• Carco.bg
  • Блог
  • Проблем със заключването на колата – какви са причините?
04/07/2022

Проблем със заключването на колата – какви са причините?

Проблем със заключването на колата –  какви са причините?

Щом сте шофьори, то проблемите с ключалките на автомобила не са ви чужди. Например случаи, в които ключалката не работи правилно и вратата остава отключена. Каква е причината за това? Откриването на проблема и неговото отстраняване е от решаващо значение, за да се гарантира сигурността на вашия автомобил. Днес ще разгледаме често срещаните причини за проблеми със заключването на колата.

Причини вратата на колата да не се заключва



Съвременната система за заключване съдържа редица вериги и сложни части като допълнителни предпазители и окабеляване – което ги прави по-надеждни, но в същото време увеличава шансовете за неизправност. Ето и най-често срещаните проблеми, поради които вратите на колата ви не се заключват правилно.


Изгорял предпазител

Изгорелият предпазител е често срещаното препятствие пред правилното заключване на вратите. Вратите на колата разчитат на командата на този предпазител за заключване или отключване. Той обикновено се намира под жабката, от страната на пътника, и може да изгори поради високо напрежение. Добрата новина е, че лесно може да бъде сменен.

Износени или счупени ключалки

В случай, че колата ви е със система за ръчно заключване, може да срещнете този проблем. Ключовете или ключалката се износват с времето и ключалката не разпознава шарките на ключовете или обратното. Поправянето у дома не е за препоръчване.


Неработещ соленоид

Соленоидът се използва в съвременните заключващи системи. Той е включен в списъка с усъвършенствани функции за безопасност на автомобилите, като свързва буталото с резето и кара вратите да се заключват или отключват. Всяка врата има свой собствен соленоид и ако централното заключване не работи при една от вратите, проблемът може да е в соленоида. Добрата новина е, че поправянето му е не е трудно.


Разхлабени окачвания


Всички електрически системи в автомобила са свързани към централния блок за управление. Това прави сложна мрежа от проводници, преминаващи в цялата кола. Ако колата ви има разхлабени или изтощени кабели, вратите на колата може да не се заключват. Проблемът с окабеляването е сложен и изисква професионална помощ.


Дефектно дистанционно

Дистанционното е устройство, работещо с батерии, и понякога те са причината за проблем с нормалното функциониране. Затова е добре редовно да ги сменяме. Възможно е обаче проблемът да не е в батерията, а да е по-скоро механичен. Ако дистанционното има механични проблеми, е нужно да посетите специалист.


Развален актуатор (задвижващ механизъм)

Задвижващият механизъм е свързан със соленоида, който заключва или отключва вратата с просто натискане. При неизправност на задвижващия механизъм целият процес на заключване и отключване на вратите се нарушава. Това води до правилно отключване, но не и заключване – и обратно.


Препятствия от друг тип


Заседнала мръсотия или износване на гумираната част на вратата могат да послужат като пречка при заключването или отключването. Лесен начин да разберете дали това е проблемът, е да слушате внимателно. Отключете колата – ако чуете звук, но вратата все още не се отваря, това представлява физическо препятствие. В този случай е добре да посетите професионалист за цялостно детайлизиране на автомобила.


Какви са разходите за ремонт на брави, дръжки и ключалки на автомобил?


Цената за поправяне зависи изцяло от проблема, който срещате, и таксите за обслужване на сервиза или майстора, които ще посетите. Едно обаче е сигурно – в Carco.bg ще откриете разнообразие от брави, дръжки и ключалки втора ръка на страхотни цени. Разгледайте всички предложение за предни, задни, леви, десни врати и капаци, за различни марки коли – Volkswagen, Renault, Opel, Peugeot, BMW, Audi, Volvo, Alfa Romeo, Dacia, Ford, Honda, Mazda, Jaguar, Suzuki и др.)
Всеки ден стотици авточасти втора употреба с отлично качество потеглят към своите нови собственици. Доверете се нa Carco.bg – оборудвайте колата си качествено и изгодно.
Свържете се с нас още днес.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път