• Carco.bg
  • Блог
  • Кои са най-често срещаните причини за проблем с ускорението?
15/09/2023

Кои са най-често срещаните причини за проблем с ускорението?

Кои са най-често срещаните причини за проблем с ускорението?

Случвало ли ти се е колата внезапно да загуби ускорение, оставяйки те в опасна ситуация на магистралата? В тази статия ще проучим често срещаните причини за този проблем и ще ти помогнем да разбереш какво се случва под капака и как да върнеш скоростта на колата си.


Причини колата ти да не ускорява, когато натискаш газта


Проблемите с ускорението са често срещано явление при превозни средства с голям пробег. Както при всеки проблем с автомобила, първо трябва да се проверят потенциалните причини, за да се локализира проблемът и евентуално да се отстрани. По-долу са някои от най-честите виновници за липсата на ускорение.


Сензорът за масов въздушен поток е запушен или неизправен


Сензорът за масовия въздушен поток (или измервателният уред) е разположен и прикрепен към входящия въздушен филтър. Тъй като функцията на сензора за въздушен поток е да измерва въздушната маса, която тече във входящия въздух, когато е запушен или неизправен той може да изпрати грешни данни към ECU на двигателя за изчисляване на въздушно-горивната смес.


Неизправност на кислородния сензор


Сензорът за кислород изпраща информация за количеството използвано гориво към компютърния блок на двигателя и ако се повреди, тогава двигателят няма да има представа какво съотношение въздух-гориво да използва. Това може да доведе до проблеми с ускоряването, дори при напълно натиснат педал на газта.


Неизправност на сензора за дроселната клапа


Основната функция на този сензор е да открие ъгъла на отваряне на дроселната клапа, който се контролира от педала на газта, а след това да изпрати тези данни на ECU. Ако този сензор не работи, скоростта на двигателя не може да се контролира от педала на газта и ще се увеличи или намали без твое „позволение”.


Мръсен или запушен горивен филтър


Мръсният или запушен горивен филтър е друга причина колата да не ускорява добре. При мръсен горивен филтър двигателят няма да получава достатъчно гориво, което означава, че превозното средство няма да дава нужното ускорение.


Запушени или мръсни въздушни филтри


Точно както горивният филтър осигурява на двигателя чисто гориво, въздушният филтър осигурява чист въздух и ако е запушен, тогава двигателят няма да получи правилната смес въздух-гориво, което води до проблеми с ускорението.


Неизправен горивен инжектор


Горивните инжектори са отговорни за доставянето на гориво към двигателя и ако те не функционират правилно, колата няма да ускорява добре.


Limp (авариен) режим


Режимът Limp е функция за безопасност, която е предназначена да пази
двигателя от повреда. Ако компютърът на колата открие проблем с двигателя, той може да постави колата в авариен режим, което ограничава мощността и скоростта на двигателя. Това несъмнено ще доведе до проблеми с ускорението на колата ти и може да бъде придружено от мигаща лампа за проверка на двигателя.


Дефектна горивна помпа


Горивната помпа доставя гориво от резервоара за газ – към двигателя. Ако не функционира правилно, това може да причини липса на налягане на горивото, което може да доведе до лошо ускорение. Симптомите включват спиране по време на шофиране, затруднено стартиране на двигателя и ниска горивната ефективност.


Ангренажен ремък


Ангренажният ремък е нещо като VIP участник в списъка на двигателните компоненти. Проблемите с него могат да причинят и проблеми с ускорението.


Приплъзващ се съединител


Ако имате ръчна скоростна кутия, приплъзващият се съединител може да причини проблеми с ускорението. Това се случва, когато дискът на съединителя не успее да се захване правилно с маховика, причинявайки усещането, че колата е загубила мощност по време на шофиране. Подобно е на човек, който се опитва да бяга върху лед Признаците за приплъзване на съединителя включват миризма на изгоряло, трудно превключване на предавките и лошо ускорение.


Запушен ауспух


Двата основни компонента на изпускателната система на автомобила са каталитичният конвертор и ауспухът. Ако някой от тях се задръсти или повреди, това може да ограничи потока на отработените газове и да доведе до намаляване на мощността и ускорението на двигателя. Това важи най-вече за превозни средства с турбокомпресор, които изискват правилен поток на отработените газове, за да работят по предназначение.


Ние винаги сме насреща при проблем с автомобилните части!


В Carco.bg предлагаме разнообразие от авточасти втора ръка, с които ще можеш да извършиш неотложните ремонтни дейности по своя автомобил. Продуктовият ни каталог включва авто компоненти с оригинален произход, които доставяме в кратки срокове и без излишно чакане. Така спешното отстраняване на повредите няма да бъде отлагано, а респективно сигурността Ви – застрашена.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път