04/12/2022

Необходим ли ти е интеркулер?

Необходим ли ти е интеркулер?

В днешната статия ще се потопим в една много интересна тема – интеркулерите. Няма как поне веднъж да не си виждал интеркулер, поставен в предния край на автомобил, зад отворите в броните. Този метален компонент, който се вижда отпред, обикновено е мястото, където е поставен интеркулерът.


Има и други места за монтирането му, например точно зад областта на двигателя, където въздухът се подава от горния капак. Нека видим повече за този интересен компонент, неговите характеристики и за това дали наистина ти е необходим.


Какво представлява интеркулера?


Буквално от името на тази авточаст – intercooler – става ясно, че тя представлява междинен охладител, който се поставя се между двигателя и турбокомпресора. Когато компресорът подава въздух под налягане към двигателя, от свиването температурата на въздуха се повишава и ролята на интеркулера е да го охлади след компресията.


Представи си интеркулера като вид топлообменник, вземащ от топлината на въздушната струя при придвижването на охлаждащата течност. По цялата му дължина има кухи тръби, през които минават топлите флуиди – те биват охлаждани чрез перките му, разположени по повърхността.


Доста от моделите автомобили нямат фабрично поставен интеркулер. Това е елемент, който не е сред задължителните за функционирането на колата.


Как обаче ти помага интеркулерът и защо е по-добре да го имаш?


Интеркулерите подобряват ефективността на горене на двигатели, оборудвани с принудителна индукция, увеличавайки мощността, производителността и горивната им ефективност.


Чрез поставяне на междинен охладител между турбокомпресора и двигателя входящият сгъстен въздух се охлажда, преди да достигне двигателя, възстановявайки неговата плътност, за да осигури оптимална производителност при горене.


Интеркулерът действа като топлообменник, премахвайки топлината, генерирана по време на процеса на компресиране на турбокомпресорите. Това става чрез прехвърляне на топлината към друга охлаждаща среда, която обикновено е въздух или вода.


Какво видове можеш да откриеш?


Интеркулери с въздушно охлаждане


В автомобилната индустрия нарастващото търсене на по-ефективни двигатели с по-ниски емисии доведе до това, че много производители разработват двигатели с турбокомпресор с много по-малък капацитет, за да им помогнат да постигнат желаната комбинация от производителност и горивна ефективност.


В повечето автомобилни инсталации подходящо охлаждане може да бъде осигурено от междинен охладител с въздушно охлаждане, който работи като автомобилен радиатор.


Интеркулери с водно охлаждане


Когато въздушното охлаждане не е подходящо, междинните охладители с водно охлаждане са изключително ефективно решение. При този тип интеркулери, охлаждащата вода протича през „сърцевината“ на централната тръба на модула, докато горещият въздух за зареждане тече около външната страна на тръбите, пренасяйки топлината си, докато преминава през топлообменника.


След като се охлади, въздухът напуска междинния охладител и се насочва към горивната камера на двигателя. Интеркулерите с водно охлаждане са прецизно проектирани компоненти, създадени да се справят с високите температури на сгъстения въздух за горене.


Как интеркулера повишава ефективността и мощността на автомобила?


За всеки автомобил е важно да не се преминава температурният праг в нито една част. Добрият охладител може да повлияе отлично на ефективността на двигателя. Например ако температурата на въздуха, подаван от турбото, при моделите с турбогенератор не се намали, това сериозно понижава продуктивността на двигателя.


В случай, че няма допълнително охлаждане, се създава и риск от прекалено ранно възпламеняване на горивната смес, а когато запалването в цикъла на двигателя е по-ранно, мощността и ефективността са по-ниски и се създава риск от повреди.


Когато въздухът се охлади обаче, той има по-висока плътност на кубичен сантиметър. Това позволява преминаването на по-голямо количество входящ въздух и подобрява мощността на двигателя.


Как се сменя интеркулер?


При смяната на интеркулера има важни стъпки, които е добре да не забравяш:


проверка за частици и други замърсявания в напречните сечения между охладителя и турбокомпресора;


проверка за замърсявания във въздуховода между интеркулера и всмукателния колектор;


почистване и смяна на замърсените или блокирани въздуховоди;


смяна на охлаждащата течност и на уплътненията, през които преминава въздухът;


проверка за пролуки, през които да влиза допълнителен въздух;


проверка на налягането с манометър.


Защо да избереш Carco.bg, когато търсиш интеркулер?


В случай, че търсиш изгоден и висококачествен интеркулер – ние от Carco.bg сме специалисти в авточастите втора ръка.


Предлагаме широка гама от резервни части втора употреба за всички марки автомобили и техните различни модели. Онлайн магазинът ни ти предоставя възможност да разглеждаш и сравняваш продуктите всеки ден от седмицата по всяко време от денонощието.


Поръчката става бързо и лесно, а доставката потегля към теб броени часове, след като сме регистрирали заявката. Поддръжката на колата е лесна и изгодна с Carco.bg.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път