• Carco.bg
  • Блог
  • Пътуването е песен. Кратка история на автомобилните аудио системи
28/07/2023

Пътуването е песен. Кратка история на автомобилните аудио системи

Пътуването е песен. Кратка история на автомобилните аудио системи

Звуковите системи, както и самите автомобили, символизират подобряващата се мобилност, социална принадлежност и културна идентичност. Интересно е да се проследи докъде са стигнали автомобилните аудио системи и каква е историята на едно от най-приятните неща на този свят – възможността да пуснеш любима песен на дълъг път (или не толкова дълъг).


30-те години на миналия век и първите радиостанции за автомобили


Най-ранните автомобилни аудио системи се приписват на братята Джоузеф и Пол Галвин. Те нарекли своето радио за кола за 130 долара Motorola. Да, тяхната компания се превръща в телекомуникационния гигант, който познаваме днес. Имай предвид обаче, че тогавашните 130 долара са еквивалентни на около 1500 долара днес, така че системата се е смятала по-скоро за скъпа прищявка, отколкото за необходимост от шофьорите. Радиото с вакуумни тръби се е захранвало от една батерия и е изисквало доста мощен сигнал наблизо, за да можеш да чуеш „хитовете на деня”.


50-те години на ХХ век и фонографът


Motorola радиото работило само на АМ радио вълни, които никога не били идеални за качество на звука. Едва през 1952 г., когато немската компания Blaupunkt изобретила FM стерео за автомобила, последвано от AM/FM радио през 1953 г. Това радио с двойно предназначение продължава да бъде стандартът за превозни средства в продължение на десетилетия и дори днес повечето от колите разполагат именно с AM/FM радио.


За производителите на автомобилни аудиосистеми не било особено ясно накъде да продължат. През 1956 г. Chrysler създава фонограф за кола за възпроизвеждане на плочи и влиза в партньорство с Columbia Records, за да създаде 7-инчови плочи, които могат да се възпроизвеждат от грамофон, който се плъзга от таблото. Макар и новаторски, той бил доста непрактичен, тъй като записите започвали да прескачат, докато превозното средство се движи.


60-те години на миналия век


Проблемът с прескачането на записи е решен в началото на шейсетте години от инженера Ърл Мунц. Stereo-Pak е технология за касета, която позволява музиката да се съхранява на носители, които не прекъсват, докато колата е в движение.
Muntz бързо осъзнава приложенията за автомобилно аудио. Системата с касети се превръща в първата истинска технология за избор на музика, докато шофираш по пътя, и продължава да бъде основна част от превозните средства в продължение на много години.


1970-1980г. – касетите властват


Въпреки че касетите биват въведени за първи път през 1964 г., най-големият скок идва през 1979 г., когато е пуснат Sony Walkman, който затвърждава аудиокасетата като стандартен носител. В края на 70-те също се наблюдават големи подобрения в звука. По това време е можело да закупиш висококачествени високоговорители, но тъй като е нямало стандарт за всички превозни средства, те са били относително трудни за инсталиране. Производителите в крайна сметка осъзнават значението на страхотните автомобилни аудио системи за изживяването в кабината и така се раждат системи с множество високоговорители с усилватели.


1980-1990г. и компактдиск плейърите


Касетите, макар и компактни, имат проблеми с качеството на звука. И Sony, и Philips наложили CD плейъри като заместител, тъй като качеството на звука е кристално чисто и правилно поддържаните компактдискове не се влошават с времето като касетите. През 1982 г. се появява първият CD плейър за дома, а през 1984 г. се появява първият CD плейър за колата: CDX-1. Той се превръща в тотален хит и производителите започват да продават автомобили с вградени CD плейъри. През 90-те години вече е можело да закупиш мулти-CD системи, за да превключваш между няколко CD-та, без да се налага да ги разменяш ръчно.


2000-те години и MP3 плейърите


До 2000 г. MP3 плейърите в превозните средства изпреварват физическите медии. Използвайки вграден твърд диск, е можело да се съхраняват стотици или хиляди филмови файлове и да се избира между тях по желание. С нарастването на дисковото пространство на мобилния телефон, е все по-често срещана практика просто да включиш телефона си през USB или да се свържеш към системата в колата безжично чрез Bluetooth.


2010-те и поточно предаване на медии


Вместо да купуват физически носители или дори да теглят MP3 файлове, повсеместното разпространение на безжичния достъп до интернет означава, че повечето хора просто предават своите медии в движение от доставчици като Spotify.


Страхотно е да се види как автомобилното аудио е постоянно в челните редици на технологичния напредък в превозните средства. Инсталацията за автомобилна аудиосистема днес предлага най-доброто, което някога сме имали и ще бъде интересно да видим как може евентуално да се подобри в бъдеще.


Какви аудио системи се предлагат в Carco.bg?

CD и автокасетофони – разнообразните аудио системи предлагат разнообразни опции за слушане на музика. В зависимост от предпочитания аудио носител, можеш да се спреш на медия, която работи със CD, mp3, с флашки или може да осъществява безжична връзка с друг източник на информация;


CD чейнджъри – в зависимост от модела аудио системите могат да работят и да сменят по твоя команда различен брой дискове: 3, 6, 12 и т.н;


Радиокасетофони – ефирното радио е ценен спътник, с който пътуването винаги е разнообразно;


Мултимедии – тук аудио функцията се комбинира с видео. Мултимедийните предложения позволяват гледането на телевизия, на видео и сърфиране в интернет;


Колони и усилватели – с тях си осигуряваш качествено озвучаване. Предлагат се предни, задни и модели за врати. Коаксиалните са по-евтини, а компонентните – с по-детайлна картина на звука;


Защо да се довериш на Carco.bg?

Нашият електронен магазин работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и доставя избрани от теб части до всяка една точка на страната в най-кратки срокове. При нас ще откриеш аудио и видео системи, навигации, мултимедия и консумативи с високо качество на ниски цени. Онлайн каталогът ни всеки ден се обогатява с нови артикули втора ръка.


За да разгледаш музикалните, видео и навигационни системи, които отговарят на търсенето ти, използвай филтрите ни по марки и ценови рамки. Всяка част и аксесоар се изпробва преди да бъде изпратена, като я получаваш с бърза доставка и готова за употреба. При несъответствие, може да бъде върната в 14-дневен срок.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път