозни средства с щети от лявата страна – са потърпевши. Частите с нанесени щети могат да са и преден капак и фарове.



Как да действаме веднага след леко или средно леко ПТП?


Подобна ситуация не е приятна за никого, но следва да запазим самообладание, за да действаме по правилния начин, без допълнително да усложняваме ситуацията. Следваме винаги валидното правило да се погрижим първо за себе си, след което незабавно помагаме и на останалите. След като се уверим, че всички участници в движението са в добро и адекватно състояние, следва да обърнем внимание и на превозните средства.


При леки ПТП-та, когато щетите са само за превозните средства, може да се попълни двустранен протокол, при който не е необходимо посещение на МВР.



Как да действаме по отношение на автомобилните части при леко или средно леко ПТП?



Водачите добре знаят, че застраховката на автомобила не покрива щетите в детайли. Едрогабаритни части по купето, щети на автомобилните гуми, електрическо оборудване (фарове, мигачи, стопове), както и брони и калници не се покриват от вашия застраховател. Разбира се произшествията на пътя обикновено не са част от месечните ни планове, невинаги сме и подготвени да реагираме финансово за ремонт на автомобила. Добре е в такива случаи да имаме предвид надежден доставчик на авточасти на добри цени, а тук прекрасна помощ оказват частите втора ръка.

В Carco.bg ще откриете изключително богат избор от автомобилни части втора употреба. Освен на разнообразие, може да разчитате на нашия онлайн магазин и за добри цени и квалифицирани служители, които лесно и бързо ще ви съдействат с това коя част е подходяща за вашия автомобил. Съчетаваме перфектните условия, когато е необходимо да се действа бързо и се налага ремонт веднага.

Тук ще откриете тествани и проверени автомобилни части втора ръка с най-високо качество. Carco.bg ви желае лек и безавариен път и ви съветва винаги да се отнасяте отговорно на пътя!

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път