• Carco.bg
  • Блог
  • Купувай умно съвети при избор на автомобил втора ръка
20/10/2023

Купувай умно съвети при избор на автомобил втора ръка

Купувай умно съвети при избор на автомобил втора ръка

Решил си да купиш автомобил, но нямаш представа за какво трябва да внимаваш? Изборът на автомобил е финансово решение, което не бива да се взима за един уикенд. Започни проучването си със съветите на Carco.bg за закупуване на кола, които ще ти помогнат да намериш точният автомобил за теб и твоя начин на живот.


Определи си бюджет


Първата стъпка е да решиш колко можеш да платиш за кола. Да вземеш кола на лизинг и да задлъжнееш, не винаги е добра идея, така че това, което можеш да си позволиш, се основава на сумата в брой, която можеш да платиш сега или да заделиш. Помисли добре над това – страхотен избор може да бъде автомобил втора употреба.


Стесни избора си


След като определиш цената, която си готов да платиш, започни да търсиш автомобили, които отговарят на бюджета ти. Стесни възможностите си до няколко коли, които отговарят на ценовия диапазон и нуждите ти, като помислиш за фактори като безопасност, скорост, разход на бензин, комфорт и как се справя при лошо време. Само защото нещо е подходящо за портфейла ти, не означава, че ще работи за начина ти на живот.


Допълнителен съвет – ако колата, която харесаш, все пак е малко над бюджета, не я зачерквай веднага от списъка. Като купувач в брой ще можеш да договориш по-добра цена.


Проучи избраната кола


Потърси реалната стойност на превозното средство, за да се увериш, че цената е справедлива за съответната година и модел. Поискай идентификационния номер на превозното средство от продавача, за да проучиш историята на автомобила. Ако получиш добра сделка, но всяка седмица си на сервиз, ще похарчиш повече пари в дългосрочен план.


Поискай тест драйв


Седни зад волана и избери маршрут, който позволява да изпиташ различни видове шофиране. Начинът, по който една кола се държи на магистралата, ще бъде различен от начина, по който се движи в града. Обърни внимание на всичко, което изглежда странно. Колата трака ли, когато преминеш през неравност? Издава ли странни звуци? Тези подробности ще ти помогнат в следващата стъпка.


Пълна проверка


Преди да похарчиш и лев за употребявана кола, заведи я на сервиз, за да ѝ направят пълна проверка. Въпреки че колата може да изглежда и да се усеща добре при шофиране, никога не знаеш какво се случва под капака. Ако продавачът се колебае за молбата ти, вероятно колата действително има проблем.


Преговаряй


Дай на продавача цена, по-ниска от това, което всъщност си готови да платиш, така че да има място за преговори за теб и него, и да се срещнете по средата.


Двама са по-добри от един


Ако имаш нужда от подкрепа, вземи приятел или член на семейството, който може да ти помогне да поемеш в правилната посока. Те могат да ти помогнат да запомниш подробности за колата, които продавачът казва. Избери някой, който знае повече от теб за колите, особено ако нямаш много опит с купуването и договарянето.


Бонус съвет за закупуване на кола: колите не са равни на щастие


Не забравяй, че целта на превозното средство е да те отведе от точка А до точка Б, а не да докаже социалния ти статус. Колкото и изкушаващо да е да вземеш кола, която не можеш да си позволиш, е по-вероятно тя да бъде бреме, отколкото благословия.


След като сключиш добра сделка за кола, се увери, че имаш добър доставчик на части, които са качествени и на разумна цена – като Carco.bg.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път