• Carco.bg
  • Блог
  • Колекцията автомобили на кралското семейство
11/08/2023

Колекцията автомобили на кралското семейство

Колекцията автомобили на кралското семейство

Покойната Кралица беше ентусиазиран шофьор, особено когато ставаше дума за превозване на гостуващи високопоставени лица в двореца. Знаеш ли, че тя е била шофьор на армейска линейка през Втората световна война и също така е повече от запозната с това, което се случва под капака, след като е била обучена за механик, когато е била само на 18 години?


До смъртта си и през цялото си 70-годишно управление кралицата е виждана зад волана почти толкова, колкото и на задната седалка. Надникнахме в гаражите на кралските конюшни, за да ти разкажем за любимите машини, принадлежащи на кралицата и нейното семейство – от ретро лимузини и поръчкови катафалки до модерни спортни коли и супер байкове.


Rolls-Royce Phantom IV State Landaulet (1955)


Кралското семейство е притежавало десетки Rolls-Royce Phantom IVs и Vs. Може би най-рядката спецификация е тази на State Landaulet на Нейно Величество от 1955 г., с каросерия от Hooper & Co. Задвижвани от 5,7-литров редови осем двигател, само 18 от тези луксозни автомобила са произведени от Rolls-Royce, а продажбите са били ограничени.


Машината на кралицата е боядисана в бордо и черно, с тъмносиня и сива тапицерия. Той остава в експлоатация 43 години, преди да бъде върнат на Rolls-Royce през 2002 г. и е подобен на автомобила, в който Меган Маркъл се вози на сватбата си с принц Хари през 2018 г.


Vauxhall Cresta PA Friary Estate (1961)


Говори се, че това е била любимата кола на Елизабет II. Автомобилът е модифициран през 1961 г., за да отговаря на нейния начин на живот на открито, с промени по поръчка, които включват държачи за въдица, вградени на покрива, предпазител за кучета за нейните коргита и багажник за оръжия, както и персонализирана боя Imperial Green. Днес автомобилът е в кралския гараж в Сандрингам.


Bentley State Limousine (2002)


Rolls-Royce са предпочитаният транспорт на кралските особи за официални поводи през 20-ти век, но през 21-ви век Bentley измества първоначалните любимци. Тази уникална лимузина е базирана на Arnage и е подарък за кралицата от производителя Crewe през 2002 г. за 50-годишнината от възкачването й на трона.


Задвижва се от модифициран 6,75-литров V8 с 400 к.с. Повдигнатите задни седалки и панорамната оранжерия гарантират, че доброжелателите могат да видят добре Нейно Величество, докато минава покрай тях. Безопасността, разбира се, е от първостепенно значение и не говорим само за въздушни възглавници – автомобилът е брониран и устойчив на взривове и се движи с подсилени гуми, но въпреки това поддържа максимална скорост от 130 мили в час.

Lagonda 3-литров Drophead Coupe (1954)


3-литровият Drophead Coupe на херцога на Единбург се гордее с радиотелефон, по който той провеждаше шеговити разговори с децата си крал Чарлз и принцеса Ан, и изключително голямо огледало, така че Елизабет да проверява шапката си. Колата дори се появява на Олимпийските игри през 1956 г. в Мелбърн, след като е изпратена до Австралия на борда на Royal Yacht Britannia. Боядисана в Единбургско зелено, тя е използвана и от кралицата, и от принц Филип за официалното откриване на M1, първата британска магистрала. през 1959 г. Lagonda е продадена за £350 000, около три пъти стойността на „обикновен” 3-литров Drophead.


Alvis TD21 Series II Drophead Coupe (1961)


Подходящ за принц, този елегантен Alvis влиза в производство през 1959 г. и привлича вниманието на херцога на Единбург няколко години по-късно при посещение на автомобилното изложение в Лондон. Описван по онова време като „един от най-очарователните автомобили, които можете да си представите“, той се задвижва от редови шестцилиндров двигател, а Филип плаща допълнително за подобрена петстепенна скоростна кутия. Освен това той специално го оборудва с по-високо предно стъкло и електрически сгъваем покрив.


Land Rover Td5 Defender 130 Hearse (2021)


Ковчегът на принц Филип, херцог на Единбург, се носи на специално проектирана катафалка Land Rover Defender по време на погребалната му процесия на 17 април 2021 г. в Уиндзор, Англия. Това беше перфектният автомобил, с който да бъде изпратен толкова уважаван мъж и герой от войната. Акцент на погребението на херцога на Единбург в Уиндзор през 2021 г. беше вдъхновеният от военните мотиви тъмен бронзово-зелен Land Rover, който самият принц е проектирал в продължение на 16 г. Land Rover предоставя три броя, в случай че има някаква повреда.


