• Carco.bg
  • Блог
  • Ще повлияе ли люка на здравината на автомобила
10/11/2023

Ще повлияе ли люка на здравината на автомобила

Ще повлияе ли люка на здравината на автомобила

Какво е люк?


Люкът, наричан още шибидах, е прозорецът, който се намира на тавана на колата.
Много хора избягват колите с шибидах, защото смятат, че той влияе на здравината на цялата конструкция и дори искат отстъпка от цената на автомобила при наличието на люк.


Това обаче е нещо като мит, защото всъщност шибидахът притежава доста добри функционалности – най-вече той е средство за лесен достъп на свеж и чист въздух в купето на автомобила.


Как въобще се е появил?



Люкът датира от началото на 20-ти век, когато автомобилните каросерии, вдъхновени от конски карети, се развиват, за да отговарят по-добре на нуждите на водача и пътниците. Coup de Ville е тип каросерия на кола от ретро ерата с фиксиран покрив за пътниците отзад и отворена кабина за отделението на водача.


Тази отворена кабина е с частичен, плъзгащ се покрив, който предпазва водача в дните на лошо време. По-късно през годините автомобилите възприемат каросерия тип седан, която има един безшевен метален покрив, обхващащ цялото купе.


За да върнат функционалността на Coup de Ville, конструкторите на автобуси започват да монтират плъзгащи се платна или метални панели в покривите на автомобилите. Така се ражда идеята за модерен люк.


Първият люк на покрив е при автомобила Nash през 1937 г. Луксозни производители като Bentley и Rolls Royce започват да предлагат индивидуални опции за открит покрив. Това позволява на собствениците да се насладят на морския бриз по бреговете на Маями, например…


Различни нововъведения в технологията на люка на покрива скоро позволяват въвеждането му в автомобилите на масовия пазар. Тези иновации водят до използването на стъклени панели, еволюирали от тъканите и металните панели.


Предимства на люка




  • Придава на автомобила собствен стил.




  • Позволява влизането на чист въздух в купето по време на шофиране. Дава свобода и създава уют.




  • При отворени прозорци в автомобила става много шумно. Люкът е много добра алтернатива в такива ситуации, защото шума може да бъде намален и въпреки това колата остава добре проветрена със свеж въздушен поток.




  • В дългите студени дни без особено слънце люкът на покрива през деня прави купето светло и създава приятно усещане по време на шофиране.




Недостатъци




  • Поддържането на люк в оптимално работно състояние изисква редовна поддръжка. Моторите, електрическите компоненти, механичните възли, гумите и самото стъкло изискват много внимание, най-вече за да си осигуриш безопасност при пътуване.




Искам люк на покрива, ще се отрази ли това на безопасността на автомобила ми?


Най-очевидният сценарий, свързан с безопасността на люка, би бил, ако колата се преобърне. Но няма място за притеснение. Автомобилните компании са подложени на строг контрол, за да е сигурно, че техните продукти могат да се справят с екстремни ситуации на катастрофа.


Една от процедурите е тест за смачкване на покрива, като колата преминава само ако може да издържи четири пъти собственото си тегло, преди да се деформира не повече от пет инча.


Автомобилите в днешно време са специално проектирани да абсорбират огромни количества енергия, разпространявайки я в корпуса на каросерията до подсилени зони, особено колоните A, B, C и D.


Тези стълбове са изработени от стомана със свръхвисока якост и вършат фантастична работа за поемане на всякакви сили, приложени върху покрива. Ако люкът е правилно монтиран, той не трябва да влияе на целостта или безопасността на каросерията на колата ти.



Защо да избереш люк от Carco.bg?


Онлайн пазаруването е винаги по-бързо и по-лесно. Carco.bg работи за теб 24 часа, 7 дни в седмицата, за да може точно когато нещо ти потрябва, ние да отговорим на нуждите ти. Възползвай се от голямо разнообразие, атрактивни цени, продукти с високо качество, лесна поръчка и бърза доставка.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път