• Carco.bg
  • Блог
  • Летните гуми – какво трябва да знаеш за тях
24/03/2023

Летните гуми – какво трябва да знаеш за тях

Летните гуми – какво трябва да знаеш за тях


Подобно на зимните гуми, е очевидно в коя част от годината трябва да извадиш летните. Но как се различават едните от другите и защо имаме нужда от лятна смяна?


КАКВО Е ЛЯТНА ГУМА?


Както вероятно се досещаш, лятната гума е предназначена за използване при топло време. Нейната каучукова смес може да издържи и да осигури много сцепление върху горещи пътища. Поради тази причина летните гуми са основна част от високо производителното шофиране и често се срещат при спортни автомобили. Те също така са склонни да имат повече вътрешна армировка от другите гуми, което допринася за по-твърдото возене. Но техният акцент върху сцеплението на сух път често е за сметка на представянето им при мокро време. Време ли е да смениш зимните гуми с летни? А как да ги избереш? Виж основните принципи, с които трябва да си наясно при смяната.


КОЛКО ИЗДЪРЖАТ ЛЕТНИТЕ ГУМИ?


Една лятна гума вероятно ще издържи между 30 000 km и 60 000 km, или около половината от живота на всесезонна. Това се дължи както на сцеплението, така и на факта, че летните гуми често имат по-тънки блокове на протектора и следователно по-малко материал за износване. Също така имай предвид, че летните гуми рядко се предлагат с гаранции за износване на протектора. Освен това, колкото по-агресивна е лятната гума, толкова по-кратък е нейният живот.


ПО КАКВО ЛЕТНИТЕ ГУМИ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ВСЕСЕЗОННИТЕ?


Летните гуми поставят производителността пред комфорта и дълготрайността, докато всесезонните гуми се опитват да бъдат единствените гуми, от която се нуждаеш (и това е така, стига да не шофираш в студени условия — това е мястото, където идват зимните гуми. Двата вида се различават по дизайн на протектора, каучукова смес и конструкция.


МОЖЕШ ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАШ ЛЕТНИ ГУМИ ПРЕЗ ЗИМАТА?


Не трябва да подлагаш летните гуми на ниски температури. Композицията за горещо време ще замръзне като леден блок при зимни условия (т.е. температури под 7 градуса по Целзий). Ако безопасността не е достатъчна причина да избягваш използването на летни гуми в грешния сезон, знай, че ниските температури също така и намаляват живота им.


КАКВО НАЛЯГАНЕ Е ПОДХОДЯЩО ЗА ЛЕТНИТЕ ГУМИ?


Препоръчителното налягане, показано на етикета на вратата от страната на водача, ще работи добре за теб. Провери ръководството на автомобила за информация за напомпването и не забравяй да избереш число под максималното налягане, изписано на страничната стена на гумата.


КОГА Е ВРЕМЕ ЗА ЛЕТНИ ГУМИ?


Зимите през последните години може и да са доста топли, но те не бива да подвеждат водачите. Решението за смяна на гумите с летни зависи както от атмосферните условия, така и от нормативната уредба на страната. Ключовият принцип, от който се ръководим тук, е че средните температури за денонощие трябва да са преминали над 7˚C.


Всяка година този момент на трайно затопляне може да настъпи по различно време. Важно е да не прибързваш и да не поставяш летния комплект при първите временни повишавания на температурите. В България този въпрос е регламентиран в разпоредбите в Закона за движение по пътищата. Указано е, че в периода между 15 ноември и 1 март за водачите на автомобили е задължително да шофират с гуми за зимни условия, които да са с протектор, по-дълбок или равен на 4мм.


След началото на март, видът гуми, с които ще се осъществява движението по пътищата, остава по преценка на водачите. За да бъде преценката по-точна, може да следиш дългосрочните прогнози за времето. Добре е да поставиш летния комплект, след като поне една седмица по ред средните градуси за денонощие да са над 7 градуса.


КАКВИ ЛЕТНИ ГУМИ ДА ИЗБЕРЕШ?


За да избереш точния комплект, е важно да вземеш предвид спецификите на модела, изписани на самата гума. Там е уточнен размерът ѝ (в милиметри), големината на джантата (в инчове), индекси за максималната допустима скорост, за товароносимостта, за радиалната структура. Важен фактор е и ценовият клас.


Ако караш основно градско, може да се спреш и на по-нисък, тъй като натоварването ще е по-слабо.


КАКВО ЩЕ ОТКРИЕШ В CARCO.BG?


Различни размери (14, 15, 17 цола);


Разнообразни марки (Michelin, Pirelli, Hankook, Vredestein, Debica, Barum, Falken и др.);


Комплекти от 2 или 4 броя, или единични бройки;


За различни марки и модели автомобили.


ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕШ CARCO.BG?


При нас е лесно да откриеш евтини и качествени летни гуми. Нужно е само да разгледаш раздела и да потърсиш съвместимите с твоята марка автомобил. Може да селектираш резултатите и по ценова рамка (минимална и максимална стойност). Имаш възможност и да сравняваш различните модели, между които се колебаеш.


Carco.bg е онлайн магазин с огромно разнообразие от качествени авточасти втора употреба. С нас поддръжката на колата е по-лесна и по-евтина!

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път