• Carco.bg
  • Блог
  • Умно паркиране или как работи парктроника
15/03/2024

Умно паркиране или как работи парктроника

Умно паркиране или как работи парктроника

Всички сме се борили с паркирането на автомобил. Обикновено доброто паркиране се свежда до шофьорски опит и много време зад волана, както и допълнителни похвати, ако си карал различни видове и размери превозни средства, тъй като всичко това ти помага да изостриш уменията си за паркиране.


Технологиите, интегрирани в днешните превозни средства, или негово величество парктроника, са направили паркирането от по-лесно до почти напълно безпогрешно и автоматизирано. Нека да поговорим за това как работи парктроникът (или асистентът за паркиране) и да подчертаем основните предимства на различните видове.


Сензори за паркиране на заден ход


В най-основната си форма помощта при паркиране идва със сензори за паркиране в задната част на автомобила. Тези сензори се активират на определено разстояние и откриват дали зад автомобила има препятствия, които иначе водачът няма да види. Сензорът дава звуково предупреждение, когато превозното средство се приближава до обект. Това по същество дава на водача допълнителна помощ, когато преценката на пространството е предизвикателство, и тази основна система обикновено може да бъде допълнена от камера, обърната назад.


Камера за заден ход


Тази функция, както подсказва името, се състои от обърната назад камера, която предава видео сигнал към информационно-развлекателната система на автомобила. Камерата обикновено е под широк и достатъчно нисък ъгъл, за да осигури достатъчно дълбочина и видимост. Това позволява на водача лесно да прецени разстоянието до даден обект. Този вид функция за помощ при паркиране често се среща в превозни средства като Mitsubishi Xpander и Mazda3.


Камера за заден ход с насоки


Една стъпка над стандартната камера за заден ход е същата функция, но с насоки. Това са линии, които обикновено обозначават близостта на задната броня на превозното средство до обект с цветни линии, показващи колко близо си до споменатия обект. Жълтото означава, че колата ти е близо, докато червеното показва, че си само на сантиметри.


Тези насочващи линии могат също да бъдат допълнени от динамични насоки, които се настройват към волана. Това ще ти помогне да получиш приблизителния ъгъл и позиция на превозното средство, докато се движиш на заден ход. Тази функция обикновено се намира в много по-големи или по-скъпи превозни средства, които оправдават цената на необходимата функция при маневриране на превозно средство с такива размери, като Toyota Land Cruiser и Nissan Terra.


Полуавтоматичен паркинг


Най-напредналите системи на пазара изискват най-малко усилия от водача.
Използвайки различни сензори и предавайки данните към входа за електронно кормилно управление, някои превозни средства дори имат функция за полуавтоматизирано паркиране, изискваща просто да избереш място за паркиране, като посочиш с мигач.


Действителното кормилно управление се контролира от превозното средство, тъй като то открива мястото за паркиране и съседните обекти или превозни средства в реално време. Всичко, което трябва да направиш, е да превключиш предавките, когато получиш инструкции, и да контролираш движението на заден ход с педалите на газта и спирачката. Това води до перфектен резултат при паркиране почти всеки път.


Върхът на паркирането


Върхът на системите за паркиране на пазара са в състояние да паркират, без да се налага да правиш нищо, разчитайки на безброй сензори и камери за предаване на данни за превозното средство, за да даде заден ход или да излезе от местата за паркиране по желание. Превозни средства като Ford Territory и Geely Coolray разполагат със системи за самостоятелно паркиране, с опционално напълно автоматизирано паркиране при някои версии.


Както при всяка система за подпомагане в превозно средство, можеш да избереш да използваш тези функции или да паркираш сам. Винаги помни, че когато използваш някоя от тези системи, все пак трябва да си наясно със заобикалящата те среда, огледала и да си готов да поемеш, когато е необходимо.


Страхотно е да се види, че технологията за превозни средства премахва неприятностите и догадките, но не забравяй, че паркирането е необходимо умение и нещо, което трябва да се практикува. Не всяко превозно средство може да те улесни, така че най-добрият начин обикновено е да се научиш… по трудния начин.


Какви модели парктроник ще откриеш в Carco.bg?


При нас ще откриеш широк диапазон от продукти по отношение на марката на автомобила. Съветваме те да избереш продукт с минимум 4 датчика, а останалите характеристики избери според вкуса си. Парктроник системите, които предлагаме, са изключително надеждни и определено си заслужават. Има няколко основни параметъра, с които е добре да се съобразиш при избор на някой от нашите продукти, а именно:




  • Минимално време за отчитане;




  • Обхват;




  • Минимално разстояние;




  • Начин на изобразяване на разстоянието.



Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път