17/11/2023

Кратка енциклопедия на амортисьора

Кратка енциклопедия на амортисьора

Системата за окачване на автомобила е комбинация от пружини, рамена и амортисьори. Всички тези компоненти заедно работят като възглавница, когато на пътя се появи неравност или пукнатина. Амортисьорите в окачването на автомобила са една от най-важните части на системата.


Те гарантират комфорт и безопасност по време на пътуване. Затова поддръжката им, заедно с поддръжката на цялата система на окачването е много важна. Днес сме ти приготвили кратка енциклопедия, за да научиш повече за автомобилните амортисьори:


Ролята на амортисьора в превозното средство


Основната цел на амортисьора е да осигури стабилност на движението на автомобила. Докато шофираш, превозното средство се движи нагоре, надолу или в други посоки в отговор на състоянието на пътя. Тези движения се контролират именно от амортисьорите.


Стабилизиране на колата


Основната цел на амортисьорите е да поддържат колелата на автомобила в постоянен контакт със земята. Тази функционалност ти позволява да получиш по-голям контрол и стабилност при шофиране.


Минимизиране на износването на гумите

Амортисьорите в окачването на автомобила помагат и за минимизиране на износването на протектора на гумите, като стабилизират и контролират движението на им. Гумите, прикрепени здраво чрез амортисьор, се износват по-малко и издържат по-дълго.

Помощ при спиране


Когато системата на окачването работи, амортисьорите гарантират, че автомобилът функционира ефективно и при спиране. В случай на нередности по пътя, превозното средство може да се сблъска с нестабилност, която да повлияе на спирачния процес. Въпреки това с помощта на амортисьора окачването функционира като изолатор на движението. Чрез омекотяване на удара, той гарантира, че гумите имат подходящо триене, което позволява по-ефективна спирачна система.


Какви са симптомите на повредени амортисьори?


Някои от често срещаните симптоми на дефектни амортисьори включват:




  • Вибрации по време на шофиране




  • Трудности при натискане на спирачките




  • Изтичане на течност




  • Шум при спиране




Можеш ли да шофираш, ако амортисьорите се нуждаят от смяна?


Шофирането на автомобил с повредени и неизправни амортисьори е доста опасно, тъй като с компрометиран амортисьор автомобилът губи стабилност и се увеличава риска от инцидент.


Кога се сменят амортисьорите?


Когато наближи краят на експлоатационния живот на предните и задните амортисьори се проявяват определени симптоми, които само запознатият шофьор ще успее да разпознае. Такива са например течът на хидравлично масло, нестабилност на превозното средство в завоите, шум на потропване, захабяване на буталния прът или неговото корозиране и т.н. Съветът на експертите е да ги проверяваш на около 20 000 км пробег, а на всеки изминати 80 000 км да правиш смяна.


Какви амортисьори да избереш?


Тъй като пазарът е пренаситен с различни по вид от тези авточасти, случайната покупка може и да не се окаже правилната. Ето защо сега ще дадем някои отправни точки за по-лесното ориентиране сред многообразието от предни и задни амортисьори:




  • Съвместимост с автомобила – нужно е предварително да се увериш кои точно варианти са съвместими с модела и марката на колата ти;




  • Пътни условия – при ежедневно шофиране по неравности, най-добре е да се насочиш към газовите предни и задни амортисьори;




  • Дълготрайност – отличен вариант е при избора да обърнеш внимание на материала, от който са направени, защото честата им смяна не е икономически изгодна. Алуминият и стоманата са най-често срещани, но първият вариант е най-дълготрайният.




Защо да ги купиш от Carco?



Защото в онлайн магазина ни ще откриеш разнообразие от втора ръка авточасти за подмяна и ремонт на окачването на приемливи цени. При нужда от професионална помощ и съдействие в избора, покупката или нужда от допълнителна информация, свържи се с наш представител.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път