• Carco.bg
  • Блог
  • Подобрение на охлаждането и отоплението на автомобила ви
22/10/2021

Подобрение на охлаждането и отоплението на автомобила ви

Подобрение на охлаждането и отоплението на автомобила ви

Студът вероятно вече взе да ви изнервя. Пък и кой ли обича да отиде до колата си сутрин, за да установи, че трябва да изстърже леда от предното си стъкло или да чака много повече от минута време, за да се стопли купето. Ясно е, че по отношение на метеорологичните условия не може да направите нищо, но ние може да ви помогнем да направите няколко неща с охлаждащите части и отоплението на колата си, за да сте сигурни, че пътуването ви ще е комфортно. Независимо от прогнозата за времето.


Една част от вас вече си мислят „това е лесно, просто ще пусна климатика“, но в действителност има много други части на автомобила, които се нагряват допълнително и ако надхвърлят определена температура, може да предизвикат неприятни последствия за целия автомобил.


На таблото си за управление със сигурност имате манометър на двигателя и ако той навлиза в червения сектор, е много вероятно да сте на прага на сериозен – и потенциално скъп – проблем.


За да избегнете проблеми като прегряване на двигателя или за да регулирате температурата във вашия автомобил, ето няколко основни съвета и предложения за части за охлаждане и отопление на колата, подходящи за всички марки и модели:


Радиатори


Подобно на парното във вашия дом, той контролира температурата на колата ви. Обикновено се намира в предната част на автомобила и е покрита с решетка, която помага за пропускането на чист въздух във и от вашата система.


Едно много важно допълнение към отоплителната система, което можете да направите, особено през зимата, е да сложите антифриз, за да намалите точката, в която водата ще замръзне в тези студени сутрини. Това ще помогне на двигателя да стартира много по-лесно и да работи много по-оптимално. Антифризът ще помогне на охлаждащата система да не прави корозия по радиатора и водната помпа – нещо, което бихте рискували да се случи, ако карате само с вода или на вода с малко антифриз.


Не забравяйте, че антифризът се разрежда по формула за достигане на диапазон на градуси, в които няма да замръзва при минусови температури. Универсална таблица за разреждането му не съществува. Прочетете подробно пропорциите на разреждане, когато купувате концентрат. В тях е взето предвид моделът на автомобила, възможни модификации на охладителната система, както и сезонните и климатичните условия на употреба.


Интеркулери


Ако имате двигател с турбокомпресор, ще установите, че колата ви трябва да поеме много повече въздух, за да регулира температурата на двигателя. Изпълнената допълнителна мощност означава, че движещите се части и флуидите трябва да бъдат охладени до много по-ниска температура, отколкото при стандартен двигател, а интеркулерът помага за охлаждане на въздуха, преди той дори да достигне двигателя.


Важно е да знаете, че ако сте надстроили някои от стандартните автомобилни части, с такива, които да ви дават повече производителност, като например на спортните коли, може да се наложи да си изцапате ръцете и с малко допълнителна работа, за да ги охладите.


Охлаждащи течности


Една от най-важните течности за всеки автомобил е охлаждащата течност. Тя помага да се поддържа постоянна и, което е още по-важно, комфортна температура за различните части във вашата кола. Нивото на охлаждащата течност на двигателя е лесно да се провери, като прочетете маркировките, разположени на резервоара, но е важно да не пренебрегвате охлаждащата течност на съединителя, тъй като системата може да се нагорещи много, както и течността за спирачките, защото от нея зависи правилната работа на апаратите за спиране.


Много е лесно да забравите за нивата на охлаждащата течност, особено ако не сте напълно сигурни какви течности трябва буквално да „пие“ вашата колата. Очевидно е, че горивото, водата и маслото няма да забравите – без тях автомобилът ви дори няма да приеме покана да тръгнете където и да било, но... охлаждащата течност и антифриза – макар да не са от жизненоважно значение за действителното стартиране на двигателя – ще помогнат да поддържате системата здрава, след като вече сте стартирали. В края на краищата и автомобилът ви се нуждае от витамини – не забравяйте да му ги давате от време на време.


Ако имате необходимост от повече съвети или информация кои са най-уместните подобрения на охлаждането и отоплението на автомобила ви, експертите на Carco с радост ще ви помогнат да изберете най-подходящите авточасти и аксесоари за вашата кола.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път