Rolls-Royce Silver Wraith II LWB (1980)


Сестрата на Елизабет II – принцеса Маргарет получава Cardinal Red Silver Wraith II през 1980 г. и го пази много по-дълго от всички други нейни превозни средства. Както може да се очаква, той притежава уникален интериор: матов фурнир от палисандрово дърво и дръжки на вратите от черна кожа, така че да не отразяват светкавиците на камерата. Снижената задна седалка осигурява допълнително уединение.


Aston Martin DB6 Volante Series II (1969)


Елизабет II купува Seychelles Blue DB6 Volante като подарък за 21-ия рожден ден на своя наследник Чарлз III. Нейно Височество наема пистата Тръкстън и услугите на двукратния световен шампион от Формула 1 Греъм Хил, който да му помогне да се справи с машината от 148 мили в час. През последните години автомобилът има редица екологични модификации в съответствие с устойчивите ценности на принца на Уелс.


Aston Martin V8 Vantage Volante (1989)

Вторият Aston Martin на Чарлз III също е подарък, този път от емира на Бахрейн. Крал Чарлз накара Aston да премахне спойлера на багажника и страничните прагове, които го маркираха като Vantage. Той запази по-мощния двигател и добави ръчна скоростна кутия и боя Balmoral Green, правейки го почти същия като този, който караше Джеймс Бонд в The Living Daylights от 1987 г.


Aston Martin Virage Volante (1994)


Предпочитаният транспорт на Чарлз III в средата на 90-те години е зеленият Aston Martin Virage Volante, който той взима на лизинг от фирмата Newport Pagnell за 15 години. Той увеличава двигателя V8 от 5,2 на 6,3 литра, което прави автомобила способен да развива 175 мили в час, и инсталира няколко допълнителни екстри, като например полицейско радио и второ огледало за обратно виждане.


Reliant Scimitar GTE (1970)


Принцеса Ан е най-известният ентусиаст на Scimitar в света. Тя ги обича толкова много, че е притежавала девет през годините. Първият е син 1970 GTE и е подарък за Коледа и 20-ия рожден ден от нейните родители.


Jaguar XJ-SC (1987)


Преди кралската сватба лейди Даяна Спенсър се возеше с Renault 5 (продадено през 2017 г. за £58 000) и Austin Mini Metro. Въпреки това, през 1987г. принцесата реши, че има нужда от пикап и поръча спортна кола с двигател V12. Нейният Jaguar XJS беше версията с тарга, XJ-SC, който трябваше да бъде двуместен, но Даяна имаше задни седалки за синовете си.


Mercedes-Benz 500 SL (1991)


През декември 1991 г. принцесата на Уелс взима на лизинг кола, която не е британска. „R129“ Mercedes 500 SL е един от най-бляскаво изглеждащите производствени автомобили на деня и тя го обожаваше, но натискът от страна на правителството и профсъюзите я принуди да върне колата на Mercedes през септември 1992 г. Днес той е изложен в музея на производителя в Щутгарт.


Audi 80 Cabriolet (1994)


Въпреки негативното мнение за германските автомобили, което води до връщането на 500 SL, след като Даяна официално се раздели с Чарлз, тя реши, че няма причина повече да кара британска кола. Този път Audi печели нейното покровителство и дилърът на марката St Johns Wood й дава назаем серия кабриолети.


Аudi RS6 (2017)


След флирта на Даяна с Audi, крал Чарлз, Уилям, Хари и техните съпруги ентусиазирано прегърнаха четирите пръстена. Audi получи покана за сватбата на Хари и Меган. Най-мощната от всички коли, доставени на Уиндзор, беше Daytona Grey RS6 Avant на Хари, който измина с него 4400 мили, преди да го продаде за £72 000 – вероятно повече, отколкото е платил за него.


Ducati 1198S Evo Corse SE (2011)


Принц Хари се вози най-вече в Land Rovers, Range Rovers или в задната част на неговото Bentley Flying Spur, което достига 200 мили в час. Но понякога върши работата си тайно с мотоциклет и каска, осигуряваща анонимност. Уилям преминава теста си за мотоциклети на 19 години и притежава цял куп Triumph, Yamaha, Kawasaki. Любовта към мотоциклетите може да е в кралската кръв – прадядото на Уилям, Джордж VI, често е бил виждан на 350cc Douglas през бурните двадесет.


Audi RS E-Tron GT (2021)


Най-новата високоскоростна играчка на Уилям е изцяло електрически суперавтомобил на стойност £115 000. След като отдавна е загрижен за околната среда, моментът беше подходящ да се отклони от бензиновата енергия.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път